Adi Iacob
Bitcoin este un produs al mediului online, ceea ce înseamnă că din punct de vedere fizic nu a există nimic de deținut, de a pierde sau de a fi furat. Au existat întotdeauna amenințări pentru utilizatorii de criptomonede în mediul digital precum atacurile cibernetice, însă nu și offline, cel puțin până recent.
Confruntându-se acest fapt, hoții caută noi metode de a sustrage monedele digitale offline, scrie publicația de specialitate CoinTelegraph.
În ultima perioadă au fost raportate numeroase cazuri în care proprietarii de bitcoin au fost atacați (fizic) și forțați să depună cantități imense de criptomonede în portofele electronice anonime.
Se pare că măsurile obișnuite de siguranță luate online nu mai sunt destul de bune, dar există niște pași pe care utilizatorii de monede digitale le pot lua pentru a se asigura că nu vor deveni victime ale furtului de criptomonede față-în-față.
Un incident recent al unui utilizator de bitcoin s-a întamplat în statiunea de vacanță din Phuket, Thailanda, în luna ianuarie a acestui an. Un om de afaceri rus a fost ținut ostatic până când s-a logat pe computerul său și a transferat atacatorilor aproximativ 100.000 de dolari în bitcoin.
Această formă de jaf devine din ce în ce mai frecventă, dar este adesea declanșată de faptul că oamenii își dezvăluie balanța contului lui.
Un investitor și blogger rus, care scrie articole despre criptomonede, cunoscut ca Pavel Nyashin, a fost atacat și jefuit la domiciliul său în regiunea Leningrad în ianuarie 2018. Atacatorii i-au luat 24 de milioane de ruble (425.000 dolari).
Nyashin a fost legat și bătut în timp ce un grup de agresori mascați i-au furat lucrurile, însă tâlharii nu au furat monede digitale. Aceștia au luat seiful lui Nyashin care conținea bani cash și câteva "documente esențiale".
Bloggerul a devenit milionar datorită investițiilor sale în criptomonede și a făcut aceste informații publice.
Acest fel de laudă a atras în mod evident atenția și, în ciuda tuturor măsurilor pe care le-a luat pentru a-și asigura banii online, el a devenit o victimă a jafului offline.
Uneori nu există nici o modalitate de a te ascunde, cel puțin pentru cei care lucrează în domeniul criptomonedelor. Un caz important, despre care a scris BBC, în care a fost implicat directorul unui exchange de monede digitale din Marea Britanie, dovedește că hoții pot fi oriunde.
Pavel Lerner, directorul executiv al EXMO, a fost răpit la Kiev, la sfârșitul anului trecut, în timp ce părăsise biroul său din centrul orașului și a fost băgat într-un Mercedes-Benz negru.
La două zile după dispariția lui Lerner, Financial Times a scris că directorul a plătit o sumă de peste 1 milion de dolari unei bande armate ca preț pentru libertatea sa.
Consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gerashchenko a declarat pentru publicația americană: "A fost răpit de o bandă armată cu scopul de obține bitcoin. Avem informații operative care arată că le-a plătit peste 1 milion de dolari în bitcoin. (După o zi și jumătate) apoi a fost eliberat într-o stare de șoc. A avut foarte mult noroc că a rămas în viață.”
Ceea ce este în mod evident mai rău este că acest tip de atacuri sunt mult mai personale și mult mai mult periculoase decât un atac online. Fiind victima unui atac cibernetic și să ți se sustragă criptomonede din cont este îngrozitor, dar într-un scenariu offline, aceste atacuri față-în-față ar putea veni la pachet cu chin fizic.
La Moscova, la sfârșitul lunii februarie, un investitor în modende digitale a fost atacat și mutilat înainte de a pierde 1 milion de dolari în bitcoin.
Tâlharii l-au oprit și i-au cerut să-și transfere criptomonedele în conturile lor. Când a refuzat, i-au "mutilat fața cu un cuțit" înainte de a preda aproximativ 100 de bitcoini, scrie CoinTelegraph.
Toate aceste atacuri au ajuns în prim plan în ultima vreme, pe măsură ce tendința continuă să crească. Milionarii în bitcoin au obținut, de obicei, banii singuri și nu sunt în aceeași situație precum cei care au acumulat averi prin mijloace tradiționale.
Acești milionari se plimbă în continuare ca oamenii obișnuiți, iar acest lucru face ca ei să devină o țintă ușoară pentru cei care știu ce ascund în online. Atacurile cibernetice devin din ce în ce mai dificile, pe măsură ce apar tot mai multe inovații în domeniu, însă trebuie luate și unele măsuri de precauție offline.
Există câteva lucruri de bază pe care investitorii în criptomonede le pot face pentru a fi în siguranță, fie online sau offline. Mulți cunosc modalități de asigurare a bunurilor fizice, dar criptomonedele pot părea atât de sigure încât utilizatorii riscă să-și piardă vigilența obișnuită.
Primul lucru care trebuie recomandat este tehnic — de a configura un portofel multisign. Portofelele care necesită confirmarea de la mai multe adrese pentru a face o autorizație de tranzacție permit ca cheile de control să fie împărțite în diferite casete de depozitare, bănci, seifuri și alte locații. Prin urmare, chiar dacă o cheie este compromisă, încă există control asupra fondurilor.
Totuși, cel mai simplu mod de a păstra în siguranță criptomonedele este să nu fie prea lăudăroși. Ieșirea informațiilor cu privire la conturi în spațiul public este un mod simplu de a deveni o țintă evidentă. Utilizatorii de criptomonede ar trebui să se abțină de la a divulga public orice informații despre sumele de bani deținute sau care sunt adresele de control.
Bineînțeles, ca în cazul lui Pavel Lerner, uneori funcția deținută poate transforma pe oricine într-o țintă, indiferent cât de privat și liniștit este.