Claudiu Zamfir

Studiu Bestjobs: Româncele au de fapt mai multe joburi, dar numai unu e plătit

Thumbnail

Ca patron în România, poate ar fi bine să te gândești că angajatele tale au de fapt mai multe joburi. Dar numai pentru unu sunt plătite.

Cel puțin 6 din 10 femei petrec zilnic între 2 și 6 ore cu sarcini legate de întreținerea casei și a familiei, în plus față de cele 8 ore pe care le petrec la serviciu, relevă un sondaj făcut pe platforma online de rectrutare Bestjobs, în preajma Zilei Femeii, pe care o vom sărbători pe 8 martie 2020.

Pentru a face față tuturor responsabilităților, 8 din 10 femei au declarat că obișnuiesc să-și sacrifice timpul de odihnă și să se culce târziu în noapte.

Totodată, 7 din 10 angajate au afirmat că obișnuiesc să ia mesele în fugă sau chiar să rateze anumite mese. În plus, într-o proporție covârșitoare, de 93%, femeile au răspuns că își sacrifică pasiunile personale pentru a avea suficient timp dedicat familiei.

Astfel, cele mai multe angajate (51%) estimează că le rămâne cel mult o oră pe zi pentru a se relaxa, în timp ce 11% dintre femei spun că rămân cu zero timp liber doar pentru ele.

2 din 3 angajate ar avea până la două ore în fiecare zi timp doar pentru ele, iar 8,7% spun că au până la patru ore pe zi timp liber.

Care sunt cele mai solicitante „joburi” ale casei

Topul celor mai solicitante activități pe care angajatele trebuie să le îndeplinească în fiecare zi, pe lângă jobul full time pe care îl au,  este condus de prepararea și servirea mesei, pentru peste 80% dintre respondente.

Urmează activitățile de curățenie (77% dintre angajate), cumpărăturile (33%), spălatul vaselor (30%) și spălatul rufelor și călcatul (28%). Îngrijirea copiilor este o activitate mai puțin solicitantă în opinia celor mai multe femei, iar activități precum: temele copiilor, și activitățile extrașcolare sunt considerate a fi activități solicitante doar pentru 15% dintre respondente.

Femeile resimt mai puternic povara acestor activități zilnice suplimentare în condițiile în care doar 35% au afirmat că își împart timpul în mod egal cu partenerul pentru acestea. Foarte puține (sub 5%) afirmă că partenerul este cel care preia cea mai mare parte a sarcinilor. Aproape 4 din 10 respondente susțin că partenerul suportă o parte mai mică decât ele din aceste responsabilități, iar 15% dintre femei au declarat că doar ele se ocupă de acestea.

De pildă, în situația în care copilul este bolnav sau este în vacanță, cel mai adesea mamele sunt cele nevoite să își ia concediu pentru a sta cu cel mic acasă. 3 din 10 respondente au afirmat că rar se întâmplă ca partenerul să se învoiască în acest scop, iar aproape un sfert afirmă că acest lucru nu se întâmplă niciodată.  

Cercetarea nu face însă referire și la femeile antreprenor și la provocările lor comparativ cu ale patronilor bărbați din România.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 10 februarie  - 2 martie 2020, pe un eșantion de 718 femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și peste 55 de ani. Pe categorii de vârstă, cele mai multe, respectiv patru din zece, au între 36 și 45 de ani, iar 34,% au între 26 și 35 de ani.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu o experiență de peste 18 ani în domeniu. Pe platformă sunt peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în România, cât și în străinătate.

Parallax

Vizualizari
2741
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri