Denisa Crăciun

Firmă IT românească: Războiul din Ucraina crește deficitul de programatori în regiune

Thumbnail

Războiul din Ucraina determină o reașezare forțată în piața IT din regiune, potrivit unei companii IT românești, care mai arată că „developerii rezidenți în țara vecină nu mai pot lucra din varii motive”, ceea ce pune „presiune mai mare pe resursele deja existente în România”. 

Motivele care nu mai pot lucra țin fie de faptul că sunt pe front, fie nu au acces la internet, fie unele companii închid proiectele cu echipele din Ucraina pentru că au un risc mare să nu fie livrate la timp.

Astfel, toți acești factori pun presiune mai mare pe resursele deja existente în România.

Conform Oves Enterprise, în ultimele săptămâni, companiile de IT din regiune, inclusiv din România, au primit mai multe solicitări din partea developerilor (angajați, freelanceri și firme de dezvoltare IT) din Ucraina, atât pentru a fi implicați în proiecte noi, cât și și pentru sprijin în relocare, în așa fel încât să poată livra serviciile la care s-au angajat.

„Ținând cont de faptul că exista deja o lipsă de programatori de 15 – 20% la nivelul regiunii noastre, conflictul din Ucraina duce acest deficit spre 40%, fără să punem la socoteală Rusia. Dacă, până acum, era o cerere mare de developeri, acum aceasta va fi și mai mare, iar developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată”, spune Mihai Filip, CEO Oves Enterprise.

Mihai Filip spune că se așteaptă la o creștere de circa 10% – 20% pentru costurile acestor resurse.

Și companii din SUA și Europa, care lucrează cu echipe din Ucraina, sunt în căutare de resurse în regiune, potrivit firmei IT românești: atât pentru proiectele aflate în desfășurare, pentru a le continua și pentru a diminua întârzierile de livrare, cât și pentru proiecte noi, ce au deja bugetul aprobat, dar care nu pot fi demarate pentru că nu are cine să le lucreze.

Context în care, tot mai multe dintre aceste companii se orientează acum către programatorii din România.

„Companiile cu care lucrau acești developeri, în special din SUA, ne cer ajutor tot mai des în ultima perioadă. Și de cealaltă parte au crescut solicitările. Programatorii ne propun chiar să preluăm anumiți clienți pentru care nu mai pot lucra, cu rugămintea de a-i integra în echipa care va duce proiectul la bun sfârșit. În cele din urmă, clientul este mulțumit că o parte din echipă cunoaște proiectul (echipa din Ucraina), iar echipa din România oferă stabilitate și garanția livrării proiectului”, mai spune Mihai Filip.

Guvernul României a aprobat o serie de derogări de la legislația imigrației, pentru a permite cetățenilor ucraineni să lucreze în România fără a fi nevoie să obțină un permis de muncă și o viză de lungă ședere.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 20, adoptată pe 8 martie 2022, toți cetățenii ucraineni care vor semna un contract individual de muncă cu o firmă românească își pot prelungi șederea în România, obținând un permis de ședere în scop de muncă, direct din România, fără a fi necesar să părăsească țara.

Astfel, în contextul unui aflux mare de oameni care intră în România, dar și al unei piețe a muncii tot mai globalizată, măsurile de sprijin adoptate prin OUG 20/2022 oferă posibilitatea ucrainenilor care intră în țară să se întrețină financiar, dacă vor alege să rămână în România, alăturându-se, astfel mai multor inițiative care ajută în acest sens.

„Este un moment foarte dificil pentru colegii noștri din Ucraina, cărora, la acest moment, le putem facilita tranziția spre o viață stabilă în România, alături de familia lor, asumându-ne să îi avem în echipă și să le oferim un venit recurent pentru cel puțin 1, 2 ani.  În același timp, toate resursele și infrastructura OVES, de la sales, product owner, delivery manager, le putem pune la dispoziție celor interesați să ajungă la clientul final, cărora le facilităm accesul la proiecte noi”, mai spune Mihai Filip.

Compania IT din România spune că vrea să sprijine developerii și freelancerii ucraineni printr-o inițiativă, oferindu-le oportunități de lucru și un venit stabil pentru 1-2 ani, plus cazare asigurată.

Compania spune că firmele care au pierdut contactul cu colaboratori lor, din cauza evenimentelor recente, vor avea acces la o serie de dezvoltatori independenți din regiune care i-ar putea ajuta la finalizarea proiectelor.

Parallax

Vizualizari
570
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri