Smile Media

[P] Descoperiți cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți despre certificatele energetice

Thumbnail

Certificatele energetice se numără printre cele mai importante documente de care persoanele care doresc să vândă ori să închirieze un imobil au nevoie, în vederea încheierii contractelor respective. 

Din punct de vedere tehnic, din aceste acte trebuie să reiasă cât de eficiente sunt clădirile când vine vorba despre eficiența energetică.

 În rândurile de mai jos, proprietarii de imobile pot descoperi cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe despre certificatele energetice, astfel încât să fie extrem de bine informați atunci când caută să le obțină.

Conform legislației românești, certificatele energetice sunt obligatorii pentru majoritatea tipurilor de clădiri ce se construiesc (la recepție), se vând, se închiriază sau se renovează (renovări majore), conform listei de mai jos: 

- locuințe unifamiliale; 

- blocuri de locuințe;

- birouri;

- clădiri de învățământ;

- spitale;

- hoteluri; 

- restaurante;

- construcții destinate activităților sportive;

- clădiri în care se desfășoară servicii de comerț; 

- alte tipuri de clădiri care sunt consumatoare de energie.

Excepții de la obligativitatea existenței unui certificat energetic

Pe lângă tipurile de clădiri anterior menționate există și câteva excepții, cuprinzând tipuri de imobile pentru care certificatele de performanță energetică nu sunt necesare, de exemplu:

- clădiri și monumente care sunt protejate sau care fac parte din zone construite protejate, potrivit legii; 

- clădiri care au valoare arhitecturală ori istorică deosebită;

- clădiri independente, care au o suprafață mai mică de 50 m²;

- clădiri rezidențiale ce urmează a fi folosite mai puțin de 4 luni anual. 

Auditorii energetici atestați - ce sunt și care este rolul lor? 

Un alt element esențial, pe care trebuie să îl știe persoanele care au nevoie de aceste documente este acela că ele pot fi obținute numai cu ajutorul auditorilor energetici. Este vorba despre specialiști în domeniu, care sunt atestați conform legii.

Aceștia sunt singurii care pot emite un certificat energetic (cei cu gradul profesional I pentru toate tipurile de imobile, iar cei cu gradul II doar pentru case și apartamente). În plus, auditorii energetici atestați de gradul I sunt singurii care pot elabora un audit energetic.

Auditorii companiei Enermed Impex SRL București au  gradul profesional I. Puteți vedea mai multe detalii pe site-ul www.avizez.ro.

Clasele energetice pentru clădiri

Pe lista lucrurilor de care proprietarii de imobile mai trebuie să le cunoască se numără și detalii despre clasele energetice. 

Acestea sunt structurate de la A la G, unde A este cea mai bună, iar G este cea mai slabă. 

Mai exact, clădirile care anual au un consum energetic sub 125 kWh/m2 în condiții de exploatare normală sunt încadrate în clasa energetică A, pe când imobilele care ajung să aibă un consum de peste 820 kWh/m2/an sunt încadrate în clasa G. 

Contravenții costisitoare 

Nu în ultimul rand, important de menționat este că administratorii clădirilor în care se desfășoară activități cu publicul larg sunt obligați prin lege să afișeze într-un loc vizibil certificatele energetice, în caz contrar, ei riscând amenzi costisitoare.

Parallax

Vizualizari
97
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.44
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.9

expertise: 0.08

rating: 1.44

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 465
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri