Claudiu Zamfir

Câți mineri de criptomonede se estimează că sunt în România

Thumbnail

O platformă românească de schimb de criptomonede estimează că în România ar fi aproximativ 10.000 de persoane fizice și juridice care au activități ca mineri crypto.

În limba română, lumea a tradus englezescul mining prin a mina, deși nu prea are sens. Pe românește, a mina înseamnă practic a pune mine, explozibili sau a săpa, a eroda (într-un sens negativ mai degrabă). O traducere cu mai mult sens este a face minerit sau a mineri. Astfel se face o analogie, cu maimult sens, între mineritul crypto și mineritul la aur.

În fine, ce este mineritul crypto sau minarea, dacă vreți?

  • „Minarea de criptomonede este procesul de creare a noilor monede prin rezolvarea problemelor algoritmice” - explică exchange-ul clujean de criptomonede Tradesilvania.  
  • „Activitatea include sisteme de calcul echipate cu echipamente specializate care concurează pentru a rezolva ecuații matematice complexe. În funcție de tipul de minerit, minerii primesc o recompensă pentru rezolvarea unei probleme matematice. De exemplu, în cazul minării monedei Bitcoin, primul miner care reușește acest lucru este recompensat cu o anumită cantitate de criptomonedă de către rețea”.
  • „De asemenea, procesul de minare verifică și confirmă tranzacțiile din rețeaua blockchain a criptomonedei, astfel că minerii sunt o componenta esențială pentru menținerea unei rețele blockchain de tip proof of work” - mai spune platforma clujeană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Potrivit firmei, „numărul minerilor crypto este estimat la 10.000 de companii și persoane fizice”, în România.

Acum, exchange-ul crypto vrea să le emită minerilor de criptomonede „certificate de minare crypto”. În anul 2022, estimează că va da 500-1000 de astfel de „certificate” clienților din România și din Spațiul Economic European.

Prin emiterea așa-numitelor „certificate de minat crypto”, Tradesilvania susține că își propune „să ajute comunitatea de mineri, să-și eficientizeze procesele și să integreze comunitatea de investitori cu cea de mineri”.

„În același timp, certificatele sunt gândite și pentru a ajuta relația dintre mineri și sistemul financiar clasic. Astfel, certificatul și anexele acestuia stabilesc fără nici o urmă de îndoială că o anumită cantitate de criptomonedă a fost minată pe un anumit interval de timp, iar tranzacția de încasare în contul bancar al clientului provine din  activitatea de minare” - mai spune firma clujeană.

„Credem într-un ecosistem crypto dezvoltat în condiții de maximă siguranță, transparent și înțeles de toți participanții la această piață. Prin emiterea certificatului, întărim misiunea companiei de a «traduce» ușor și transparent elemente-cheie tehnice din ecosistemul crypto digital blockchain către sistemul financiar clasic. În situația în care clientul dorește să clarifice sursa fondurilor din activitatea de minare în relație cu oricine, fie ele bănci, colaboratori sau instituții, poate acum să facă acest lucru” - a afirmat Răzvan Moldovan, co-fondator Tradesilvania.

Firma susține că are și o procedură internă pentru ceea ce ea numește „certificarea activității de crypto mining”. Procedura  Tradesilvania ar cuprinde, astfel: „identificarea utilizatorului care minează, certificarea activității de minare, stabilirea legăturii dintre utilizator și activitate și confirmarea cuantumului provenit din minat pe un anumit interval de timp bine definit”.

Minerii crypto care vor și ei „certificate de minat crypto” de la Tradesilvania sunt puși să se înregistreze ca utilizatori pe platformă, pentru a „pune baza unei colaborări strânse între platformă și miner în vederea demarării procesului de certificare a activității”.

Parallax

Vizualizari
3471
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri