Denisa Crăciun

BestJobs: Record pe piața muncii în 2022. În martie a fost cel mai mare volum de joburi disponibile din ultimii 2 ani

Thumbnail

Martie a adus un nou record al numărului de oferte din piața muncii, potrivit platformei de recrutare online BestJobs, care arată că a atins pragul de 40.000 de poziții deschise de către companii.

Oferta de joburi din martie a depășit toate datele înregistrate până acum, de când a apărut criza sanitară în România.

În plus, statisticile primului trimestru din 2022 arată că joburile disponibile au crescut cu aproape 50% față de același trimestru din 2021.

Totodată, a crescut și activitatea pe piața muncii, odată cu ridicarea restricțiilor și revenirea la ritmul de lucru de dinainte de pandemie.

Piața muncii post-pandemie mai are câteva caracteristici: joburile remote și hibrid câștigă teren în oferta companiilor și înregistrează o pondere tot mai mare raportat la volumul total de joburi.

Astfel, numai în luna martie, 10% din totalul joburilor publicate pe BestJobs au fost remote, în timp ce alte 14% permit un mod de lucru flexibil, cu împărțirea activității între casă și birou.

Modul de lucru hibrid se conturează mai clar în tendințele actuale de muncă, întrucât numărul de joburi parțial remote s-a triplat în ultimele 6 luni, în timp ce ofertele remote au menținut o creștere constantă, de 10% comparativ cu începutul anului.

Cele mai multe joburi remote sau parțial remote se regăsesc în:

  • IT/Telecom;
  • Management;
  • Vânzări;
  • Marketing;
  • BPO.

„Pe măsură ce activitatea oamenilor pare să reia cursul pre-pandemic, și companiile își reiau planurile amânate în ultimii doi ani, lucru care se deduce din accelerarea căutărilor de noi candidați pe platforma BestJobs. S-a atins în premieră pragul de 40.000 de joburi active și s-a înregistrat cel mai mare volum de oferte de muncă noi, semn că angajatorii au prins încredere să își pună planurile în acțiune”, susține Ana Vișian, Marketing Manager la BestJobs.

În plus, „și revenirea angajaților la birou contribuie la o mai mare siguranță pe termen lung, chiar dacă se face treptat, angajatorii fiind receptivi la nevoile actuale ale candidaților”, a mai spus aceasta.

Creșterea de activitate din luna martie se observă și de partea candidaților, care explorează cu mai mult interes noile joburi apărute pe piața muncii.

S-au înregistrat în platformă cu 14% mai multe aplicări la ofertele de joburi față de luna anterioară.

Cel mai mare interes din partea candidaților s-a înregistrat în Vânzări, cu peste 89.000 de aplicări, în Management, cu peste 62.000 aplicări și în Financiar / Contabilitate, cu peste 46.000 de aplicări.

Topul județelor cu cel mai mare volum de aplicări se păstrează în aceeași formulă de la începutul anului:

  • București și Ilfov, cu aproximativ 232.500 de aplicări;
  • Timiș, cu aproape 59.500 de aplicări;
  • Cluj, cu peste 38.000 de aplicări.
Parallax

Vizualizari
447
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri