Denisa Crăciun

Firmele din România vor să aducă angajații la birou. A scăzut numărul de joburi remote (platformă de recrutare)

Job de acasa in 2023

Numărul de locuri de muncă remote scade pentru prima oară în ultimii trei ani, deși interesul candidaților români pentru joburile ce pot fi făcute de acasă este ridicat, potrivit unei platforme de recrutare online, care mai arată că aplicările au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2020 și până acum.

Dacă în perioada februarie - martie 2022, fuseseră postate aproape 3.000 de locuri de muncă remote pe platformă, în aceeași perioadă din 2023 numărul a scăzut la aproximativ 1.500.

Pentru acestea au fost înregistrate peste 116.000 de aplicări în ultima lună din acest an, în timp ce în perioada februarie – martie 2022 numărul de aplicări pentru joburile remote a fost de aproximativ 104.000, arată eJobs.

„Despre reîntoarcerea masivă a angajaților la birou se discută deja de mai bine de un an, însă până acum acest lucru s-a făcut în pași mici, etapizat și fără să se vadă un impact major asupra numărului de poziții remote scoase în piață. Explicația stă în faptul că angajatorii știau că această opțiune a devenit, în timp, o condiție importantă pentru cei care căutau să se angajeze, condiție pe care nu o puteau ignora într-un climat caracterizat de un deficit de candidați”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Sectorul call – center / BPO continuă să scoată în piață cele mai multe joburi remote, însă la jumătate, din punct de vedere numeric, față de februarie – martie 2022.

Tot într-un ritm redus față de anul trecut, dar cu prezență pe zona oportunităților remote se mai află angajatorii din advertising / marketing / PR, IT / telecom, training și servicii. Cele mai multe dintre pozițiile postate în ultima lună sunt pentru candidații entry level, cu maximum doi ani de experiență.

Chiar și așa, candidații sunt mai interesați ca oricând de joburile remote. Astfel, cele 116.000 de aplicări înregistrate în ultima lună pentru aceste joburi reprezintă 13,5% din totalul de aplicări, de peste 10 ori mai mult decât pentru joburile din străinătate, de exemplu.

Cel mai interesați de aceste joburi sunt candidații din categoria de vârstă 25 – 35 de ani, urmați de cei aflați la primul job sau care au intrat recent pe piața muncii, respectiv tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Segmentul 36 – 45 de ani generează de trei ori mai puține aplicări pentru această categorie de locuri de muncă, în timp ce pentru candidații care au peste 45 de ani reprezintă o opțiune pe care aproape nu o iau în calcul, fiind înregistrate mai puțin de 5.000 de aplicări în ultima lună.

Parallax

Vizualizari
402
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri