Ovidiu D. Popica

Cydia nu va mai vinde aplicații pentru Iphone Jailbreak. Creatorul, saurik, spune că pierde bani și nu mai are pasiune

Thumbnail

Serviciul de vânzare a aplicațiilor pentru telefoanele Iphone Jailbreak se închide, a anunțat creatorul Cydia, Jay Freeman alias saurik, într-o postare pe Reddit.

Cydia a apărut ca alternativă la App Store - canalul oficial pentru aplicațiile Iphone, Ipad, Ipod – și a fost creat pentru utilizatorii care au dorit să-și ”elibereze” dispozitivele de restricțiile impuse de Apple.

După 10 ani de funcționare, Freeman a anunțat că închide Cydia pentru că pierde bani și nu mai are nici un fel de pasiune ca să îl mai mențină. Techcrunch scrie că ceea ce a grăbit cumva decizia lui saurik a fost o problemă de securitate apărută la plata cu Pay Pal care ar fi afectat unii utilizatori.

Postarea lui Freeman trădează însă, mai degrabă, dezamăgirea sa față de modul în care utilizatorii au reacționat la modelul său de business: ” mulți oameni au ajuns să mă urască pentru felul intenționat greșit în care înțeleg cum funcționează veniturile și profitul”.

La aproape 3 ani după lansare, Cydia ar fi avut, potrivit unei relatări din The Washington Post (TWP), venituri de 10 milioane de dolari și 4,5 milioane de utilizatori săptămânal. TWP îl cita pe Freeman care spunea că afacerea lui aducea un profit net anual de 250.000 de dolari. Cydia lua 30% din banii încasați de dezvoltatori, pe aplicațiile plătite iar cea mai mare parte a costurilor ar fi mers către taxele Pay Pal și servere.

Într-o postare mai recentă pe Reddit, din 2017, saurik scria că Cydia a treaversat cea mai bună perioadă a vânzărilor în a doua jumătate din 2010, până în 2012, după care afacerea a intrat în declin. El adăuga în postare că serverele, banda de internet și angajații costă  între 7-10.000 de dolari pe lună iar către dezvoltatori plățile totale (n.r. - 2017 până la data postării) erau de 200-225.000 de dolari în timp ce marja de profit, autoimpusă, era de 1%. 

”Nu este nimic mai deranjant decât o mulțime de oameni care presupune că venituri mari înseamnă și profit pe măsură și apoi își dă cu părerea cât de mulți bani face Cydia când, de fapt, în măsura în care a făcut vreodată bani, de fapt îi pierde pe toți”, scrie saurik în postare.  

Creatorul Cydia, Jay Freeman, un consultant în tehnologie cunoscut în lumea programatorilor drept ”saurik” a lansat, în februarie 2008, un software cu rol de manager al pachetelor de aplicații mobile (package manager) ce nu erau disponibile în magazinul oficial Apple. Unele aplicații sau teme din Cydia puteau fi descărcate pe bani, altele gratuit.

În scurt timp, Cydia a devenit foarte popular mai ales printre utilizatorii cu abilitați tehnice (în general adolescenți sau studenți) care au putut să-și instaleze teme modificate pentru telefoane sau aplicații neacceptate în App Store.

În cei 10 ani de funcționare, Cydia a trecut prin câteva dispute juridice legate de domeniul Cydia.com și a achiziționat un alt distribuitor alternativ de aplicații pentru dispozitivele Apple, Rock Your Phone.

Freeman spune că va menține, în continuare, arhivele de aplicații și că va reveni cu detalii privind viitorul Cydia.

Parallax

Vizualizari
1667
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri