Ovidiu D. Popica

Brexit lovește la domeniile .eu. Britanicii nu le vor mai putea păstra, în lipsa unui acord

Thumbnail

Britanicii și firmele care dețin domenii de internet .eu vor fi nevoiți să renunțe la ele după Brexit, dacă nu au rezidență în Uniunea Europeană și nu se ajunge la un acord, a avertizat o notificare oficială a departamentului guvernamental pe probleme digitale, cultură, media și sport.

Notificarea guvernului britanic îi sfătuiește pe utilizatori – persoane fizice, firme sau organizații - să ia legătura cu avocații și să analizeze atent consecințele legale ale directivelor europene în vigoare care reglementează în ce condiții pot fi înregistrate și reînnoite domeniile de internet .eu.

Autoritățile britanice au emis deja un prim avertisment pe acest subiect la finalul lui martie 2018, cu exact un an înaintea datei la care Marea Britanie ar urma să părăsească, oficial, Uniunea Europeană dacă nu se ajunge la un acord care să stabilească termenii separării.

Potrivit reglementărilor europene, rezidența în UE este o condiție pentru deținerea sau reînnoirea unui domeniu .eu iar autoritățile de la Bruxelles nu par, deocamdată, dispuse să le facă britanicilor concesii chiar dacă aceștia speră, încă, la o soluție de compromis.

Regulamentul (CE) 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 aprilie 2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu”

(extras)

Articolul 4

(...)

(2) Registrul:

(...)

(b) înregistrează numele de domenii din TLD „.eu” prin orice operator de registru acreditat pentru domeniul „.eu” cerut de orice:

(i) întreprindere având sediul social, administrația centrală ori sediul principal în Comunitate sau

(ii) organizație stabilită în Comunitate, fără să aducă atingere aplicării dreptului intern sau

(iii) persoană fizică rezidentă în Comunitate;

Datele din cel mai recent raport trimestrial al EURid, organizația care gestionează în UE domeniile .eu, arătau că la finalul lunii septembrie 2018 erau înregistrate peste 3,7 milioane de domenii .eu.

  • Cele mai multe înregistrări .eu sunt din Germania, aproape 1 milion de domenii, apoi Olanda (peste 500.000 de domenii) și Franța (336.000 de domenii).
  • Marea Britanie este pe locul 4 ca număr de domenii înregistrate: 273.000. Incertitudinea legată de Brexit a dus la scăderea cu 10% a numărului de înregistrări (T3 2018 / T3 2017).
  • Romania avea aproape 35.000 de domenii .eu înregistrate și e una dintre țările cu cele mi mari creșteri din Uniunea Europeană (+32%).

EURid s-a trezit prins la mijloc în disputa politică privind Brexit și tot ce a mai putut face a fost să pună la dispoziția britanicilor o pagină dedicată în care arată că ”înțelege îngrijorările celor afectați de decizie” și informează că a pregătit propuneri către Comisia Europeană de la care așteaptă încă unele lămuriri.

Deocamdată însă, cu mai puțin de trei luni înainte de expirarea termenului pentru scenariul ”Brexit fără acord”, comunicarea oficială a Comisiei Europene rămâne la fel de rece ca acum nouă luni:

"Revocarea drepturilor deținătorilor existenți și interdicția registratorilor de a mai prelua orice alte cereri de înregistrare sau reînnoire a numelor de domenii .eu, ale căror deținători nu mai sunt eligibili, trebuie să fie pregătite pentru ca măsurile necesare să fie aplicabile începând cu 1 ianuarie 2021 sau, în cazul în care nu există un acord de retragere în vigoare înainte de 30 martie 2019, începând cu 30 martie 2019. "

Parallax

Vizualizari
1738
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri