Raluca Abrihan

Cele mai mari investiţii obţinute de startup-uri şi firme româneşti, în 2017

Thumbnail

Cele mai mari investiţii în firmele mici şi medii româneşti, în special cele din domeniul tehnologiei, au venit din partea unor fonduri de investiţii străine. Dar, sunt câteva startup-uri care au reuşit să atragă sume importante de bani şi din partea unor fonduri private româneşti sau antreprenori locali. Iată care au fost în acest an cele mai mari fianţări obiţinute de firmele fondate de români.

 

Firma românească de thenologie UiPath a obţinut în primăvara acestui an o finanţare record pentru piaţa românească, de 30 de milioane de dolari din partea fondului american de investiţii Accel Partners, fond care se mai numără printre investitorii Facebook sau Dropbox.

UiPath este o firmă românească cu sediul în Statele Unite şi birouri în şase ţări, specializată în dezvoltarea şi vanzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (i.e. Robotic Process Automation / RPA).

Roboţii software UiPath sunt programaţi să preia munca de tipul copy-paste a angajaţilor, eliberându-i de sarcinile tranzacţional repetitive care îi solicită inutil, explică fondatorl firmei, Daniel Dines.

El a lansat firma în 2005 când a plecat de la Microsoft, din Statele Unite, pentru a se întoarce şi a lansa o afacere IT în România.

O altă investiţie importantă a fost obţinută de firma româniească Bitdefender, fondată de soţii Măriuca şi Florin Talpeş.

Pe 1 decembrie, firma a anunţat ca fondul de investiţii Vitruvian Partners a devenit al doilea cel mai mare acţionar al companiei, odată cu achiziţia pachetului minoritar de aproximativ 30% din acţionariat, deţinut până atunci de fondul de investiţii Axxess Capital.

Ca urmare a acestei tranzacţii, valoarea companiei Bitdefender este stabilită la peste 600 de milioane de dolari. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. Pachetul majoritar de acţiuni este deţinut în continuare de soţii Talpeş.

Vitruvian Partners este un fond de investi.ii paneuropean, cu sediul în Marea Britanie, care se concentrează pe companii de tehnologie cu creştere rapidă, printre care se numără: Skyscanner, Voxbone, Ebury, Trustpilot, Callcredit. Bitdefender are 1.300 de angajaţi în nouă ţări şi centre de cercetare în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timisoara şi produce software şi hardeware antivirus.

Clever Taxi este o aplicaţie de taxi fondată şi finanţată de români, care în această vară a fost cumpărată de nemţii de la mytaxi, firmă ce face parte din grupul Daimler. Tranzactia a fost de peste 10 milioane de euro.

Clever Taxi a fost lansată în 2010 de Mihai Rotaru și Alex Dumitru, funcționează în 20 de orașe importante din România, are peste 17.000 de șoferi înregistrați și peste 600.000 de utilizatori pasageri. Printre investitorii Clever Taxi s-au mai numărat antreprenorii Andrei Pitiş (fondator Vector Watch) şi Călin Fusu (fondator BestJobs).

Mihai Rotaru spunea într-un interviu pentru StartupCafe că va continua să lucreze pentru Clever Taxi, iar o parte din banii obţinuţi din acest exit îi va învesti în alte startup-uri.

La începutul anului, Zitec, condusă de Alexandru Lăpuşan a primit o investiţie de 1,7 milioane de euro din parte eMAG (care a preluat 25% din acţionariatul Zitec) şi anunţa la momentul obţinerii acestei finanţări că vrea prin această investiţie să se extindă în oraşe din provincie şi să formeze un departament specializat în fonduri europene şi granturi.

Zitec este o firmă dezvoltatoare de aplicatii aplicatii online, înfiinţată în 2003, are 160 de angajaţi şi, recent, a deschis un sediu şi la Braşov.

Frisbo, startup braşovean furnizor de servicii de e-fulfillment, care preia depozitarea si procesarea comenzilor magazinelor online, a primit o investitie de 250.000 de euro de la investitorul clujean Mircea Ilea, la o evaluare a business-ului de 1,5 milioane de euro.

Firma fondată de antreprenorul Bogdan Colceriu şi pe lângă hala de la Braşov, Frisbo mai opoereză o hala în Otopeni, iar, recent, a pornit operatiunile şi la Cluj-Napoca.

Un număr impotant de startup-uri româneşti au primit investiţii din partea unor grupuri de antrepronori români sau programe de accelerare locale. Printre acestea se numără:

  • Blugento, companie clujeană specializată în furnizarea de soluţii de ecommerce bazate pe platforma Magento, a atras o investiţie strategică în valoare de 120.000 de euro din partea a trei antreprenori români. Investiţia s-a derulat prin programul SprintPoint, în urma primei runde de evenimente „Investors Dinner" organizate în Cluj și Bucureşti. Blugento este o soluţie de ecommerce construită pe platforma Magento, cea mai populară platformă de comerţ electronic din întreaga lume, şi este oferită clienţilor în format SaaS (Software as a Service).
  • Baro.io, companie specializată în automatizarea campaniilor de marketing digital a primit o finanţare de 80.000 de euro din partea fondului Fribourg Digital, noua divizie creată de fondul de investiții Fribourg Capital. Acesta este un fond de investiţii înfiinţat de antreprenorul Ion Sturza şi care controlează printre altele, afaceri precum elefant.ro sau SEO Monitor. Baro.io a fost înființată în anul 2016 de tânărul antreprenor Teodor Scorpan, totodată CEO al companiei, și francezul Axel Le Borgne ce ocupă poziția de CTO în prezent.
  • Ebriza – dezvoltator al unei case de marcat virtuale, software as a service, a primit o finanţare de 70.000 de euro din partea fondul de accelerare clujean Risky Business, alaturi de Marcelus Suciu, fondatorul Marty Restaurants si investitor al fondului.
  • NALU underwear - un startup care produce lenjerie intimă minimalistă pentru femei a câștigat marele premiu în cadrul competiției de pitch-uri de la Startarium (program de acceleare de afaceri) şi a primit astfel o investiţie de 70.000 de euro. Printre câştigătorii competiţiei s-au mai numărat: LifeBox (20.000 euro) şi Stația de Joacă (10.000 euro).
  • Timesafe, startup-ul care a dezvoltat aplicația Pago a fost preluat parțial de BT Investments, companie a Grupului Financiar Banca Transilvania. Valoare tranzacţiei nu a fost făcută publică. Pago este aplicația prin care poate fi efectuată plata tuturor facturilor lunare, cu cardul, dintr-un singur cont.
Parallax

Vizualizari
2855
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri