Denisa Crăciun

Efectele pandemiei: Angajații din întreaga lume se simt singuri, deconectați și lipsiți de control (studiu internațional)

Thumbnail

Pandemia COVID-19 a afectat angajații din întreaga lume, care se simt singuri, deconectați și lipsiți de control, conform unui studiu realizat de Oracle și o firmă de cercetare în resurse umane, care mai arată că 62% dintre lucrătorii la nivel global consideră că 2021 a fost cel mai stresant an la locul de muncă de până acum.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de peste 14.600 de angajați, manageri, lideri de resurse umane și directori de nivel C din 13 țări, printre care nu se regăsește și România. 

Studiul scoate la iveală că oamenii din întreaga lume s-au simțit blocați în viața personală și profesională, dar sunt pregătiți să recapete controlul asupra viitorului lor.

Astfel, 80% dintre angajații din întreaga lume spun că au fost afectați în ultimul an, mulți dintre ei având dificultăți financiare (29%), în timp ce alții au suferit de o degradare a sănătății mintale (28%), au fost lipsiți de motivație în carieră (25%) și s-au simțit deconectați de la propria viață (23%).

De asemenea, 2021 a fost cel mai stresant an la locul de muncă de până acum, după cum cred 62% dintre respondenți. Dintre aceștia, 52% s-au luptat cu sănătatea mintală la job, mai mult în 2021 decât în 2020, conform studiului.

De la începutul pandemiei în lume, numărul persoanelor care simt că au control redus sau inexistent asupra vieții personale și profesionale s-a dublat. Astfel:

  • 43% dintre respondenți au remarcat că au pierdut controlul asupra viitorului;
  • 46% au pierdut controlul asupra vieții personale;
  • 41% au pierdut controlul asupra carierei;
  • 39% au pierdut controlul asupra relațiilor.

Puțin peste 3 sferturi dintre oameni se simt blocați în viața personală, 31% dintre aceștia simțindu-se axioși cu privire la viitorul lor, 27% prinși în aceeași rutină și 26% se simt mai singuri ca niciodată.  

Angajații se simt motivați să facă schimbări, dar se confruntă cu provocări

Angajații din întreaga lume vor să facă schimbări în viața lor profesională, conform studiului Oracle, care mai arată că 93% dintre oameni au folosit anul 2020 pentru a reflecta asupra vieții lor și 88% au declarat că semnificația succesului s-a schimbat pentru ei de la începutul pandemiei.

Prioritățile oamenilor s-au schimbat și ele: 42% dintre respondenți pun pe primul loc viața profesională și cea privată, 37% prioritizează sănătatea mintală și 33% flexibilitatea la locul de muncă.

Efectele pandemiei COVID-19 asupra angajaților

  • 75% se simt blocați profesional, deoarece nu au oportunități de creștere pentru a progresa în carieră (25%) și se simt copleșiți pentru a face schimbări (22%);
  • 70% spun că sentimentul de blocaj în carieră a avut un impact negativ și asupra vieții lor personale, plus stresul și anxietatea (40%), ceea ce a dus la sentimentul de blocaj personal (29%) și le-a distras atenția de la viața personală (27%);
  • 83% dintre oameni sunt pregătiți să facă o schimbare, dar 76% au spus că se confruntă cu obstacole majore. Printre cele mai mari obstacole se numără instabilitatea financiară (22%), faptul că nu știu ce schimbare de carieră are sens pentru ei (20%), faptul că nu se simt suficient de încrezători pentru a face o schimbare (20%) și că nu văd oportunități de creștere în cadrul companiei lor (20%);
  • Pentru anul 2022, dezvoltarea profesională este pe primul loc, mulți dintre respondenții studiului fiind dispuși să renunțe la beneficii cheie, cum ar fi timpul de concediu (52%), bonusuri monetare (51%) și o parte din salariu (43%) pentru mai multe oportunități de carieră;
  • Chiar și așa, 85% din forța de muncă la nivel global se declară nemulțumită de sprijinul acordat de angajatorul lor. Angajații caută ca organizațiile să le ofere oportunitatea de a învăța mai mult și de a-și dezvolta competențele (34%), salarii mai mari (31%) și oportunități pentru noi roluri în cadrul companiei (30%).

Angajații din întreaga lume apelează la tehnologie pentru ajutor

85% dintre respondenți vor ca tehnologia să îi ajute să își definească viitorul prin identificarea competențelor pe care trebuie să le dezvolte (36%), recomandarea de modalități de a învăța noi competențe (36%) și oferirea de pași următori pentru a progresa spre obiectivele profesionale (32%).

De asemenea, 75% dintre oameni ar face schimbări în viață pe baza recomandărilor robotului și 82% consideră că roboții le pot sprijini cariera mai bine decât un om, oferind recomandări imparțiale (37%), pentru că răspund rapid la întrebări despre cariera lor (33%) sau găsesc noi locuri de muncă potrivit pentru abilitățile lor actuale (32%).

Respondenții cred că oamenii încă au un rol esențial în dezvoltarea carierei și consideră că sunt mai buni în a oferi sprijin prin sfaturi bazate pe experiența personală (46%), identificarea punctelor forte și a punctelor slabe (44%) și analiza dincolo de un CV pentru a recomanda roluri potrivite personalității lor (41%).

87% dintre oameni cred că firma lor ar trebui să facă mai mult pentru a le asculta nevoile, iar 55% sunt mai predispuși să rămână la o companie care folosește tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială, pentru a-i sprijini în dezvoltarea carierei.

Rezultatele cercetării se bazează pe un sondaj realizat de Savanta, Inc. în SUA, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Franța, Olanda, Germania, Brazilia, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Australia în perioada 27 iulie - 17 august 2021.

Pentru acest sondaj, 14.639 de directori C-suite, lideri de resurse umane, manageri și angajați cu normă întreagă au primit întrebări generale despre impactul COVID-19 asupra locului de muncă, AI și dezvoltarea carierei, precum și despre adoptarea AI la locul de muncă. Studiul a vizat angajații cu normă întreagă care au între 22 și 74 de ani.

Parallax

Vizualizari
423
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri