CZ

Un ministru român vrea reglementarea bitcoin și a celorlalte criptomonede

Thumbnail

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat, vineri, la București, că el crede în viitorul criptomonedelor, cum ar fi bitcoin, el dorind, totodată, reglementarea domeniului.

Cred că este o piață cu o dinamică specială. Atunci când discutăm despre criptomonede, discutăm în primul rând de bitcoin. Este o piață mult mai volatilă decât o piață normală. Lucrul acesta poate să atragă pe deoparte mari investitori, asta se și întâmplă. Este un nou sistem care se bazează foarte mult pe încrederea celor care folosesc blockchain, celor care folosesc moneda. Este puțin diferit față de alte acțiuni listate sau alte proprietăți pe care ai putea să le achiziționezi prin intermediul burselor de valori”, a declarat, Laufer, pentru AGERPRES.

Cred foarte tare în ideea de criptomonede și cred că viitorul și modul în care tranzacționăm, modul în care băncile se comportă va fi afectat inclusiv de dezvoltarea acestei noi industrii. Este un challenge pentru sistemul bancar pentru că această zonă nu este foarte bine reglementată și cred că ar trebui să fie totuși. Este o zonă în care circulă foarte mulți bani, capital, dar pe de altă parte este o nouă tehnologie.

Trebuie să o înțelegem și să vedem care sunt părțile ei bune și cum poate să fie implementată în economia reală. Lucrul acesta se întâmplă cu pași rapizi. Este unul dintre puținele proiecte care a luat prin surprindere pe toată lumea la nivel global. Acum vedem diverse state care se grăbesc și vor să adopte inclusiv proceduri legale pentru a reglementa transferul, modul de funcționare și așa mai departe”, a mai spus el.

Potrivit acestuia, piața aceasta oferă foarte multe oportunități, dar pe de altă parte „există și fluctuații de la o oră la alta cu 15% la valorilor”.

Poate să existe și un risc dacă există un entuziasm prea mare, investești și nu cunoști foarte bine”, a precizat Laufer.

Bitcoin s-a apreciat cu peste 50% în această săptămână, când a atins, pentru prima dată în istorie, o valoare de peste 16.000 de dolari. Vineri dimineață, pe piețele din Asia, cotația bitcoin a scăzut cu peste 12%, sub pragul de 15.000 de dolari după ce, cu câteva ore înainte, a atins, pentru scurt timp, valoarea de peste 16.000 de dolari.

Ascensiunea meteorică a Bitcoin, de la mai puțin de 1.000 de dolari la începutul anului la peste 16.000 de dolari în prezent, a atras atenția autorităților de reglementare din întreaga lume. Anumiți bancheri și economiști, printre care și laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, au apreciat că această cripto-monedă ar trebui interzisă.

Pe de altă parte, organismul de reglementare a piețelor financiare din SUA a permis, săptămâna trecută, unui număr de doi operatori, CME Group și CBOE Global Markets, să ofere contracte futures în bitcoin.

De asemenea, ASX Ltd., principala platformă pentru acțiuni și produse derivate din Australia, a anunțat că va utiliza tehnologia blockchain (de stocare și transmitere de informații care funcționează fără un organ central de control) pentru a trata tranzacțiile în bitcoin. Potrivit analiștilor, acest lucru ar urma să dea un nou elan tranzacțiilor cu Bitcoin.

Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacțiile sunt arhivate și autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deținător al informației, după cum explică specialiștii în domeniu.

Parallax

Vizualizari
4003
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ovid
Naso
Are vointa. Croptomonedele sunt populare exact pentru felul descentralizat in care functioneaza si mai ales pentru anonimizarea pe care o ofera acest model.
Este foarte usor ca statul sa se uite intr-un cont al unei banci din romania, doar anaful are linie rosie cu toate bancile. Este extrem de greu in schimb sa se afle identitatea posesorului unui portofel electronic. Iar pentru habarnistii de ITsti angajati pe pile la stat - imposibil.
poza de profil
teg
cristi
Nu stiu daca statul vrea sa reglementeze bitcoin in folosul detinatorului de bitcoin ex: sa ii prinda pe hackerii care fura din contul de bitcoin al cuiva sau sa certifice ca o plata a unui contract s-a facut in bitcoin si astfel lumea sa aiba mai mare incredere in a folosii bitcoin

Bitcoin e o moneda straina. Cand schimbi euro si mergi la magazin atunci esti taxat.
Am inteles din articol ca in strainatate se intampla lucruri interesante dar nu stiu ce vrea sa faca ministrul.
Lumea are incredere in bitcoin decat in leu pana una alta
poza de profil
bogdan
giroc
Da, Domnul Ministru Lauder a crezut si in viitorul,,Dansez pentru tine,, iar acum crede si in criptomonede, pentru ca in SUN nu mai crede, antreprenorii au fost sprijiniti, iar antreprenoriatul romanesc a atins cote maxima. Sa fim seriosi, voi va uitati in gura dlui Lauder.
poza de profil
bogdan
giroc
Da, Domnul Ministru Lauder a crezut si in viitorul,,Dansez pentru tine,, iar acum crede si in criptomonede, pentru ca in SUN nu mai crede, antreprenorii au fost sprijiniti, iar antreprenoriatul romanesc a atins cote maxima. Sa fim seriosi, voi va uitati in gura dlui Lauder.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri