Adi Iacob

Escrocheriile cu criptomonede și creșterile din piață care au marcat anul 2019

Thumbnail

În 2019, prima criptomonedă ― bitcoin ― a împlinit 10 ani de la prima tranzacție. Deși piața monedelor digitale este încă una destul de tânără, a cunoscut deja creșteri și scăderi spectaculoase. Astfel, criptomonedele au atras pe lângă atenția investitorilor și pe cea a infractorilor. Iată câteva dintre cele mai performante monede digitale, dar și unele dintre cele mari escrocherii din industria criptomonedelor, din 2019.

Bitcoin

A fost un an aglomerat pentru investitorii în bitcoin, dar, în ciuda unei călătorii cu suișuri și coborâșuri, în ultimele 12 luni, prețul criptomonedei a crescut cu peste 95% față de decembrie 2018.

În noaptea de revelion din 2018, prețul unui bitcoin era de aproximativ 3.700 de dolari, iar în prezent, moneda digitală se tranzacționează în jurul valorii de 7.300 de dolari. Comparativ cu alte tipuri de active, în aceeași perioadă de timp, bitcoin a avut o performanță excepțională. Spre exemplu: indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 27,37%, iar UK FTSE 100 a crescut cu 14%. 

Thumbnail

Pe măsură ce am intrat în 2019, prețul unui bitcoin a continuat să scadă, atingând un nivelul de 3.400 de dolari pe data de 8 februarie, conform datelor coinmarketcap.com. Dar din acel moment, prețul a început să crească, iar valoare unui bitcoin a ajuns la nivelul maxim din 2019 ― 12.955 dolari. De atunci piața a fost dominată de variații drastice ale prețurilor.

Prima scădere a venit la scurt timp după maximul din iulie. În doar cinci zile, prețul a scăzut de la aproape 13.000 dolari până la 9.481 dolari ― pe 17 iulie. Dar până pe 6 august, prețul a fost din nou în creștere, situându-se în jurul nivelului de 12.240 dolari.

În septembrie, octombrie și noiembrie, trendul s-a repetat. În timp ce scăderile au fost urmate de creșteri rapide, prețul criptomonedei nu a revenit la vârful său din iulie.

Cele mai performante criptomonede din 2019

Nu este o surpriză faptul că piața criptomonedelor a fost caracterizată și în acest an de volatilitate. În ianuarie, capitalizarea totală a pieței criptomonedelor a fost de aproximativ 130 de miliarde de dolari. Până în iulie, capitalizarea totală ajungea la 373 miliarde dolari, scrie CoinDesk

După această perioadă, rulajul menționat mai sus a continuat să scadă destul de mult, capitalizarea totală trecând acum sub pragul de 200 de miliarde de dolari.

Câteva criptomonede au menținut o poziție puternică pe tot parcursul anului și au reușit să elimine diferitele dezavantaje economice care au fost observate pe tot parcursul lui 2019. 

  • ChainLink (LINK)

ChainLink a devenit cunoscută pentru dorința proiectului de a elimina decalajul dintre contractele inteligente bazate pe tehnologia blockchain și aplicațiile din lumea reală ― utilizate de oameni zi de zi.

Din punct de vedere economic, ChainLink a început anul cu o creștere lentă ― prețul unei criptomonede crescând de la 0,31 dolari la puțin peste 0,45 dolari pe o perioadă de cinci luni. Cu toate acestea, până în prima săptămână a lunii iulie, moneda și-a atins apogeul financiar, când un ChainLink era tranzacționat la prețul de 3,74 dolari. Și în timp ce moneda și-a pierdut o parte din acest impuls în ultimele două luni, ChainLink continuă să fie tranzacționat în jurul valorii de 1,80 dolari (la momentul redactării acestui articol), potrivit coinmarketcap.com.

Thumbnail

  • Binance Coin (BNB)

Lansată pe piață la mijlocul anului 2017, Binance Coin poate fi utilizată pentru tranzacționare, precum și pentru facilitarea diverselor plăți în cadrul platformei Binance. De asemenea, exchange-ul de criptomonede oferă deținătorilor de BNB diverse stimulente și reduceri pentru utilizarea monedei digitale pentru tranzacțiile interne.

În ceea ce privește performanța BNB, criptomoneda a început anul la un preț de aproximativ 6 dolari. Cu toate acestea, până în ultima săptămână a lunii mai, prețul unui singur BNB s-a ridicat la 35,20 dolari ― semnalând astfel o creștere de peste 450%. 

Thumbnail

În timpul celui de-al treilea trimestru al anului 2019, valoarea BNB a scăzut de la 33,10 dolari la 15,79 dolari. Cu toate acestea, în ultimele câteva luni, valoarea BNB a rămas relativ stabilă, în prezent fiind tranzacționată în jurul valorii de 14 dolari, potrivit coinmarketcap.com.

  • Litecoin (LTC)

Criptomoneda din top 10 (pe locul 6 după capitalizarea de piață ― cu 2,7 miliarde de dolari) era tranzacționată cu 32 de dolari în prima săptămână a lunii ianuarie. Până pe 22 iunie, prețul unui Litecoin a crescut la 141,73 dolari. De atunci, performanța Litecoin a continuat să scadă, fiind tranzacționată în prezent în jurul valorii de 43 de dolari.

Thumbnail

  • Ethereum (ETH)

Ethereum este tot o criptomonedă din top 10 (pe locul 2 după capitalizarea de piață ― cu 14,5 miliarde de dolari), care este recunoscută pe scară largă ca fiind al doua cea mai populară monedă digitală (după Bitcoin). 

Pe 13 ianuarie, ETH era tranzacționat cu 116 dolari. Pe parcursul următoarelor șase luni, valoarea criptomonedei a continuat să crească până la maximul său anual de 334,66 dolari (pe 26 iunie). În urma acestei perioade, prețul unui Ethereum a continuat să scadă, iar în prezent un ETH este tranzacționat cu 133 dolari. 

Thumbnail

Escrocheriile anului 2019

Potrivit unui studiu realizat de CipherTrace, din ianuarie până în prezent, infractorii au furat în total 4,26 miliarde de dolari din exchange-urile de criptomonede, de la investitori și utilizatori.

  • Parole pierdute şi datorii de 190 milioane de dolari

Anul a început cu una dintre cele mai neobișnuite informații. În ianuarie, presa internațională scria că după moartea fondatorului, un exchange de criptomonede canadian - QuadrigaCX - datorează utilizatorilor săi 190 de milioane de dolari și nu poate accesa majoritatea fondurilor.

Potrivit CoinDesk, 115.000 de utilizatori au 70 milioane dolari canadieni în fiat și 180 milioane dolari canadieni în criptomonede pe platformă.

  • Înșelătoria OneCoin: Prejudiciu de peste 400.000 Euro în România

Înșelătoria OneCoin a fost realizată cu ajutorul unei criptomonede, virală și în România, prin care Ruja Ignatova (din Bulgaria), alături de alte persoane, ar fi prejudiciat investitorii din întreaga lume cu peste 4 miliarde de dolari.

În România, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din ANAF susțin că au identificat un prejudiciu de 1,94 milioane de lei (circa 400.000 euro), compus din taxă pe valoare adăugată și impozit pe venit, cauzat bugetului de stat de către reprezentanții unei firme din România, în legătură cu diverse produse referitoare la „investiții pentru o pseudo-monedă virtuală denumită OneCoin”.

Aceștia sunt acuzați că au încasat, fără a declara, 7,59 milioane de lei din vânzarea în sistem de vânzări de tip piramidal (Multi Level Marketing - MLM) a unor pachete care conțin produse „educaționale”, dispozitive de „minerit” și investiții pentru o pseudo-monedă virtuală denumită OneCoin.

Citește și ANAF, despre criptomoneda OneCoin: Prejudiciu de peste 400.000 Euro în România

O investigație realizată de FBI a descoperit că 60% din investitorii afectați de înșelătorie (la nivel mondial) sunt chinezi, 18% fiind utilizatori din Europa. Afacerea a generat încasări de 3,3 miliarde de euro și un profit de 2,3 miliarde de euro. Peste 1 miliard de euro au fost spălați și mutați în conturi din Emiratele Arabe, SUA, Irlanda sau Georgia.

Citește și FBI: Criptomonedă folosită și în România, înșelătorie tip "Caritas"

  • Hackerii fură 40 de milioane de dolari de la Binance

În luna mai, Binance - unul dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din lume, a fost victima unui atac cibernetic care a dus la pierderi în valoare de de 40 de milioane de dolari.

