Claudiu Zamfir

Firmele IT din România cred că pe ele nu le va lovi criza globală din industria tech, manifestată prin concedieri - sondaj ANIS

Thumbnail

Antreprenorii și managerii din firmele IT din România cred că criza globală din industria tehnologică, manifestată și prin concedieri masive din personalul unor companii imense, va avea un impact relativ redus asupra companiilor IT din țara noastră, relevă un sondaj realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

ANIS Sentiment Survey este un sondaj derulat în premieră de  ANIS la nivelul companiilor membre, în perioada ianuarie-februarie 2023.

În urma derulării ANIS Sentiment Survey, asociația a aflat că:

  • 65% dintre companiile respondente se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri  în 2023. Doar 4,8% preconizează o scădere a veniturilor, în timp ce 30,2% se așteaptă la o cifră de afaceri similară cu cea din 2022.
  • 68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu știu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an. Doar 9,5% preconizează o reducere a echipei din România.
  • 61,9% dintre respondenți apreciază că investițiile clienților în proiecte IT în acest an vor crește, în timp ce 38,1% estimează o scădere la acest nivel.

sondaj anis 2023

„Pe de o parte aceste rezultate ne bucură pentru că demonstrează faptul că nu se întrevede o criză la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de altă parte, o bună parte dintre membrii noștri exprimă un anumit grad de precauție în acest an, atât în ceea ce privește veniturile, cât și predictibilitatea proiectelor la care lucrează. Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialiști, existent deja și perpetuat de la un an la altul. Speranța noastră, ca asociație patronală, este ca acest sentiment de precauție să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei și, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanțul să arate foarte bine”, explică Corina Vasile, Director Executiv ANIS.

La sondaj au participat aproape 50% dintre companiile membre ANIS. Dintre acestea 23,8% sunt companii foarte mari, cu peste 20 milioane euro cifră de afaceri, 23,8% cu cifre de afaceri între 3 milioane euro și 20 milioane euro, 20,6% cu venituri între 1 și 3 milioane euro și 31,8% cu venituri sub un milion de euro.

ANIS are în prezent 163 de companii membre din toate segmentele, atât startup-uri, cât și IMM-uri sau companii mari. Împreună, toate companiile membre ANIS au peste 47.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproape 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești. Cu peste 160 de membri, organizația patronală reunește atât companii mici, cât și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din țară. Companiile membre ANIS însumează peste 47.000 de angajați și o cifră de afaceri combinată mai mare de 3,87 miliarde de euro.

Parallax

Vizualizari
1361
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Pinzariu
Teodor
Si au dreptate. Sa ne intelegem Microsoft, Google, Twitter sau Meta, desi detin o uriasa parte din capitalizarea acestul domeniu, nu sunt nici pe departe cei mai mari angajatori in acest domeniu. Ca si comparatie, gigantul Google are mai putini angajati directi in intreaga lume decat unul din fostii mei angajatori al carui nume nu este nici pe departe atat de faimos. Cei nici 100k de indivizi concediati in intreaga lume de catre gigantii sus numiti sunt peanuts in contextul industriei reale.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri