Ovidiu D. Popica
Un startup austriac de criptomonede a intrat în atenția procuraturii din Viena, pentru suspiciunea de „gravă fraudă economică“. Poliția este la a două descindere la sediul companiei vieneze, de unde a confiscat deja mai multe hard-disk-uri cu date.
Startup-ul austriac Cointed se promovează intens cu sloganul "Viitorul banilor". Ceea ce oferă, în primul rând, este o platformă de schimb pentru tranzacțiile în criptomonede - cum ar fi Bitcoin, Dash, Ethereum sau zCash -, asemănătoare cu Coinbase.
Cu numai trei luni în urmă, compania a anunțat că va extinde rețeaua de ATM-uri pentru criptomonede. Peste 120 de bancomate pentru criptomonede existau deja la acel moment. Cointed susține, de asemenea, că minează criptomonede.
După cum s-a scris în presă austriacă, poliția a făcut, recent, o descindere la sediul companiei din Viena de unde, printre altele, a confiscat mai multe unităti de hard disk.
Nu a fost prima dată când poliția a fost în anchetă la Cointed. De la începutul anului, procuratura austriacă specializată pe economie și corupție (WKStA) investighează startup-ul pentru suspiciunea de gravă fraudă economică, administrarea unui joc piramidal și încălcarea regulilor privind informarea clienților despre riscurile monetare la care se expun.
Unul dintre fondatorii Cointed se presupune că a fost activ în controversatul portal de investiții Bitcoin Optioment. Portalul promitea investitorilor care depozitează Bitcoin la el, până la patru procente dobândă pe săptămână. Peste 10.000 de investitori au pierdut astfel aproape 12.000 de Bitcoin - în prezent aproximativ 85 de milioane de euro.
Optioment a fost suspectată că a funcționat în același mod ca și cel al companiei Bitcoin Savings and Trust (BCS&T), a cărui fondator, texanul de 33 de ani Trendon Shavers, a fost condamnat în 2016 la 18 luni de închisoare și plata a 1,23 milioane dolari, unui număr de 48 investitori.
Aceștia au fost atrași în promisiunea a 7% randament, neștiind că Shavers folosește o “schemă Ponzi”, în care banii către investitorii mai vechi sunt achitați cu fonduri de la noi investitori. Evident, unii au rămas cu buza umflată, iar Shavers a dispărut, în 2012, cu justificarea că fondul este prea mare pentru el, pentru a-l putea administra.
Revenind la Cointed, procuratura din Viena are, în plus, și suspiciunea de deturnare de fonduri, deoarece, în ultimele săptămâni, clienții companiei nu-și mai puteau accesa conturile lor. De atunci, s-a speculat că startup-ul e falimentar, iar fondatorii ar fi dispărut cu banii clienților. Potrivit relatărilor din presa austriacă, procuratura ar evalua frauda la câteva zeci de mii de euro, care s-ar fi aflat în depozitele Cointed.
CEO-ul startupului neagă însă orice implicare frauduloasă. După ce, pe pagina oficială de Facebook a lui Cointed, a invocat „un atac de hackeri“, în 16 iulie CEO-ul companiei, Wolfgang Thaler, a dat explicații prin intermediul unui videoclip pe Youtube. El susține că partenerii săi "l-au abandonat" și că însăși Cointed ar fi victima unei fraude. O sumă mare, de șase cifre, s-ar fi pierdut.
„Acum este momentul să luăm măsuri împotrivă persoanelor responsabile“, a mai spus Thaler, afirmând și că el și compania lui nu ar fi avut nimic de-a face cu Optioment.
Deja în ultima săptămană au fost vândute toate ATM-urile Bitcoin relatează gruenderszene.de. De asemenea, pentru platforma se caută un cumpărător. Supraviețuirea ar trebui să se datoreze activității de mining, care se pare că încă produce bani. Acest lucru este destinat să consoleze clienții.
CEO-ul Wolfgang Thaler este, după cum se știe până acum, în China. Dar nu pentru a se ascunde, „sau a face banii să dispară". El susține că a vrut „să caute investitori pentru a preveni falimentul și a reconstrui compania“, după cum consemnează Der Standard, ediția online.
Eforturile lui Thaler nu par însă a avea succes. Potrivit Standard.at, marțea trecută a fost prezentată o cerere de insolvență, iar angajații companiei par să aibă dificultăți în a-și primi salariul pe luna august.