Smile Media

[P] Economia circulară: piața refurbished în noul context climatic

Economia circulara

Uniunea Europeană va investi peste 528 de miliarde de euro în următorii ani în cadrul programului de mediu Green Deal, prin care își propune să devină primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Economia circulară va avea un rol esențial în îndeplinirea acestui obiectiv major de mediu.

 

Economia circulară este un concept prin care se prelungește durata de viață a produselor printr-o diversitate de strategii, printre care se numără folosirea produselor în comun, închirierea, reutilizarea, repararea sau reciclarea componentelor și echipamentelor.

Cu alte cuvinte, economia circulară își propune să reducă cât mai mult cantitatea de deșeuri prin păstrarea produselor în circuitul economic pentru o perioadă cât mai mare de timp. Acest concept a început să capete o importanță tot mai mare în ultima perioadă ca măsură de protecție a mediului înconjurător, dar și ca reacție la creșterea semnificativă a costurilor cu materia primă și a prețurilor la utilități.

Practic, conceptul tradițional prin care produsele sunt fabricate, utilizate și apoi aruncate nu mai este fezabil, întrucât presupune utilizarea unor cantități mari de materie primă și energie, cu prețuri tot mai ridicate.

 

Economia circulară în România și Uniunea Europeană

România este țara europeană cu cea mai mică rată de reciclare a materiilor prime, potrivit datelor anuale publicate de agenția europeană Eurostat. Astfel, în 2020, România a avut o rată de reciclare a materiei prime de numai 1.3%, comparativ cu media europeană de 12.8%. Situația este cu atât mai gravă cu cât în țara noastră rata de reciclare a scăzut în ultimul deceniu. De exemplu, în anul 2010, România avea un grad dublu de reciclare a materiilor prime, de 3.5%, într-un moment în care media din Uniunea Europeană era de 10.8%. De fapt, explicația este că gradul de reciclare nu a ținut pasul cu creșterea semnificativă a cantității de deșeuri.

 

Industrii cu economie circulară

În principiu, orice industrie se poate adapta, mai mult sau mai puțin, la economia circulară, în funcție de cât de ușoară și de accesibilă este reciclarea materiilor prime pe care le folosește. Totuși, unele industrii sunt mai bine poziționate din acest punct de vedere, prin prisma materiilor prime folosite în cadrul procesului de producție.

Potrivit unui studiu publicat în ScienceDirect, companiile de utilități au cele mai bune perspective pentru economia circulară, întrucât au posibilitatea de a obține energie din surse nepoluante. Urmează apoi companiile care produc bunuri de larg consum, printre care se numără și industria textilă, dar și companiile din industriile grele, inclusiv industria auto. Pe următoarele poziții sunt clasificate industria telecomunicațiilor și industriile care au, într-un fel sau altul, legătură cu tehnologia, cum ar fi industria IT. Datele provin din analizarea a 17 practici de mediu din partea a aproape 27.000 de companii care activează în 10 sectoare ale economiei din 49 de țări.

 

Industria IT refurbished

Potrivit raportului “New Circular Economy Action Plan” publicat recent de Uniunea Europeană, mai puțin de 40% din cantitatea totală de deșeuri electronice este reciclată la nivelul continentului, în condițiile în care cantitatea de deșeuri electronice crește anual cu aproximativ 2%. Procentul scăzut de reciclare are mai multe cauze: numeroase produse electronice sunt aruncate pentru că nu mai pot fi reparate din cauza modului în care au fost produse, au o baterie uzată care nu poate fi înlocuită sau aplicațiile software moderne nu pot fi folosite pe platforma hardware respectivă.

Uniunea Europeană plănuiește un set de măsuri pentru reducerea deșeurilor electronice, inclusiv prin impunerea unor materiale de producție mai ușor de reciclat, utilizarea unor încărcătoare comune sau implementarea unui așa-numit “drept de reparație” inclusiv pentru aplicatiile software.

De altfel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Uniunea Europeană, aproximativ două treimi dintre utilizatorii europeni își doresc să folosească mai mult timp dispozitivele, cu condiția ca performanțele să nu fie afectate în mod semnificativ.

În acest context, una dintre cele simple metode pentru reducerea deșeurilor electronice în industria IT este reprezentată de piața produselor refurbished.

Rolul Server Config în economia circulară

Server Config este o companie certificată ca refurbisher care comercializează în România laptopuri high-end, stații grafice profesionale și servere refurbished de la producători consacrați din domeniul IT precum Dell, HP sau Lenovo.

Astfel, compania preia echipamente tehnice cu un grad scăzut de uzură, cum ar fi, de exemplu, cele de la companiile care doresc să își reînnoiască gamele de produse oferite angajaților. Preluarea acestor echipamente reprezintă însă doar primul pas din cadrul unui complex proces de refurbishment.

De exemplu, componentele hardware ale echipamentelor preluate sunt verificate în amănunt de specialiști pentru a analiza gradul de uzură și, dacă este cazul, îmbunătățirile necesare pentru ca acestea să funcționeze la parametri optimi. Astfel, pentru echipamentele IT sunt testate, printre altele, componente precum ecranul (să nu aibă pixeli morți, pete sau crăpături), memoria RAM, hard-disk-ul sau SSD-ul, sursele de alimentare sau condensatorii plăcii de bază. De asemenea, în cazul laptopurilor este verificată și autonomia bateriei și, în funcție de gradul de uzură, aceasta poate fi înlocuită cu una nouă. De asemenea, produsele de acest tip pot fi echipate cu versiunile refurbished ale sistemelor de operare Windows furnizate de Microsoft, ceea ce înseamnă o reducere suplimentară de preț comparativ cu licențele software obișnuite.

La finalul procesului de refurbished, produsele electronice au un grad de uzură foarte scăzut și un aspect estetic foarte apropiat de un produs similar nou. Cel mai important aspect este că procesul de refurbished prelungește semnificativ durata de viață a unui echipament IT. Astfel, produsele refurbished comercializate de Server Config oferă încă 5 ani de funcționare la parametri optimi, dintre care 3 ani în garanție.

Pentru companiile care aleg produse refurbished avantajele sunt multiple. In primul rând, companiile au astfel posibilitatea de a proteja mediul înconjurător prin reducerea deșeurilor de echipamente electronice, fără ca acest lucru să presupună investiții de timp, resurse umane sau bani.

În al doilea rând, prin alegerea unor produse refurbished, companiile își reduc costurile de operare, întrucât produsele refurbished au prețuri mai mici decât echipamentele noi, dar beneficiază de perioade extinse de garanție și utilizare în parametri optimi.

Prin aceste caracteristici, produsele refurbished sunt ideale inclusiv pentru start-up-uri, întrucât în faza inițială de dezvoltare acestea nu își permit să aloce sume semnificative de bani pentru echipamentele tehnice.

În prezent, în România, cota de piață a produselor refurbished este de sub 10%. Totuși, ponderea produselor refurbished pe piața IT are un potențial major de creștere. Pe de o parte, România trebuie să recupereze decalajul în privința gradului de reciclare a materiilor prime pentru a se alinia astfel la normele europene. Pe de altă parte, companiile sunt la rândul lor tentate să acorde o atenție tot mai mare problemelor legate de mediu. În același timp, companiile caută permanent soluții eficiente pentru reducerea costurilor de operare, mai ales în noul climat economic dominat de incertitudini.

Prin urmare, este de așteptat ca, pe parcursul următorilor 5 ani, cota de piață a acestui segment de pe piața IT să crească în preajma pragului de 30-35%.

Parallax

Vizualizari
1468
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 366
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri