Adi Iacob

Bitcoin și clonele sale dubioase: de la Platinum la Candy

Thumbnail

Bitcoin Candy (CDY) este încă un fork, adică crearea unei noi criptomonede pornind de la sistemul alteia, al bitcoin. Diferența este că de data aceasta, Bitcoin Candy folosește în loc de sistemul bitcoin, pe cel al Bitcoin Cash (BCH) – care este, de asemenea, o clonă a bitcoin (cel original). 

Un fork apare atunci când codul existent al unei monede virtuale se modifică, rezultând atât o versiune veche, cât și una nouă.

La fel cum majoritatea fork-urilor se concentrează pe o problemă a variantei originale, această nouă monedă digitală se va concentra pe tema computerelor cuantice –  și mai important, cum să reziste unui hacker cu această armă care ar însemna o amenințare la adresa blockchain-ului.

Amenințarea computerelor cuantice pentru blockchain-urile moderne a fost confirmată de Vitalik Buterin, creatorul Ethereum și de o universitate din Australia, scrie Bitnews Today

Practic, computerele cuantice ar putea "calcula" semnăturile digitale utilizate de bitcoin și alte criptomonede, scrie Forbes. "Asta ar însemna că ai putea să falsifici tranzacții și să furi monede", a explicat Bernardo David, criptograf la Tokyo Institute of Technology. Totuși, această amenințarea pare să fie destul de departe de prezent. 

În timp ce rețeaua principală (mainnet-ul) a Bitcoin Candy este planificată să se lanseze în zilele următoare (sfârșitul lunii ianuarie 2018, potrivit informațiilor disponibile pe bitcoincandy.one), algoritmul anti-cuantum computing va fi lansat abia în luna iulie a acestui an.

Dezvoltatorii Bitcoin Candy sunt listați pe site-ul criptomonedei, iar aici se desfășoară natura suspectă a proiectului: Bitnews Today a încercat să găsească lucrările lui Niu Liu și a altor câțiva "doctori în criptografie" pe un site-ul Academia.edu și pe Google –  însă nu au găsit nimic altceva decât alte știri cu privire la acest proiect. Nu există fotografii cu membrii echipei de dezvoltare și nici conturi pe rețelele de social media. Astfel că, comunitatea are câteva motive să se aștepte la o înșelătorie.

Bloomberg: În 2018, bitcoin poate înregistra 50 de fork-uri

Bitcoin God a  apărut luna trecută, Bitcoin Pizza a fost livrat în ianuarie, iar data emiterii Bitcoin Private este  încă un secret, scrie Bloomberg.

Acestea sunt doar câteva dintre fork-urile bitcoin -  prin care dezvoltatorii clonează software-ul bitcoin, îl lansează cu un nume nou, o nouă monedă și, eventual, cu câteva caracteristici noi. Adesea, ideea este de a valorifica familiaritatea publicului față de bitcoin, noile criptomonede fiind astfel mai ușor de acceptat.

Aproximativ 19 fork-uri ale bitcoin au avut loc anul trecut, dar este  posibil să aibă loc încă 50, potrivit lui Lex Sokolin, directorul global al strategiei fintech la Research Autonomous, citat de Bloomberg.

În cele din urmă, numărul acestora ar putea crește chiar mai mult acum, când Forkgen, un site care permite oricui cu abilități de programare rudimentare să lanseze o clonă, este în funcțiune. 

Motivele din spatele acestor eforturi variază: unii încearcă să se îmbunătățească sistemul bitcoin, alții caută un profit rapid. 

Principalul avantaj al acestor fork-uri constă în folosirea numelui celei mai cunoscute criptomonede din lume. Într-un fork tipic, toți proprietarii de bitcoin existenți sunt eligibili pentru noua criptomonedă - oferind monedei digitale proaspăt lansată un număr de utilizatori potențiali foarte mare. 

Cele mai multe astfel de criptomonede obțin cel puțin o recunoaștere a numelui. De exemplu, Bitcoin Diamond, care a avut un start puternic - un preț de circa 110 dolari - însă nu a rezistat pentru totdeauna - în prezent se tranzacționează la prețul de 14,77 dolari, potrivit CoinMarketCap.com.

Cu ani în urmă, antreprenorii au folosit codul bitcoin pentru a lansa alternative, cum ar fi Litecoin și mai târziu Dogecoin, încercând să se diferențieze în ceea ce privește numele și caracteristicile. 

În prezent, în timp ce Dogecoin are o capitalizare de 759 milioane de dolari, clonele mai recente precum Bitcoin Cash (apărut pe 1 august 2017), deja o depășesc. Bitcoin Cash este acum pe locul patru în topul criptomonedelor (din punct de vedere al capitalizării),  cu o capitalizare de aproximativ 27 miliarde de dolari, conform CoinMarketCap.com.

Lista criptomonedelor care folosesc numele bitcoin (din trecut, prezent și viitor)

Următoarele criptomonede care se folosesc de numele bitcoin ar putea să nu fie reale.  Din informațiile disponibile în prezent, ele sunt reale. De exemplu, Bitcoin Platinum se zvonește a fi fals, în timp ce BitcoinX și alte câteva s-au dovedit a fi reale, scrie CryptocurrencyFacts.com.

Fiecare criptomonedă nou apărută trebuie să înregistreze o lansare reușită înainte de a putea confirma legitimitatea acesteia.

Următoarele criptomonede folosesc numele bitcoin și au apărut fie la sfârșitul anului 2017 - începutul anului 2018, fie lansarea lor este planificată pentru anul 2018.

Surse: Bitnews TodayForbesBloombergCoinMarketCap.comCryptocurrencyFacts.com
Parallax

Vizualizari
1664
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri