Claudiu Zamfir

Firmele mici și mijlocii din România, mai multă valoare adaugată decât marile companii

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii (IMM) însumate asigură mai multă valoare adăugată în economia României decât companiile mari, în sectorul non-financiar, după cum arată un studiu prezentat joi de Eurostat.

În România, microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii adunate au asigurat, în anul 2016, un procent de 52,2% din valoarea adăugată în sectorul de business non-financiar, iar companiile mari restul de 47,8%. Ca pondere, situația din România este asemănătoare cu cea din Polonia, Ungaria sau Germania (măcar aici, că în rest...). În medie, în UE, IMM-urile au contribuit cu 56,2% din valoarea adăugată, iar companiile mari cu restul de 43,8%.

În total, în anul 2016, erau 24,7 milioane de IMM-uri (firme cu mai puțn de 250 de angajați) în sectorul de business non-financiar, în toată Uniunea Europeană. IMM-urile aveau 95 de milioane de angajați și contribuiau cu 4018 miliarde de euro, valoare adăugată.

93% din toate firmele din UE erau microîntreprinderi (sub 10 salariați) în anul 2016. În acestea lucrau 29,5% din toți angajații din sectorul de business non-financiar din UE. Microîntreprinderile asigurau 20,4% din valoarea adăugată.

În privința condițiilor de trai, România este a doua cea mai săracă țară din UE. 35,7% dintre români trăiesc în risc de sărăcie sau excludere socială, conform datelor din anul 2017. Doar bulgarii au un procent mai mare, dintre cei din UE, 38,9%. În total UE, 22,4% din populație este în risc de sărăcie și excludere socială.

De asemenea, 65% dintre români spun că nu-și permit să plece în vacanță măcar o săptămână pe an, cel mai mare procentaj din UE.  

Când vine vorba de digitalizare, noi și bulgarii suntem pe ultimul loc în UE la utlizarea internetului pentru tranzacțiile bancare (7% din populație). Spre comparație, aproape 90% din danezi, olandezi și finlandezi folosesc internet banking.

De asemenea, 10% dintre români se uită la filme și alt timp de conținut video online (ultimul loc din UE ca procent).

Eurostat by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1340
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Arminius
Roma
"Optimizarea fiscala", bate-o vina. Adica fraudele marilor firme. Acolo dispare si TVA-ul. E un calcul matematic simplu. Ca de obicei, cei mici platesc. . Acum, cu "guvernul meu", marile firme (micii contribuabili) rasufla usurati. Au pregatit marile proiecte de infrastructura cu investitii de la buget. Ca asa-i in economia de piata, statul investeste banii si firmele mari ii incaseaza. Ura!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri