Denisa Crăciun

Creștere a ofertei de joburi remote în 2022, în România, deși restricțiile s-au ridicat. Top domenii cu cele mai multe locuri de muncă disponibile

Thumbnail

Companiile din România au fost în mare căutare de angajați în primul trimestru din 2022, potrivit platformei de recrutare online eJobs, care spune că angajatorii au publicat peste 118.000 de oferte de muncă în această perioadă, cu 59% mai multe față de primul trimestru din 2021 și în creștere cu 26% față de trimestrul 4 din 2021.

Deși restricțiile în România au fost ridicate, platforma de recrutare arată că există o creștere de joburi remote: peste 11.000 de locuri de muncă remote au fost disponibile în trimestrul 1 din 2022, aproape jumătate publicate doar în luna martie, cu 155% mai multe față de februarie.

Doar în luna martie a acestui an, numărul joburilor postate pe platforma online de recrutare a ajuns la aproape 45.000, cu 34% mai multe comparativ cu februarie.

Totodată, 3,5% dintre locurile de muncă noi postate în martie au fost destinate cetățenilor ucraineni.

Top 5 sectoare care au scos cele mai multe joburi la bătaie în primul trimestru din 2022

  1. Retail;
  2. Prestări Servicii;
  3. Call Center/BPO;
  4. Producție 
  5. Industrie alimentară.

Odată cu ridicarea restricțiilor din 9 martie, se resimte și mai mult nevoia de personal, mai ales în domeniile care nu au funcționat până acum la capacitate maximă sau care au fost limitate ori blocate de condițiile pandemice.

Un exemplu este Turismul, care, în martie, a urcat pe locul 3 la oferta de joburi, de pe locul 8, pe care se situa în luna anterioară. Doar în martie 2022 acest sector a avut deschise peste 4.700 de locuri de muncă noi.

„Eliminarea restricțiilor a adus cu sine revenirea în forță a unor domenii care, timp de 2 ani, nu au funcționat la capacitate normală, cum e cazul Turismului, iar acest lucru se reflectă în oferta impresionantă de joburi noi din aceste sectoare. În același timp, pregătirea pentru sezonul estival contribuie și ea la o creștere spectaculoasă a numărului de joburi pe multe domenii de activitate, de la Servicii și Transporturi, la Industria alimentară”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

O premieră pe care o aduce luna martie este că e prima oară când oferta de joburi remote se echilibrează cu cererea candidaților pentru acestea, după 2 ani de pandemie.

Dacă până în luna martie, procentul aplicărilor la joburile care pot fi făcute de acasă era dublu față de oferta de astfel de joburi (aproximativ 12% versus 6%), în martie 2022 este prima oară când cele două se echilibrează aproape perfect.

Astfel, joburile remote au reprezentat în martie 11,9% din oferta totală de locuri de muncă, în timp ce aplicările pentru acest tip de joburi au fost 12,3% din numărul total de aplicări ale lunii trecute.

În cifre absolute, în primul trimestru din 2022 au fost publicate peste 11.000 de locuri de muncă remote dintr-un total de 118.000, aproape jumătate dintre acestea fiind publicate pe eJobs.ro doar în luna martie.

„Deși s-a lucrat de la distanță și în perioada restricțiilor, abia după ridicarea acestora oferta de joburi remote s-a aliniat cu cererea din partea candidaților. Acest lucru e o premieră îmbucurătoare și ne arată că, deși așteptările erau să vedem tot mai multe echipe la birou, numărul angajatorilor care înțeleg că nevoia de flexibilitate a angajaților nu dispare odată cu ridicarea restricțiilor e tot mai mare. Acestea sunt companiile care, pe termen lung, vor avea numai de câștigat în ochii angajaților și care vor acumula bile albe la brandul de angajator”, spune Bogdan Badea.

De cealaltă parte, candidații au depus în primul trimestru din 2022 circa 3 milioane de aplicări. Doar în luna martie au fost înregistrate peste 1.000.000 de candidaturi pentru joburile din țară și din străinătate.

Totodată, nevoia candidaților de a se bucura de flexibilitate se observă și în creșterea interesului față de locurile de muncă în sistem freelance/project based.

Numărul de aplicări pentru aceste oportunități au fost de peste 13.000 în luna martie, în creștere cu 30% față de luna anterioară.

Pe lângă interesul constant al candidaților pentru joburile remote, există și o creștere a aplicărilor pentru joburile în străinătate. Astfel, în primul trimestru din 2022, 1,8% dintre aplicări au fost pentru locuri de muncă în afară, în creștere față de primul trimestru al anului trecut, când reprezentau 1,1% din oferta totală de candidaturi depuse.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări în trimestrul unu sunt:

  1. Retail;
  2. Prestări servicii;
  3. IT/Telecom;
  4. Call Center/BPO;
  5. Financiar/Banking.

În ce privește cei mai activi candidați, pe primul loc rămâne grupa de vârstă 25 - 35 de ani, urmată, de 2 ani încoace, de segmentul 18 - 24 ani, segment care, anterior pandemiei, era pe ultimul loc la numărul de aplicări.

Aceste grupe de vârstă sunt urmate, în topul aplicărilor de categoria 35 - 45 ani. În același timp, pe ultimele locuri la aplicări se situează extremele: candidații de peste 45 de ani și tinerii care au între 16 - 18 ani.

Dacă pentru cei din urmă nevoia de joburi nu este una atât de mare, pentru candidații 45+ aceasta este una cât se poate de reală, însă este temperată de frici și prejudecăți cu care aceștia spun că se confruntă în continuare.

În acest moment, peste 38.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe eJobs.

Parallax

Vizualizari
650
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri