Smile Media

[P] Cum puteți obține un certificat energetic ieftin și rapid pentru o clădire din București sau Ilfov?

Thumbnail

Vom vedea în continuare cum puteți obține un certificat de performanță energetică (certificat energetic) ierftin și rapid pentru un imobil (casă sau apartament) în București sau județul Ilfov.

Vreți să vindeți sau să închiriați o casă sau un apartament? Veți avea nevoie de acest act legal.

Ce este un certificat energetic pentru clădiri?

Un certificat energetic pentru clădiri este un document legal care ne arată care este performanța energetică a unei clădiri sau unități de clădire.

O unitate a clădirii este acea parte a unui imobil ce se poate utiliza separat (din construcție sau ca urmare a unor modificări ulterioare). Un apartament este un exemplu de unitate a clădirii, el putând să fie utilizat separat de celelalte apartamente din bloc.

Performanța energetică a clădirii este energia calculată conform unei metodologiei legale pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul.

 

Pentru ce categorii de clădiri este necesar un certificat energetic?

Acest document este necesar pentru clădiri cu următoarele roluri:

 • clădiri cu rol rezidențial - colectiv sau individual (blocuri de apartamente, case/vile);
 • birouri;
 • imobile de învățământ;
 • sănătate;
 • hoteluri și restaurante;
 • activități sportive;
 • comerț;
 • imobile cu alte funcțiuni.

Sunt și o serie de imobile exceptate, din modive obiective:

 • clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
 • clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;
 • clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
 • clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;
 • clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.

Este necesar să obțineți acest document înainte de postarea anunțurilor de vânzare sau închiriere, pentru că aceste anunțuri trebuie să conțină informații extrase din certificat (în caz contrar, amenzile sunt destul de mari):

 • clasa energetică;
 • consumul total specific de energie primară;
 • indicele de emisii echivalent CO2;
 • consum total specific de energie din surse regenerabile.

Nu uitați! Contractele de vânzare-cumpărare încheiate în lipsa lui sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil.

Înainte de perfectarea contractului de vânzare sau închiriere, trebuie să puneți la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș o copie după acest act, pentru a lua cunoștință despre performanța energetică a clădirii sau unității de clădire pe care urmează să o cumpere sau închirieze, după caz, iar la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligația de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.

Cine are dreptul să elaboreze un certificat energetic pentru clădiri?

Acest document poate fi elaborat doar de către auditorii energetici pentru clădiri, aceștia fiind atestați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Aceștia sunt persoane fizice care își desfășoară activitatea ca persoană fizică autorizată sau ca angajat al unor persoane juridice și sunt atestați (așa cum au văzut anterior).

Ei elaborează acest certificat de performanță energetică pentru clădiri la solicitarea proprietarului, administratorului sau investitorului clădirii sau unității de clădire pentru care se dorește acest act.

Cum se poate obține un certificat energetic pentru o clădire?

Solicitantul (proprietarul, investitorul sau administratorul imobilului) trebuie să contacteze un auditor energetic.

Acesta va obține informațiile necesare calculelor de specialitate extrăgându-le din câteva acte ale clădirii sau apartamentului (primite de la solicitant în copie) și dintr-o vizită la imobil (pentru măsurători și observații).

Pentru apartamente este cel mai simplu, fiind necesară doar o copie după planul apartamentului (schița de la cadastru sau din Cartea tehnică a clădirii) sau, dacă aceasta lipsește cumva, se poate realiza un releveu al apartamentului, care să conțină toate informațiile necesare.

În cazul în care doriți să obțineți un certificat energetic pentru o casă, un apartament (sau bloc de locuințe) din București sau județul Ilfov, puteți să apelați la serviciile Bărbuță Cătălin-Felix PFA, care are o mare experiență în domeniu, elaborând în decursul anilor mii de certificate de performanță energetică.

Parallax

Vizualizari
134
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 378
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri