Claudiu Zamfir

Oficial UE, atac la Bitcoin: Speculațiile pe criptomonede expun consumatorii la risc substanțial de pierdere a investițiilor

Thumbnail

Un înalt oficial al Uniunii Europene avertizează asupra a ceea ce el numește ”risc substanțial” ca investitorii în firme inovatoare prin oferte inițiale de criptomonede (ICO), precum și consumatorii din domeniul așa-numitelor monede virtuale să-și piardă investițiile, ca urmare a lipsei de reglementare a acestor piețe și a speculațiilor.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro, Valdis Dombrovskis, a cerut, luni, statelor membre UE, inclusiv României, să introducă în legislațiile lor naționale prevederile unei directive europene din decemrie 2017, care prevede reguli mai stricte pentru platformele de exchange de criptomonede și portofelele digitale (wallet-uri).

El a participat luni la o masă rotundă asupra criptomonedelor, în urma căreia a tras o serie de concluzii critice la adresa așa-numitelor monede virtuale în general, inclusiv celebra Bitcoin, deși nu a menționat-o expres.

Principalele declarații ale liderului din ”Guvernul” Uniunii Europene:

  • „Tehnologia blockchain promite mult în domeniul piețelor financiare. Pentru a rămâne competitivă, Europa trebuie să îmbrățișeze această inovație.

 

  • În al doilea rând, cripto-monedele, care nu sunt monede în sensul tradițional și a căror valoare nu este garantată, au devenit obiectul unor speculații considerabile. Aceasta expune consumatorii și investitorii la riscuri substanțiale, inclusiv de a-și pierde investiția.

 

  • De aceea avertismentele cu privire la aceste riscuri pentru consumatori și investitori sunt importante. Avertismentele trebuie să fie clare, frecvente și transmise în toate jurisdicțiile.

 

  • Ofertele inițiale de monede (ICO) au devenit o modalitate prin care firmele inovatoare din acest domeniu pot obține fonduri substanțiale. Aceasta este o oportunitate, dar există și probleme care expun investitorii la un risc substanțial, cum ar fi lipsa de transparență în ceea ce privește identitatea emitenților și planurile de afaceri.

 

  • Trebuie să evaluăm în continuare circumstanțele în care cripto-monedele și serviciile conexe sunt reglementate de normele existente. Acest lucru depinde foarte mult de faptele și circumstanțele legate de cripto-token-uri specifice. Pe baza evaluării riscurilor și a oportunităților, precum și pe baza adaptării cadrului de reglementare existent pentru aceste instrumente, Comisia Europeană va stabili dacă este necesară o acțiune de reglementare la nivelul UE.

 

  • Cripto-activele (crypto-assets) prezintă riscuri legate de spălarea banilor și de finanțarea activităților ilegale. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a propus ca exchange-urile de criptomonede și furnizorii de portofele electronice (walleturi) să facă obiectul directivei privind combaterea spălării banilor. Co-legislatorii au ajuns la un acord în decembrie 2017 și invităm statele membre să se pregătească pentru o transpunere rapidă a acestei legislații.

 

  • În concluzie, Comisia va continua să monitorizeze aceste piețe împreună cu alte părți interesate, la nivel comunitar și internațional, inclusiv în cadrul Grupului celor mai industrializate 20 de state din lume (G20). Suntem pregătiți să luăm măsuri bazate pe o evaluare a riscurilor și oportunităților”.

 

Reamintim că în decembrie 2017 Consiliul UE și Parlamentul European s-au pus de acord să introducă pe întregul spațiul al Uniunii Europene norme mai stricte privind platformele de schimb al criptomonedelor (exchange-uri). Măsura face parte dintr-un efort de prevenire a finanțării terorismului și a spălării banilor, a comentat DW la vremea respectivă.

Noua directivă prevede:

  • Cerința ca platformele de transfer de bitcoin și providerii de wallet-uri care păstrează criptomonede pentru clienți să identifice utilizatorii.
  • Limitarea folosirii cardurilor de plată preplătite
  • Înăsprește cerințele de transparență pentru firme
  • Oferă investigatorilor din statele membre UE mai mult acces la informații, inclusiv la registrele de conturi bancare,
  • Accesul persoanelor care pot demonstra un interes legitim la date despre beneficiarii trusturilor.
Parallax

Vizualizari
2316
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri