Raluca Abrihan

INFOGRAFIC Competenţele digitale în UE: România şi Bulgaria, la coada clasamentului

Thumbnail

În 2019, nivelul de competenţe digitale în UE a rămas la un grad destul de scăzut în rândul persoanelor din zonele rurale, cu o medie de 48% din populaţie, urmate de oraşe mici şi suburbii, 55% şi oraşe mari, 62%, potrivit Eurostat. România şi Bulgaria se află sub această medie europeană.

În 2018, 39,3% din populația UE locuia la orașe, 31,6% locuia în orașe mici și suburbii, iar 29,1%  în mediul rural.
Competenţele digitale sunt considerate esențiale pentru competitivitatea globală, ele stimulează creșterea numărului de locuri de muncă și dar şi creştere economică, în gerenal. Totodată, internetul poate juca un rol esențial în ceea ce privește furnizarea de educație și  sprijină în formare de înaltă calitate.

În 2019, nivelul de competenţe digitale în UE a fost cel mai scăzut în rândul adulților care locuiau în zonele rurale (48% aveau competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază), crescând la 55% pentru adulții care locuiesc în orașe mici și suburbii și au atins un nivel maxim de 62 % pentru adulții care trăiesc în orașe mai mari.

Acest tipar - cu cel mai înalt nivel de competenţe digitale înregistrat pentru adulții care locuiesc în orașe - s-a repetat în toate statele membre UE, cu excepţia Belgiei şi a Maltei.

În 2019, decalajul competențelor digitale între locuitorii orașelor și celor care locuiesc în zonele rurale a fost, în medie, de 14 puncte procentuale în UE . Aceast a atins peste 20 puncte procentuale  în șapte state membre UE - Irlanda (20 pp), Lituania (21 pp), Ungaria (22 pp) - la maxim la 23 pp în Bulgaria, Grecia, Croația și Portugalia. România se menţine cu un decalaj între rural şi urban de sub 20 de puncte procentuale.

În ceea ce priveşte numărul cel mai scăzut de persoane care deţin competenţe digitale, România şi Bulgaria rămân pe ultiemele locuri în clasament.

România cu puţin peste 20% în rândul polulaţiei din mediul rural, 32% populaţia de la oraşe mici şi suburbii şi 39% populaţia din oraşele mari.

Bulgaria depăşeşte România la numărul de oameni din mediul urban/oraşe mari, care deţin competenţe digitale, cu circa 41%, însă are un decalaj foarte mare între populaţia urbană şi cea rurală, aşa cum am menţinat mai sus. (18% în rural şi 22% oraşe mici şi suburbii).

Thumbnail
Thumbnail

Parallax

Vizualizari
989
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri