Claudiu Zamfir

Firmele din România nu prea mai găsesc lucrători calificați (sondaj AmCham)

Thumbnail

Un sondaj realizat în rândul firmelor mici, mijlocii și mari din România, cu capital român sau american, membre ale Camerei de Comerț Româno-Americane (AmCham), relevă următoarea situație: după pandemie, tot mai mulți angajatori resimt lipsa lucrătorilor calificați.

Aproximativ 75% dintre companiile participante la sondaj se așteaptă să încheie anul financiar 2021 cu un nivel crescut al veniturilor,  47% cu mai mulți angajați decât în prezent iar 59% cu un volum mai mare al investițiilor,  spre deosebire de anul trecut când majoritatea a estimat scăderi majore pentru fiecare din acești trei indicatori.

În ciuda provocărilor economice și incertitudinii cu care ne-am confruntat în 2020, majoritatea companiilor a reușit să-și mențină sau să-și crească operațiunile în România, iar 41% au înregistrat chiar creșteri ale veniturilor.

În anul 2020, în plină pandemie COVID-19, firmele 60% dintre respondente se plângeau de o piață tensionată a forței de muncă, caracterizată prin lipsa lurătorilor calificați. În 2021, în situația repornirii economiilor la începutul perioadei post-pandemie, procentajul a crescut la 82% - manageri care consideră că piața muncii e tensionată și că nu-și găsesc lucrători calificați.

Thumbnail

În schimb, 38% dintre respondenți se plâng de costul mare cu forța de muncă în România. Când vorbim de costul cu forța de muncă, ne referim la salarii și la impozitarea acestora.

Totuși, 48% dintre managerii respondenți cred că România continuă să atragă investiții datorită calității forței de muncă, drept avantaj competitiv relevant.

Referitor la regimul de muncă anticipat pentru contextul post-pandemic, 62% dintre firmele chestionate așteaptă ca cei mai mulți dintre angajați să revină la birou, iar pentru 29% dintre respondenți, cea mai mare parte a activității se va derula de la distanță.

La sondaj au participat manageri din 180 (40%) din totalul de 462 companii membre AmCham Romania, la nivel de CEO sau CFO.

Dintre acestea sunt:

  • 38% - companii mari
  • 36% - companii medii
  • 26% - companii mici

Perioada în care s-a desfășurat sondajul: 25 mai – 18 iunie 2021

 

Parallax

Vizualizari
309
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri