Răzvan Tătaru

Bătălia pentru inteligența artificială, alimentată de Nvidia (analist)

Afacerile Nvidia, în creștere

Gigantul american Nvidia a întrecut Microsoft și a ajuns la valoarea aproximativă de 3340 miliarde dolari, iar lucrul acesta nu este o întâmplare deoarece „Nvidia este motorul care alimentează dezvoltarea IA”, potrivit spuselor unui analist de piață.

Următorii în clasamentul celor mai valoroase companii, după Nvidia și Microsoft (3320 miliarde dolari), sunt:

  • Apple (3290 miliarde dolari);
  • Alphabet (sub 2180 miliarde dolari);
  • Amazon (1900 miliarde dolari).

Cea mai deținută acțiune de către investitorii globali și români de pe platforma eToro, Tesla, se află în prezent pe locul 13 în lume, cu o capitalizare de piață de aproximativ 590 miliarde dolari, conform analistului.

Acesta menționează și că toate companiile de pe primele 5 locuri dezvoltă un fel de limbaj, produs, aplicație sau hardware de inteligență artificială, dar Nvidia ar controla peste 80% din piața cipurilor grafice utilizate în sistemele de IA și în centrele de date, potrivit altor analiști.

Ce mai arată analiza transmisă StartupCafe.ro:

Inteligența artificială a trecut cu siguranță în fruntea agendei managementului companiilor. Două treimi dintre directorii executivi consideră că va fi nevoie de cel puțin doi ani pentru ca inteligența artificială și cea generativă să depășească perioada de entuziasm, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group. Toate aceste cercetări vor avea nevoie de putere de procesare favorizând producătorii de cipuri, inclusiv Nvidia.

Inteligența artificială generativă a dat naștere unei lumi de noi oportunități de afaceri - iar directorii executivi sunt nerăbdători să profite de acestea. Aproape trei sferturi (71%) dintre liderii de companie intervievați de analiștii de la BCG spun că plănuiesc să crească investițiile în tehnologie ale companiei lor în acest an, iar un procent și mai mare (85%) spun că vor crește cheltuielile pentru inteligența artificială și inteligența artificială generativă în 2024. Conform sondajului, 89% dintre directori clasifică IA și IA generativă ca fiind printre primele trei priorități tehnologice pentru 2024, iar 54% se așteaptă ca IA să genereze reduceri de costuri. Dintre aceștia, aproximativ jumătate anticipează reducerea costurilor cu peste 10%, în principal prin creșterea productivității în zona de operațiuni, cea a serviciilor pentru clienți și IT.

Același studiu arată că organizațiile care plănuiesc să investească peste 50 de milioane de dolari în IA sau IA generativă anul viitor au de 1,3 ori mai multe șanse decât competitoarele lor să realizeze economii de costuri și de 1,5 ori mai multe șanse să își reducă costurile cu peste 10%. Iar acest lucru este esențial pentru dezvoltarea continuă a IA, pentru a arăta cât de utilă poate fi pentru companii și ce impact poate avea asupra economiei globale.

Creșterea prețului acțiunilor Nvidia se datorează interesului crescut al investitorilor în domeniul inteligenței artificiale, aceștia înțelegând că firma va beneficia de pe urma investițiilor în noua tehnologie care se fac în întreaga lume. Astfel, investitorii sunt atrași de perspectivele oferite de inteligența artificială, dar și de potențialul de creștere a profiturilor, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Iar Nvidia le oferă pe amândouă.

Parallax

Vizualizari
373
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri