Raluca Abrihan

Firmele IT din România cer liderilor europeni creșterea bugetului UE pentru transformare digitală de la 3% la 10%

Thumbnail

În prezent, bugetul propus de Comisia Europeană pentru programul Europa Digitală este de 9,2 miliarde de euro, respectiv o pondere de 3% din bugetul UE. Iar în contextul reuniunii extraordinare a Consiliului European, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii cere președintelui Klaus Iohannis, reprezentantul României în cadrul reuniunii, să pună pe agenda negocierilor inițiativa de majorare a bugetului alocat digitalizării la 10%.

Potrivit Digital Europe, propunerea Comisiei reprezintă un procent insuficient acordat digitalizării, comparativ cu alte cheltuieli asumate din buget, iar asociațiile componente vin către liderii europeni cu următoarele solicitări:

  • creșterea bugetului UE pentru transformare digitală cu până la 10%;

  • extinderea semnificativă a programului Europa digitală - de la 9,2 miliarde de euro la 25 miliarde de euro - pentru a maximiza impactul pe termen scurt și mediu asupra competențelor digitale ale cetățenilor, IMM-urilor și dezvoltării AI la nivelul UE;

  • integrarea digitalizării în programul-cadru de cercetare Horizon Europe;

  • alocarea de cheltuieli specifice pentru inovarea digitală din alte programe de finanțări, cum ar fi politica agricolă comună sau politica de coeziune;

  • creșterea bugetului general pentru R&D de la 2% la 3% din PIB-ul UE

ANIS apelează la Președintele Klaus Iohannis pentru sprijin în această inițiativă

Pentru a susține aceste demersuri, fiecare dintre cele 24 de asociații parte a Digital Europe a trimis către negociatorul țării respective o solicitare de susținere a acestor propuneri. În solicitarea trimisă de ANIS Președintelui Klaus Iohannis, reprezentantul României în această reuniune, Asociația a ținut să menționeze, pe lângă cele de mai sus, necesitatea primordială pe plan local a digitalizării serviciilor publice și a companiilor locale.

„Investițiile sunt necesare pentru educarea noii generații, dar și pentru formarea competențelor digitale ale angajaților deja existenți, pentru a ne menține țara competitivă și în conformitate cu transformarea digitală a societății. Pe scurt, pentru a permite companiilor locale să se dezvolte, dar și pentru a menține un stil de viață occidental, avem nevoie de investiții concentrate în infrastructura și abilitățile digitale”, a declarat Gabriela Mechea, Director executiv ANIS.

Digital Europe: Companiile digitale cresc de 2,5 ori mai repede decât cele non-digitale

Potrivit datelor centralizate de Digital Europe, companiile digitale cresc de două ori și jumătate mai repede decât companiile non-digitale. Cu toate acestea, 52% dintre cetățeni trebuie să dobândească noi abilități digitale pentru a performa la locul de muncă, iar la nivelul întregii Europe avem un deficit de 900.000 de specialiști în IT&C. De asemenea, segmentul inteligenței artificiale, care ar putea adăuga 3,6 trilioane de euro la creșterea economică a Europei până în 2030, reprezintă un alt domeniu în care nu se investește suficient. Comparativ, SUA investește de 4 ori mai mult decât Europa în această arie, iar China dublu. Mai mult, se estimează că industriile digitalizate ar putea duce la o reducere de 20% a emisiilor globale de CO2.

„Dorim să evidențiem că solicitările noastre nu vizează o creștere a bugetului general, ci mai degrabă o realocare de resurse către acele zone care vor stimula digitalizarea și vor pregăti Europa pentru viitor. Pentru a concura la nivel mondial și a crea locuri de muncă bine plătite, companiile au nevoie de o piață europeană în care să poată crește rapid, respectiv de investiții concentrate pe transformarea digitală, în domenii precum big data, inteligență artificială, 5G și calcul performant. Pentru a stimula cetățenii, dar și regiunile mai sărace, trebuie să ne asigurăm că aceștia au competențele necesare pentru joburile viitorului, iar industriile principale sunt din ce în ce mai digitalizate”, a declarat Cecilia Bonefeld-Dahl, Director General a Digital Europe.

Parallax

Vizualizari
382
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri