Adrian Dragomir - Antreprenor

Cum afli rapid dacă unul din partenerii tăi a intrat în sistemul split TVA?

Thumbnail

Companiile care au datorii (criteriile mai jos) sunt incluse automat în sistemul de plată defalcată a TVA și sunt obligate să-și notifice partenerii (clienți și furnizori) despre acest lucru, fiind foarte important pentru plățile ulterioare.

Mai exact: în cazul în care derulați afaceri cu firme care aplică split TVA, există obligația ca la plata facturilor către acestea, TVA să fie plătit într-un cont special. În caz contrar, sunteți pasibili de amenzi.

Cum legea nu permite scuze pentru situațiile în care partenerii nu v-au notificat că au fost incluși în sistemul de plată defalcată a TVA, trebuie să vă verificați, înainte de fiecare plată, furnizorii pe care trebuie să îi plătiți.

Cum puteti afla simplu si rapid dacă unul dintre partenerii Dvs sunt înscriși în sistemul Split TVA, fără să parcurgeți de fiecare dată listele publicate de ANAF? Prin înscrierea pe platforma de instrumente de business Termene.ro. După adăugarea tuturor partenerilor în portofoliul de firme al platforme, Termene.ro monitorizează și vă transmite în timp real, pe mail sau SMS, toate modificările aduse companiilor în cauză, inclusiv înscrierea în sistemul Split TVA.

Ce este Portofoliul de pe platforma Termene.ro?

Portofoliul este un instrument în care poți adăuga orice firmă de a cărei activitate ești interesat și despre care vrei să fi informat permanent în legătură cu orice modificare poate apărea în statului juridic, structura acționariatului, schimbarea administratorilor sau decizii de business.

O dată adăugată în portofoliu, cu ajutorul Termene.ro poți genera rapoarte ale activității respectivei firme, de la date generale și actionariat până la istoricul financiar și juridic, dar și analize privind evoluția financiară a companiei, proiecții privind riscul unei insolvențe în următorii doi ani, riscul de industrie, etc.

Rapoartele sunt realizate pe baza datelor oficiale comunicate de firme autorităților și instituțiilor abilitate: Registrul Comerțului, Monitorul Oficial, Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM), Instanțe judecătorești și Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

Ce spune Legea?

Potrivit legii Nr. 275/2017 (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_275_2017.pdf), aprobată anul trecut și intrată în vigoare la 1 ianuarie 2018 „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

Persoanele impozabile, cu excepţia instituţiilor publice, înregistrate în scopuri TVA, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii într-un cont de TVA al furnizorului/ prestatorului care aplică mecanismul plăţii defalcate a TVA.

În cazul debitării eronate, pot fi aplicate penalități de 0,06% pe zi din suma plătită eronat începând cu ziua efectuării plăţii eronate până la data corectării acesteia prin plata în contul de TVA al furnizorului/prestatorului sau prin prezentarea dovezii efectuate.

În cazuri extreme se poate ajunge la o amendă egală cu 10% din suma reprezentând TVA nevirată/nedepusă în contul de TVA sau chiar la 50% din suma reprezentând TVA debitată eronat.

Parallax

Vizualizari
146
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.876
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 3.06

publishing: 2.43

expertise: 0.71

rating: 1.876

Business
GM at Termene.ro, Co-founder TheStoryTailors Agency, Public Speaker, Trainer ”Arta Memoriei”
Articole publicate : 7
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri