A.M.

​STUDIU Firmele romanesti au, in medie, doi angajati si nu au acces la finantari. Romania, codasa la fonduri europene

Imagine principala
​STUDIU Firmele romanesti au, in medie, doi angajati si nu au acces la finantari. Romania, codasa la fonduri europene

O firma cu doi angajati, cu o cifra de afaceri medie de 47.000 euro anual. Asa arata un portret al companiilor romanesti majoritare potrivit unei analize Wise Finance Solutions, firma de consultanta in accesarea fondurilor europene, studiu in care se mai evidentiaza ca Romania este codasa Europei la absorbtia de fonduri europene si modul extrem de greu de a accesa finantari.


La nivel national, exista 2,6 milioane de firme infiintate din 1990 pana in 2015, dintre care 64% sunt SRL-uri. In medie, un SRL romanesc are un singur asociat, majoritatea fac parte din categoria microintreprinderilor (91,6%), au doi salariati si un capital social mediu de 11.000 euro. Cifra de afaceri medie anuala este de 47.000 euro. Potrivit studiului, cele mai multe societati cu raspundere limitata au sediul social in Bucuresti si in judetul Cluj.


La capitolul “rata de accesare a fondurilor europene”, Romania este pe ultimul loc ca procentaj, pentru intervalul 2007-2014, fata de niveluri de 80 – 90% inregistrate in Ungaria, Polonia sau tarile Baltice, potrivit datelor dintr-un raport KPMG.


Absorbtia fondurilor europene


Din totalul sumelor alocate versus bani primit, Romania inregistreaza o rata de absorbtie de 56%, adica 10,75 miliarde de euro. Vecinii din Bulgaria ating 77%, chiar daca suma efectiva este mai mica, de 5,1 miliarde euro. Alte tari: Cehia – 69% (18,1 mld. euro), Estonia – 87% (3 mld.), Ungaria – 87% (21,7 mld. euro), Letonia – 86% (3,9 mld.), Slovacia – 65% (7,6 mld. euro) si Slovenia – 83% (3,4 miliarde).


Cea mai mare rata de absorbtie o inregistreaza Lituania, cu 88% (6 mld. euro), in timp ce Polonia inregistreaza cea mai mare suma absorbita, de 52,5 miliarde euro, reprezentand o rata de 78%.


Ce probleme au antreprenorii romani


Potrivit studiului, cea mai mare problema legata de finantarea afacerilor, in Romania, este cofinantarea din cauza lipsei solutiilor pentru garantarea investitiei, prin bunuri sau prin sustinerea unui grup de firme. Obtinerea cofinantarii pentru un startup este cu atat mai dificila cu cat si bancile sunt rezervate in acordarea unui credit fara garantii pentru o afacere noua.


Lipsa de experienta in managementul afacerii, care, uneori, implica supradimensionarea investitiei, o previzionare nerealista a pietei de desfacere si a volumului de vanzari, este a doua cauza. De asemenea, experienta in domeniu sau in management poate reprezenta un criteriu de eligibilitate sau de selectie, ceea ce dezavantajeaza startupurile in demersurile lor de accesare a finantarii, acestea aflandu-se, uneori, in competitie cu alte companii care au experienta de cel putin un an. Totodata, aceste afaceri intampina dificultati in ceea ce priveste finantarea si asigurarea veniturilor lunare pentru acoperirea cheltuielilor administrative.


Analizamai mentioneaza si plierea in mod eronat a ideii de afacere pe baza programelor de finantare disponibile pe piata si nu invers. Astfel, ideea de afacere si bugetul investitiei se stabilesc pentru a se incadra in cerintele si bugetul programului, riscand realizarea unui plan de afaceri nerealist, ceea ce poate conduce la imposibilitatea sustinerii cofinantarii si indeplinirii indicatorilor asumati prin proiect.


Pe cine a ajutat Ministerul Finantelor Publice in ultimul an


Analiza WFS include si date despre schema de ajutor de stat instituita prin HG 807/2014, avand ca obiectiv dezvoltarea regionala. Astfel, Ministerul Finantelor Publice a acordat in perioada noiembrie 2014 – iunie 2015 ajutoare de stat care se ridica la aproape 100 de milioane de euro (436,37 mil. lei) pentru noua proiecte de investitii.


Conform datelor initiale, acestea au o valoare totala de peste 1,05 miliarde de lei si vor genera 3.332 de noi locuri de munca. Sumele aprobate vor fi insa platite companiilor bia dupa realizarea proiectelor de investitii si indeplinirea obligatiilor legale asumate.


Patru din investitiile finantate sunt de tip greenfield, demarate de companiile Cer Cleaning, parte a Karcher Grup, Sonaca Aerospace, Airbus Helicopters si Timken. Celelalte cinci sunt extinderi ale unor proiecte de succes incepute in Romania in perioada anterioara si de la care se asteapta contributii directe la dezvoltarea regionala prin plata de taxe si impozite de aproximativ 123 de milioane de euro (547,28 mil. lei).


Ministerul Finantelor Publice a mai acordat, in perioada mai 2015 – octombrie 2015, in baza schemei de ajutor de stat instituite prin HG 332/2014, ajutoare de stat, care se ridica la 14,4 milioane de euro (64,92 mil. lei), pentru 14 proiecte de investitii. Valoarea totala a acestora este de aproximativ 146,11 milioane de lei si ar trebui sa genereze 2.628 de noi locuri de munca, din care 787 pentru lucratori defavorizati.


La acestea, se adauga sumele alocate schemei de ajutor de stat instituita prin HG 807/2014 in anul 2015, care au fost consumate integral, iar sumele prevazute a fi alocate din fonduri bugetare pentru perioada 2014 – 2020 ajung la aproximativ 600 de milioane euro (2,7 miliarde de lei).


Cei mai multi bani alocati unui singur proiect


in ceea ce priveste cea mai mare suma alocata unui proiect in 2015, conform rezultatelor primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finantare in baza schemei de ajutor de stat instituita prin HG 807/2014, aceasta a revenit operatorului economic S.C. Bosch Rexroth SRL. Cu o valoare totala a proiectului de investitii de 146,736 milioane de lei, banii sunt alocati pentru fabricarea subansamblurilor electronice, cu asumarea unui numar de 568 noi locuri de munca.


Sesiuni de depunere a cererilor de finantare in baza Hotararii Guvernului nr. 807/2014 si Hotararii Guvernului nr. 332/2014 sunt programate anual.

Parallax

Vizualizari
54
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri