A.M.
Capitala Romaniei ocupa locul 30 din 35 in topul general si ultimul loc in ceea ce priveste accesul in faza incipienta la investitii, in clasamentul European Digital City Index 2015, o initiativa a European Digital Forum, think-tank finantat de Uniunea Europeana. In clasamentul de anul acesta, Bucurestiul depaseste doar orasele Zagreb (Croatia), Riga (Letonia), Sofia (Bulgaria), Atena (Grecia) şi Valletta (Malta).
Potrivit studiului realizat de organizatia britanica Nesta, marile handicapuri ale capitalei Romaniei sunt lipsa capitalului pentru investitii, cultura antreprenoriala si piata foarte mica, in ciuda faptului ca orasul este in fruntea clasamentului infrastructurii digitale, cu conexiuni broadband excelente gratie si faptului ca tara noastra a adoptat direct fibra optica.
Totusi, se precizeaza in studiu, desi activitatea online este destul de scazuta comparativ cu alte orase europene, rata de crestere este foarte puternica, ceea ce sugereaza ca mediul antreprenorial are un potential de crestere foarte mare in viitorul apropiat.
Intr-un clasament pe teme de interes, Bucurestiul ocupa locul 33 din 35 in ceea ce priveste accesul la capital pentru investitii, depasind doar Vilnius (Lituania) si Ljubljana (Slovenia), locul 27 la capitalul mediu de afaceri, 30 la cultura antreprenoriala, locul 31 la capitolul piata si locul 33 la infrastructura non-digitala.
Capitala ocupa, totusi, pozitii mai bune in alte domenii: locul 6 pentru abilitati (conteaza salariile scazute, dar si accesul la angjatori din domeniul IT&C si fluenta in limba engleza), locul 13 pentru asistenta manageriala si mentorat (acces la acceleratoare, disponibilitate de indrumare a afacerilor la inceput de drum, evenimente dedicate si networking), respectiv locul 23 pentru stilul de viata, contribuind aici si costurile reduse (in subcategoria “cost of living”, Bucurestiul ocupa primul loc).
Potrivit cercetarii, Bucurestiul numara peste 170 startupuri de tehnologie care, in ultimii zece ani, au primit finantari de 13,1 milioane euro, numarul acceleratoarelor de business este in crestere (numind Innovation Labs si MVP Academy), insa este remarcat si accesul foarte redus la investitori sau fonduri de investitii si birocratia care mai mult incurca dezvoltarea companiilor.
De altfel, in clasamentul dedicat accesului la fonduri in stadiul incipient al afacerii, primele locuri sunt ocupate de Londra, Paris, Copenhaga, Amsterdam si Stockholm, Bucurestiul clasandu-se pe ultimul loc, dupa Sofia, Zagreb, Bratislava, Atena si Ljubljana. Ceva mai bine sta in topul accesului la capital in faze foarte avansate ale afacerii, ocupand locul 27, si in cazul accesului la crowdfunding – locul 30.
Printre startupurile notabile, se numara doua magazine online, dezvoltatorii unei platforme cloud si mobile pentru fitness, Axosuits si 123ContactForm, dar sunt precizate si LiveRail, platforma de monetizare a clipurilor video achizitionata de Facebook in 2014, uberVu – cumparata de HootSuite in acelasi an, MavenHut, dezvoltatori de jocuri ce au vandut drepturile unui titlu companiei RockYou!, si DocTrackr, vandut catre Intralinks.
Studiul Nesta pentru European Digital Forum a inclus capitalele celor 28 state membre UE si inca sapte orase cunoscute drept centre in care sunt dezvoltate startupuri de tehnologie.