Claudiu Zamfir

Crypto: Români, țepuiți cu aproape 5 milioane dolari, de un grup infracțional - afirmă procurorii

catuse-dolari-romania-dreamstime

Sute de clienți dornici să-și plaseze banii fiat în criptomonede, pentru câștiguri, ar fi fost prejudiciați cu o sumă totală de 4,71 milioane dolari de către un presupus grup infracțional constituit în România - afirmă, marți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Marți, 20 iunie 2023, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești, au demarat 11 percheziții domiciliare în județele Prahova, Olt și Ilfov și în București. Procurorii au mandate de aducere pe numele a 14 persoane, suspecte de constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune şi evaziune fiscală.

Totul a început în luna octombrie 2019, prin înființarea unei firme. Reprezentanții legali ai firmei ar fi constituit astfel un grup infracţional organizat - acuză acum procurorii.

Metoda folosită: call center și site cu profile de investitori crypto

Grupul astfel format ar fi avut ca scop fapte de fals informatic şi înşelăciune, prin atragerea de fonduri băneşti către firma sa, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi, cărora le erau propuse „randamente nereale” - spun magistrații.

Cei în cauză au deschis departamente de call-center, care ar fi apelat la întâmplare diverse persoane, cărora le propuneau câştiguri din investiţii în criptomonede.  Pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale, presupusul grup infracțional a lansat  și un site, unde fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user şi parolă.

După înregistrare, clienţilor li se afişa, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprima randamentul investiţiilor lor în criptomonede cu  creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent începând cu luna noiembrie 2021.

Acum, procurorii spun că, în ciuda „corecţiilor serioase de preţ pe piața criptomonedelor”, graficul clienţilor afişa creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifesau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta.

„Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente. În aceste condiţii, majoritatea clienţilor rămâneau captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infarcțional organizat și convertite în dolari” - afirmă DIICOT.

„Schema infracţională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale” - mai remarcă procurorii.

Astfel, criptomonedele achitate de ultimii clienţi erau de cele mai multe ori convertite în dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri să se efectueze plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor, care promovau acţiuni civile la instanţele de judecată ori care susţineau telefonic că intenţionează să formuleze plângeri penale - mai afirmă acuzarea.

Diferenţa rămasă era cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi ori pentru retragere de numerar la diverse automate ATM.

240 de clienți se consideră vătămați

Marți, la DIICOT Pliești erau programate audierile celor 14 persoane pentru care procurprii aveau mandat de aducere.

De asemenea, în cursul acestei zile,  cu sprijinul tuturor brigăzilor  și serviciilor de combatere a criminalității organizate, tot marți erau programate audierile a 240 de persoane vătămate (persoane fizice și juridice).

Valoarea prejudiciului produs clienţilor depășește 4,71 milioane USD, conform procurorilor.

Parallax

Vizualizari
919
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri