A.M.

Cum sa iei decizii inteligente?

Imagine principala
Cum sa iei decizii inteligente?

Zilnic, luam cel putin 70 decizii, potrivit unui studiu realizat de Columbia University. Unele dintre ele sunt banale, precum mancatul sau ruta spre serviciu, altele mai dificile. Prioritizarea si eficientizarea lor este, deci, esentiala. Insa cum iei deciziile inteligente?


Transforma-le in rutina. Luarea deciziilor functioneaza precum muschii, pe masura ce ii folosesti, obosesc pe parcursul zilei. Cea mai simpla solutie este sa elimini deciziile banale transformandu-le in rutina, lasand loc pentru decizii mai importante. Steve Jobs purta celebra bluza neagra la serviciu, Mark Zuckerberg inca poarta un hanorac la birou.


Ia deciziile importante dimineata. Un alt mod de a evita oboseala generata de luarea deciziilor este sa te hotarasti pe temele importante in prima parte a zilei, cand esti odihnit. Cand stii ca ai de luat multe decizii importante, ideal ar fi sa te trezesti foarte devreme si sa lucrezi la cele mai importante lucruri inainte de a fi inundat de cele minore (telefoane, e-mail-uri etc.) O alta strategie este sa rezolvi lucrurile minore de cu o seara inainte (de exemplu, sa-ti pregatesti tinuta pentru birou, ca sa nu te mai gandesti cu ce te imbraci inainte de a pleca la munca).


Ai grija la capitolul emotii. Nu lua decizii cu efect permanent pe baza unor emotii temporare. Oamenii de succes recunosc si isi inteleg emotiile, inclusiv intensitatea si impactul asupra comportamentului, ceea ce ii face sa poata fi cat mai obiectivi si mai rationali. Insa majoritatea oamenilor nu se pricep la fel de bine sa-si administreze emotiile. Potrivit unui studiu TalentSmart pe mai bine de un milion de respondenti, doar 36% dintre noi putem sa identificam cu acuratete momentele cand emotiile au un impact mai mare decat rationalul.


Evalueaza optiunile in mod obiectiv. Cand au de luat decizii complicate, oamenii de succes isi cantaresc optiunile folosind un set de criterii predeterminat, astfel ca luarea unei hotarari devine mai usoara si mai eficienta. Cateva criterii simple si de ajutor pe care sa le iei in calcul: Ce castig imi aduce aceasta decizie? Cum ma afecteaza? Ce castig aduce lui…? Cum il afecteaza pe…? Decizia aceasta reflecta valorile in care cred? O sa regret luarea acestei hotarari? O sa regret daca nu o iau?


Sursa: Forbes.

Parallax

Vizualizari
47
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri