Raluca Abrihan

Ce metode folosesc firmele din România pentru a angaja IT-işti

Thumbnail

Există o nevoie acută de competențe, pe o piață a muncii care cere competitivitate în cel mai scurt timp. Chiar dacă românia furnizează Europei cei mai mulți specialiști IT, suferă de un deficit anual de 15.400 de programatori - lucru care afectează planurile de creștere a 40% dintre firmele din Capitală.

Sunt doar câteva rezultate ale studiului realizat de școala de programare Codecool, împreună cu agenția de recrutare Brainspotting. Studiul arată care sunt provocările și soluțiile, dar și cum România poate ajunge cel mai puternic hub IT european - cu metodele potrivite de atragere a programatorilor de top.

Care sunt noile strategii de recrutare în IT și cum pot angajatorii români să atragă mai mulți candidați competenți și adaptați la cerințele industriei 4.0, chiar din 2020:

Recrutare în IT: ce metode au succes pentru angajatorii din țară

Deficitul de IT-iști se poate adânci de la an la an, în timp ce locurile de muncă rămân neocupate - o previziune care a convins tot mai multe companii să apeleze la profesioniști în recrutare pentru ajutor, dar și specialiștii în HR să concureze pentru talent de top. Soluția? Strategii de recrutare inovatoare, cu focus pe potențialul candidaților și adaptate la piața actuală a muncii.

Iată ce metode de recrutare au dat rezultate bune pentru cele 47 de companii participante la studiu, lideri pe piața de IT. 

Recrutarea prin procesul de upskilling

Studiul arată că 78% din angajatori au încredere în upskilling, procesul de training intern pentru dezvoltarea de noi abilități și competențe ale angajaților. Investiția în dezvoltarea profesională a angajaților asigură performanță și un moral ridicat pentru cei care beneficiază de upskilling - prin urmare, o calitate mai bună a muncii.

Soluțiile practice folosite de companiile participante la studiu se referă la program de recrutare interne, din rândul angajaților, prin traininguri sau junior bootcamps dedicate atât programatorilor juniori sau absolvenților de facultate, pentru a-i adapta la noile tehnologii și modele de business, dar și angajaților care vor să-și schimbe domeniul de lucru cu cel al programării (reconversie profesională).

Abilitățile interpersonale pe care le are cineva din non-IT pot fi utile în domeniul programării, iar competențele tehnice le poate învăța din aceste traininguri de upskilling  Deși o diplomă de licență în domeniu este binevenită, 48% dintre angajatorii nu o consideră obligatorie, tocmai pentru a încuraja candidatura la joburi ale oamenilor cu potențial.

Aceste eforturi necesită timp, costuri ridicate și diferite resurse de lucru - pentru a simplifica procesul, companiile apelează la școli alternative precum Codecool, care pot pregăti angajații lor din orice domeniu, să devină programatori juniori pe diferite specializări.

Brandul de angajator

Angajatorii trec tot mai mult de la recrutarea clasică, in-house, la o selecție personalizată, om cu om, realizată de profesioniștii în domeniu - agențiile de HR, care dispun de tool-uri digitale ce ușurează procesul de recrutare. Tot acești profesioniști sunt cei la care apelează, de cele mai multe ori, pentru employer branding (diferențierea de competitori printr-o imagine responsabilă, transparentă, relevantă etc.).
 

Employer brandingul este o strategie de succes pentru mulți angajatori, pentru că motivează și menține loialitatea angajaților, în timp ce candidații sunt atrași să aplice cu încredere pentru că se asociază cu brandul companiei. Este o strategie eficientă pe termen lung - 54% dintre companii au avut rezultate bune cu această tehnică de awareness și recrutare. 

Parteneriate cu instituții de învățământ sau de educație alternativă 

Cum menționam și într-un articol anterior, este nevoie urgent de noi forme de cooperare între întreprinderi, companii, învățământ superior și organizații de educație privată pentru a genera mai multă forță de muncă de calitate în domeniu.

Chiar 48% din respondenți spun că sunt deschiși la parteneriate cu instituții de învățământ pentru a crește nivelul de cunoștințe și pregătire a studenților, în special corporațiile și companiile mari dispuse să investească pentru a pune amprenta pe ceea ce învață studenții - care duc lipsă fie de abilități soft, fie de competențe tehnice după anii de studiu universitar.

Procesul de acomodare pentru juniorii programatori abia angajați după absolvire poate fi anevoios și cu așteptări diferite pentru angajator, dar și pentru angajat. Pentru a preveni aceste riscuri, multe companii atrag juniori prin programe de internship, în colaborare cu diverse instituții de învățământ, sau investesc în propriile junior bootcamps (traininguri rapide de specializare). De asemenea, se investește și în colaborări cu școli alternative precum Codecool, care oferă cursuri între 5 și 12 luni cursanților care pot fi angajați apoi de către companiile partenere. 

Această soluție este una de win-win pentru angajator, dar și pentru angajat: primul beneficiază de forță de muncă de calitate, adaptată la cerințele pieței actuale, iar angajatul se bucură de cursuri de programare și de soft skills, și de garanția locului de muncă, în majoritatea cazurilor. 

Recrutarea printr-un program de recomandări interne

Antreprenorii, start-up-urile, companiile medii sau corporațiile au nevoi diferite și un număr diferit de angajați, prin urmare, apelează la strategii de recrutare care le aduc rezultate. Și ele pot diferi.

Spre exemplu, o strategie utilă start-up-urilor și companiilor mai mici ca număr de angajați este aplicarea și promovarea unui program de referințe interne (oferite de angajați). Cunoscut și sub numele de referral program, este un mod prin care angajații existenți oferă recomandări de noi colegi din rândul cunoștințelor sau al prietenilor, și pot primi bonusuri pentru acestea. Este util în special business-urilor mici pentru că poți atrage un număr limitat de candidați. 

În mod neașteptat, mărirea salariilor (adoptată de 24% din companii) sau pachetele de beneficii (adoptate de 30% din companii) nu par a fi soluții bune de atragere pe termen lung. În schimb, reconversia profesională apare la baza multor trenduri în recrutare de viitor. 

Alte direcții promițătoare în HR, pentru sectorul IT

Orientarea spre abilități transferabile (în special soft skills)

Încă se mai angajează în funcție de experiența în IT, însă iată că 69% dintre companiile participante la studiu consideră abilitățile soft la fel de importante precum cele tehnice.   

Printre cele mai căutate sunt: munca în echipă, aptitudinile de comunicare interpersonală, adaptabilitatea, dar și înțelegerea nevoilor clienților, gândirea de business și inteligența emoțională. Unii angajatori au alocat chiar și bugete pentru a dezvolta angajații în aceste privințe.

Partea de soft skills este importantă deoarece competențele tehnice se pot învăța mai ușor decât cele interpersonale. De aceea, angajatorii încep să pună preț pe aceste calități, mai ales dacă sunt compatibile cu propria cultură organizațională, indiferent de departamentul în care angajații lucrează - programarea se poate învăța ulterior. 

Flexibilitatea programului, ca beneficiu în oferta de muncă

În topul soluțiilor de recrutare se regăsesc și beneficiile oferite (30% din respondenți spun că investiția în acest sens este benefică pentru a atrage candidați). Pentru că generațiile de programatori sunt tinere și pun preț pe libertatea de mișcare, angajatorii se orientează spre avantaje care vizează echilibrul dintre viața personală și profesională: flexibilitatea programului și posibilitatea de work from home.. 

Un astfel de avantaj pe care mulți juniori îl preferă poate crește chiar și productivitatea muncii, mai ales în domeniile digitale (unde ai nevoie doar de conexiune la Internet pentru a lucra).   

Reconversia profesională, cea mai atractivă soluție de recrutare a programatorilor

Există dovezi clare că reconversia este o soluție. Imaginați-vă că avem o mulțime de oameni cu experiență în economie, matematică și fizică care au deja experiență în diferite industrii. De multe ori oamenii cu potențial lucrează deja în echipe tehnice și, prin cursurile și îndrumările potrivite, ei pot fi transferați într-un departament de IT”, spune Claudia Tamași, Country Manager, Codecool România. 

5 din 10 angajatori participanți la studiu susțin reconversia profesională ca soluție pentru acest deficit în industria românească. Practic, recrutarea nu se mai face neapărat pe baza experienței în domeniu sau a diplomei de studii, ci pe calitățile, abilitățile și potențialul de creștere și de dezvoltare într-o nouă carieră. În acest caz, programare.

Oameni cu diferite experiențe (ingineri, jurnaliști,  licențiați în științe politice sau banking) pot închega mai bine o echipă și pot oferi stabilitate pe termen lung. 

Există sute de companii din întreaga lume care o fac deja, cât și școli de programare private care pot oferi sprijin pentru acest lucru. De exemplu, am ajutat Vodafone, ThyssenKrupp, Morgan Stanley, Emarsys, CapGemini, Evosoft să găsească angajații potriviți. Vocația este o motivație foarte importantă în domeniul IT și merită să fii atent la cei care doresc o schimbare în carieră, adaugă Claudia Tamași, Country Manager, Codecool România - școala de programare unde o parte dintre cursanții deja înscriși, toamna aceasta, provin din domenii total diferite precum banking-ul, finanțe sau marketing.

46% dintre respondenți consideră conversia profesională o soluție eficientă pentru corectarea deficitului de IT-iști din România.

Situația diferă pentru start-up-uri și companii cu număr mic de angajați, unde au nevoie de specialiști seniori sau de oameni cu experiență inginerească solidă pentru joburi mai complexe. 

Ce se mai anunță nou la orizont

Totodată, un trend este și formarea de grupuri de candidați care nu au fost angajați de către o companie, dar care se pot pregăti mai bine prin teste, cărți și diferite resurse de studiu primite de la acea companie, pentru a putea fi angajați 3-6 luni mai târziu. Inovația stă nu doar în tehnologiile folosite, ci și în recrutarea forțelor proaspete și mai bine pregătite de a transforma România, prin potențialul lor enorm, în cel mai puternic hub IT în Europa.

Parallax

Vizualizari
5957
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri