Adi Iacob
O firmă IT din Cluj-Napoca oferă consultanță autorităților unor state din Africa în domeniul digitalizării instituțiilor și a terminat proiectul pentru realizarea site-ului Guvernului din Rwanda.
Daniel Homorodean, CEO al companiei clujene, a declarat că, începând din toamna trecută, s-a început un program de internaționalizare în Africa, primele proiecte fiind deja în derulare, cu rezultate vizibile, scrie Mediafax.
IT-iștii clujeni au oferit consultanță guvernelor de pe acest continent în domeniile digitalizării instituțiilor, dezvoltării capacității tehnice naționale și constituirii comunităților tehnologice.
„Cu sprijinul nostru, Guvernul Rwandei a lansat la sfârșitul lunii aprilie site-ul propriu în limba engleză, care este limbă oficială, iar planurile prevăd realizarea, tot cu ajutorul firmei noastre, a peste 300 de site-uri ale autorităților centrale din această țară, de la ministere la alte instituții”, a spus Homorodean.
Acesta a precizat că a călătorit frecvent în țări din Africa începând cu anul 2008, dar nu a identificat oportunități de afaceri decât în ultimii ani, după ce a constatat că ritmul și perspectiva de dezvoltare va face din continent o piață fenomenală, cu o populație care va ajunge la 2 miliarde de persoane în 2050.
„Până în 2035, populația aptă de muncă din Africa va cumula mai mult decât populația aptă de muncă de peste tot din restul lumii. În plus, orice stat în momentul de față are nevoie de digitalizare, mai ales cele din Africa care nu au capacitatea internă pentru acest lucru, deoarece nu i-a învățat nimeni. Ca să poată să își dezvolte potențialul economic și demografic, statele africane au nevoie de informatizare”, a explicat Daniel Homorodean.
Propunerea firmei de IT din Cluj-Napoca avansată guvernelor unor state africane a fost dezvoltarea capacității naționale tehnologice, ceea ce înseamnă dezvoltarea cunoștințelor tehnice, metodologice, disciplina de lucru, procesul edicațional tehnic și comunitățile tehnologice, astfel încât să poate să își implementeze propriile soluții și să le poată asigura mentenanța.
„Este un tip ce ofertă pe care alții nu îl fac acolo, vorbim de peste 50 de țări, și am observat că mesajul nostru a fost foarte bine primit. IT-ul antreprenorial românesc este într-o poziție foarte bună ca să livreze așa ceva, în condițiile în care și noi ne-am dezvoltat prin forțe proprii, avem cunoștințe și capacitate de know-how”, a adăugat omul de afaceri clujean.
Pentru a cuceri o bucățică din piața africană, IT-știi clujeni au început în urmă cu doi ani să participe la diverse conferințe și evenimente tehnice organizate pe continent, în care au reușit să cunoască oameni de afaceri din zonă sau din instituțiile publice centrale.
„Guvernul din Rwanda a fost primul cu care am reușit o conversie la nivel comercial, iar propunerile noastre au fost primite și susținute astfel încât să putem livra serviciile noastre de consultanță. Aici am încheiat două proiecte de construcție de capacitate tehnică, de coaching, prin care noi transferăm cunoștințe tehnice unor echipe mixte din mediul privat și instituțiile publice rwandeze pe diverse zone tehnologice. O astfel de zonă a fost pe dezvoltarea web-site-urilor guvernamentale, unde avem o expertiză prin utilizarea unei tehnologii open sources complexă, pretabilă la portaluri de mare capacitate”, a mai spus Homorodean.
Astfel, compania clujeană a ajutat la realizarea site-ului Guvernului din Rwanda, în limba engleză, care este una dintre cele două limbi oficiale din țară, și care a fost lansat la sfârșitul lunii aprilie.
În următorul an și jumătate se vor relansa peste 300 de site-uri pentru fiecare instituție centrală din Rwanda, ministere, insituții publice și se va ajunge până la nivel de primării, fiind vorba despre o abordare standardizată care are mari avantaje economice.
„Urmărim ca o echipă de maximum 10 persoane să realizeze și să asigure mentenanța celor 300 de site-uri, care vor avea aceeași structură și reprezentare grafică”, a menționat Daniel Homorodean.
De asemenea, firma din Cluj a ajutat și la dezvoltarea eco-sistemului IT din zonă reușind să constituie și prima comunitate din Rwanda axată pe tehnologia open source TYPO3, dar a acordat consultanță și unei universități din țară pentru pregătirea viitorilor programatori.
Feedback-ul autorităților rwandeze a fost unul pozitiv, acestea fiind încântate de noile tehnologii adoptate pentru noile portaluri construite cu ajutorul IT-știlor clujeni.
Firma din Cluj, membră a Clusterului IT Transilvania, poartă discuții cu mai multe guverne din Africa care să urmeze modelul rwandez.