Într-o declarație de pe site-ul companiei, reprezentanții Binance au scris: "Hackerii au avut răbdarea să aștepte și să execute acțiuni bine orchestrate prin intermediul mai multor conturi aparent independente, în momentul cel mai oportun. Tranzacția este structurată într-un mod care a reușit să treacă de verificările noastre de securitate existente".

  • Patru americani și un român au făcut în SUA un Caritas de 722 milioane de dolari în criptomonede

​Cinci bărbați au fost puși sub acuzare pentru ceea ce procurorii federali numesc o schemă lucrativă în criptomonede care i-a jupuit pe investitori de 722 milioane de dolari printr-un model de afacere pe care unul dintre acuzați l-a descris ca fiind clădit „pe spinarea idioților”, conform documentelor de la tribunal, citate de HotNews.ro.

Actul de acuzare de 27 de pagini, prezentat la tribunalul federal districtual din Newark, New Jersey, i-a descris pe Matthew Brent Goettsche, 37 de ani, Jobadiah Sinclair Weeks, 38 de ani, ambii din statul Colorado, precum și pe Silviu Balaci, ale cărui vârstă și rezidență nu au fost imediat cunoscute, drept parte a unei conspirații menite să comită fraude pe cale electronică. Ei au fost acuzați și că au oferit și vândut valori mobiliare neînregistrate.

Procurorii afirmă că BitClub Network, care a operat din aprilie 2014 până în această lună, a fost clădită pe solicitarea de bani de la persoane la schimb cu acțiuni la presupuse mine de criptomonede și cu recompense pentru investitorii care atrăgeau noi clienți. Grupul nu a înregistrat acțiuni la US Securities and Exchange Commission, afirmă acuzarea.

Patru acuzați erau chemați joi în fața tribunalului. Autoritățile caută un al cincilea bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Dacă vor fi găsiți vinovați, acuzații riscă pedepse maxime de 20 de ani în închisoare și amenzi până la 250.000 de dolari pentru conspirație în vederea fraudei. Conspirația pentru a vinde acțiuni neînregistrate se pedepsește cu o sentință maximă de cinci ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari. (NBC News)

  • Șeful unei firme IT a mituit 9000 de administratori de internet cafe-uri

În luna septembrie, autoritățile din China au arestat 15 bărbați suspectați că ar fi mituit mai mulți administratori de internet cafe-uri pentru a le permite să instaleze softuri de minerit criptomonede pe calculatoare. Programele dăunătoare au fost dezvoltat de o firmă IT.

Potrivit autorităților, suspecții ar fi mituit peste 9.000 de administratori de internet cafe-uri care și-au infectat calculatoarele cu un malware care permite operarea de la distanță a computerelor din acele locații, scrie CoinTelegraph.

De asemenea, autoritățile au constatat că programele dăunătoare au fost dezvoltate de o firmă de IT cu sediul în Zhengzhou din provincia Henan, condusă de o persoană numită Zhang.

Criptomonedele obținute de suspecți au fost vândute pentru peste 100 de milioane de yuani (aproximativ 14 milioane de dolari). 

Șeful firmei IT, Zhang, este bănuit că a mituit personal administratorii de internet cafe-uri pentru a-i permite să instaleze softurile pe computerele lor, scrie CCN. Cercetările au arătat că între iunie 2017 și iulie 2019, Zhang a construit o rețea de peste 9.000 de tehnicieni de rețea care au infectat dispozitivele din internet cafe-urile locale cu softul de minerit criptomonede.

În fiecare lună, șeful firmei IT plătea comisioane către aproximativ 2.000 de administratori în schimbul serviciilor oferite de aceștia, Zhang plătind în total aproximativ 2,79 milioane de dolari.

  • Exchange-ul japonez BITPoint ― furt de 28 de milioane de dolari

Exchange-ul japonez BITPoint a pierdut 28 de milioane de dolari în luna iulie a acestui an. 19,3 milioane de dolari din totalul banilor sustrași au fost din fondurile clienților BITPoint, în timp ce restul aparținea companiei nipone.

În urma atacului cibernetic, compania a fost nevoită să suspende toate depozitele și retragerile de monede digitale. Asahi Shimbun, președintele BITPoint, a anunțat, de asemenea, că exchange-ul va rambursa toți banii clienților afectați de înșelătorie.

Parallax

Vizualizari
7218
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri