Claudiu Zamfir

Majoritatea chiriașilor întârzie cu plata chiriei (studiu românesc)

Thumbnail

Dacă vrei să faci bani din apartamente date în chirie, poate ar trebui să știi și asta: un studiu realizat în România, la care au participat 500 de proprietari de locuințe date spre închiriere, relevă că majoritatea chiriașilor au întârziat cu plata chiriei, unii dintre ei și 30 de zile.

Conform studiului realizat de firma Kastel Group și transmis joi publicației StartupCafe.ro, plata chiriei la timp rămâne o problemă constantă pentru proprietarii de apartamente.  

Chiriașii proprietarilor chestionați au întârziat cu plata chiriei sau a facturilor astfel:

  • 41,897% între 1 și 15 zile,
  • 14,031% între 16 și 30 de zile.

 41,897% nu au întâmpinat nicio problemă în efectuarea plății chiriei sau a facturilor.

Potrivit studiului, contractele de închiriere pe termen lung oferă siguranță. Perioada minimă contractuală variază între 6 luni și 2 ani. Dintr-un total de 566 răspunsuri, 66 dintre proprietari apelează la mai multe tipuri de contracte: 24,6% dintre proprietari folosesc contracte de minimum 6 luni, 81% au contracte de 12 luni, iar 7,6% dintre proprietari preferă contractele de minimum 2 ani.

Dialogul constant proprietar-chiriaș, cheia succesului

Comunicarea este esențială în păstrarea unui contract de închiriere. Dintre 607 proprietari intervievați, doar 107 nu comunică frecvent cu ai lor chiriași.

Totusi, 95% dintre proprietari vorbesc lunar cu chiriașii lor, chiar și mai des, iar 10,4% comunică săptămânal. În medie, raportul apelurilor chiriaș-proprietar și proprietar-chiriaș este de 1:1. Dintre aceste apeluri, 36% spun că majoritatea au fost efectuate pentru a rezolva o problemă. Există și cazuri fericite, de 3% dintre proprietari, care nu au întâmpinat probleme cu chiriașul.

Pe lângă întârzierea plății, deținătorii unui apartament au întâmpinat probleme cu privire la uzura obiectelor, dezordine, inundații sau apeluri date de vecini pentru deranjarea liniștii publice.

Cu toate acestea 99,4% dintre proprietari nu au apelat la servicii de recuperare a creanțelor. 54,6% dintre proprietari au reușit să-și recupereze debitele restante și doar 2,8% nu au reușit, conform studiului Kastel Group.

De remarcat este că persoanele care nu au reușit să își recupereze debitele restante sunt cei care nu au apelat la o firmă de recuperare creanțe. Restul proprietarilor nu au întâmpinat probleme de aceasta natură.

Prețul mediu de închiriere pornește de la 400 euro în marile orașe

Cele mai multe dintre apartamentele date spre închiriere de către proprietarii participanți la studiu se găsesc preponderent în București (61,811%) și Cluj (36,615%).

Alte orașe de referință sunt Timișoara, Baia Mare, Zalău și Ploiești.

Din cele 508 apartamente date spre închiriere de proprietari participanți la studiu, 221 au chirie sub 400 euro, 162 se încadrează în intervalul 401 - 600 euro, iar 95 pornesc de la un preț de închiriere de 601 euro. Restul imobilelor sunt estimate la peste 1000 euro pe lună.

Studiul furnizat de Kastel Group a fost efectuat pe un eșantion format din 500 de proprietari, care doreau să-și închirieze proprietățile singuri sau în colaborare cu agenții imobiliare, în regim de non-exlcusivitate. 500 de proprietari dețin în total 508 apartamente. Din cele 508 apartamente 24% sunt garsoniere, 48% - apartamente cu 2 camere, 21% - apartamente cu 3 camere și 6% - apartamente cu 4 camere.

Kastel Group este o firmă care oferă un serviciu de management al proprietăților, atât pentru proprietarii cu o singură locuință scoasă la înhiriere, cât și pentru cei care au un portofoliu imobiliar dezvoltat. Firma a fost fondată de antreprenorul Christian Tudorache.

Parallax

Vizualizari
1040
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri