Redacția StartupCafe.ro

DNSC: Sunt între 500.000 – 800.000 de evenimente cibernetice zilnic în România

hacker-calculator-dreamstime

În România se întâmplă zilnic între 500.000 – 800.000 de evenimente cibernetice, a declarat, vineri, Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), la o conferință de presă.

Specialiștii instituției observă zilnic între 500.000 și 800.000 de evenimente cibernetice, între 20 – 30.000 de potenţiale atacuri şi incidente, potrivit lui Dan Cîmpean, care a mai precizat că sunt extrem de sofisticate şi nu există o măsură unică pentru acestea, arată News.ro.

Directorul DNSC a fost întrebat câte sesizări de siteuri maliţioase au fost făcute în 2022 pe siteul DNSC. 

Au fost de ordinul miilor. Noi zilnic observăm între 500.000 – 800.000 de evenimente cibernetice, nu neapărat incidente, undeva 20 - 30.000 de potenţiale atacuri şi incidente şi cam 200 – 300 de elemente de infrastructură. Avem destul de multe, încurajăm, dar sunt multe similare. Dacă este o campanie vor fi zece, douăzeci, câteva zeci de cetăţeni care vor raporta acelaşi lucru. Analizăm, ne coordonăm cu celelate autorităţi. Încercăm să identificăm originea, să estimăm magnitudinea, caz cu caz. Sunt extrem de sofisticate, extrem de complexe şi nu există o măsură unică pentru toate aceste tipuri de atacuri şi incidente”, a explicat directorul DNSC. 

Totodată, la conferința de presă şeful Biroului Prevenire din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Sorin Stănică, a explicat că există două mari tipuri de fraudă online din acest moment. 

Avem două mari tipuri de fraudă în momentul de faţă. Aşa numitele cyber-enabled, care sunt infracţiunile care sunt favorizate de mediul online şi avem înşelăciunile care se produc de la aparţia banilor şi avem aşa numitele cyber dependent crimes. De exemplu, atacurile de tip malware care vin de multe ori cu blocarea sistemelor, aşa numitul ransomwares, de care am auzit în ultimii ani. Se cer sume de bani. Unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei i s-au cerut sute de euro ca să i se deblocheze sistemul şi s-a întâmplat peste o lună încă o dată şi s-a întâmplat iar peste o lună, până a înţeles să îmi asculte sfatul şi să îşi securizeze sistemul, pentru că nu făcea absolut nimic”, a afirmat Sorin Stănică.  

Parallax

Vizualizari
331
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.96

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 1, 022
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri