Denisa Crăciun

FIC: Companiile vor să continue investițiile în România, chiar dacă există provocări economice

birou-business-investitori

Planurile de investiții ale companiilor au fost afectate de provocările actuale precum inflația sau criza de pe piața energiei, însă o parte dintre acestea vor să continue să investească, arată un studiu realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Deși există provocări – inflația, criza de pe piața energiei, prețul utilităților, contextul geopolitic, blocajele din lanțul de aprovizionare, forța de muncă disponibilă -, anumiți investitori sunt optimiști când vine vorba de mediul economic din România, arată sondajul FIC, Business Sentiment Index (BSI), realizat în luna septembrie 2022.

Astfel, 36,9% dintre respondenții studiului spun că vor continua să investească, în timp ce 35,1% au planuri să extindă forța de muncă în următoarele 12 luni.

Chiar și așa, numărul celor care se vor abține de la noi investiții (35,1%) a crescut comparativ cu ediția din martie a BSI, când doar 10% spuneau că nu vor continua să investească.

companii-investitii-Romania

Pe de altă parte, însă, întrebați cum văd mediul „recent” de business din România, 54% dintre respondenți susțin că s-a înrăutățit, 26% că nu există schimbări, în timp ce 19% consideră că este îmbunătățit.

mediu-business-descriere-2022

Mediul de afaceri are o abordare mai precaută în ceea ce privește investițiile noi comparativ cu ediția de anul trecut când BSI a înregistrat un nivel maxim al apetitului investițional (din 2014), rezultate care au fost surprinse în raportul BNR publicat la finalul lunii septembrie și care evidențiază nivelul de 8,9 miliarde euro investiții străine directe în 2021, a doua cea mai mare valoare a acestui indicator după cea din 2008.

În ceea ce privește percepția legată de așteptările de creștere a afacerilor (atât pe piața internă, cât și pe cea de export), 54% dintre respondenți văd o evoluție pentru anul următor și 61,4% se așteaptă la creșterea veniturilor.

România continuă să obțină un scor slab la infrastructură (58%), birocrație (72%) și transparență și consecvență în aplicarea politicilor (76%), și rămâne, din acest punct de vedere, necompetitivă, spun investitorii.

Mediul legislativ este considerat de majoritatea investitorilor mai puțin previzibil (64,9%). De asemenea, atractivitatea pieței din România rămâne scăzută în percepția investitorilor, cu un scor mai mic decât edițiile precedente (29,9 % față de 47,5 % în martie 2022).

Totuși, 58% dintre investitori estimează că în următoarele 12 luni procentul angajaților din compania lor, care vor continua să lucreze de acasă va fi sub 25%, 21% consideră că va fi între 25% - 50%, în timp ce 21% sunt de părere că va fi peste 50%.

Raportul mai arată că este nevoie de măsuri din partea autorităților pentru a spori încrederea investitorilor.

Este vorba despre măsuri ca stabilitate, predictibilitate, transparență și claritatea cadrului legislativ, timpul extins pentru implementarea noilor măsuri sau instrumente de către companii, soluții viabile și sustenabile pentru criza energiei care să susțină toți actorii și să reducă presiunea costurilor, stabilitatea mediului fiscal, dar și reducerea birocrației și stimularea digitalizării.

Raportul a fost realizat în luna septembrie 2022, respondenții sondajului fiind directorii generali ai companiilor membre FIC.

Parallax

Vizualizari
160
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri