Denisa Crăciun

Listă: Domenii cu cele mai mari și cele mai mici salarii în 2023, în România (raport OLX)

Salarii in Romania

În 2023, angajatorii au postat peste 570.000 de locuri de muncă pe OLX, cu 12% mai puțin decât în 2022, arată un raport realizat de platformă, potrivit căruia 73% dintre candidați aleg să nu mai meargă la interviul de angajare din cauza ofertei salariale necorespunzătoare.

Anul trecut, trei milioane de oameni au căutat un job pe platformă, mai arată raportul OLX Job Index. Totodată, în 2023, 27% dintre candidați au fost descurajați de procesul de recrutare prelungit sau complicat.

„Modificările fiscale, creșterea salariului minim ar putea fi o cauză pentru scăderea de oferte de lucru. Avem și sectoare care au importat forță de muncă din străinătate. Vedem un interes mai scăzut al candidaților pentru munca în străinătate și poate este o oportunitate pentru angajatori să îi targeteze pe cei care doresc să rămână în țară, pe cei care până acum plecau în afara țării pentru 3-4 luni. Pare că acest gap între munca în țară și cea în afară începe să se diminueze” - Cezar Cârligeanu, Head of Sales, OLX România, Bulgaria și Portugalia.

În perioada 2022 – 2023, domeniul producție și logistică a fost cel cu cea mai mare creștere a salariilor.

„Când vorbim de OLX, vorbim de oamenii potriviți pe care să îi recrutați. 3 milioane de oameni au căutat un job pe OLX, în 2023. Am observat o îmbunătățire a numărului de candidați per anunț, fiind 11 aplicări per anunț, ceea ce indică faptul că media pe țară s-a îmbunătățit” -  Vladimir Desliu, Senior Category Manager, OLX Locuri de Muncă.

Listă: Domenii cu cele mai mari și cele mai mici salarii nete în 2023, în România

Potrivit raportului, domeniile cu cele mai mari salarii medii nete anul trecut au fost:

  1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 11.127 lei
  2. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 10.059 lei
  3. Activități editare software – 9.691 lei
  4. Transporturi aeriene – 8.942 lei
  5. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 8.370

De cealaltă parte, domeniile cu cele mai mici salarii medii nete în 2023 au fost:

  1. Prelucrarea lemnului, cu excepţia mobilei – 3.302 lei
  2. Fabricarea de mobilă – 3.176 lei
  3. Fabricarea încălțămintei – 3.056 lei
  4. Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.853 lei
  5. Hoteluri și restaurante – 2.591 lei

Angajații din tehnologia informațiilor sunt cel mai bine plătiți salariați din economie, cu un salariu mediu de peste 11.000 de lei net în luna octombrie a anului 2023, de 2,4 ori mai mare decât salariul mediu net la nivel național în aceeași perioadă, arată datele INS, citate în raport.

Locul al doilea este ocupat de salariații din rafinării, care primesc, în medie, peste 10.000 de lei pe lună.

„De altfel, mediul de lucru periculos, calificările înalte pe care trebuie să le aibă angajații din acest sector, dar și programul de lucru încărcat sunt printre factorii care au făcut ca, istoric, angajații din acest sector să fie printre cel mai bine plătiți din economie”, conform raportului.

Pe de altă parte, angajații din sectorul hoteluri și restaurante au avut un câștig salarial mediu cu o valoare de aproape 2.600 de lei net în luna octombrie 2022, cu 45% mai puțin decât angajații cu salariul mediu pe economie și de 4,3 ori mai puțin decât angajații din sectorul serviciilor IT.

 „În acest sector, veniturile angajaților cresc semnificativ ca urmare a bacșișurilor pe care le primesc din partea clienților, iar în 2023 a avut loc o schimbare importantă în această privință, având în vedere că a fost reglementat și impozitat bacșișul”, conform OLX.

În clasamentul domeniilor în care se obțin venituri salariale mici se află unele sectoare din industria prelucrătoare, cum ar fi industria textilă, fabricarea încălțămintei, fabricarea mobilei și prelucrarea lemnului, domenii unde salariul mediu nu depășește 3.300 de lei net pe lună.

Parallax

Vizualizari
422
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri