Denisa Crăciun

Băncile din Uniunea Europeană vor trebui să ofere plăți instant în euro (propunere)

plati-online-dreamstime

Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă pentru a pune la dispoziția firmelor și cetățenilor care dețin un cont bancar în UE și în țările din Spațiul Economic European (SEE) plățile instant în euro.

Scopul propunerii este ca plățile instant în euro să fie accesibile ca preț, sigure și procesate fără obstacole în întreaga Uniune Europeană, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Executivului UE către StartupCafe.ro.

Plățile instant le permit persoanelor să transfere bani în orice moment al zilei în decurs de zece secunde, mult mai rapid față de transferurile-credit tradiționale, care sunt primite de prestatorii de servicii de plată numai în timpul programului de lucru și ajung în contul beneficiarului plății abia în următoarea zi lucrătoare, proces care ar putea dura până la trei zile calendaristice.

În comunicatul său, Comisia Europeană notează că plățile instant în euro „contribuie la îmbunătățirea semnificativă a fluxului de numerar și generează economii de costuri pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comercianții cu amănuntul”.

Propunerea, care modifică și modernizează Regulamentul din 2012 privind zona unică de plăți în euro (SEPA), cuprinde patru cerințe privind plățile instant în euro:

  • garantarea disponibilității universale a plăților instant în euro: băncile din UE care oferă deja transferuri-credit în euro au obligația să ofere și versiunea lor instant într-o perioadă de timp definită;
  • garantarea unor comisioane accesibile pentru plățile instant în euro: prestatorii de servicii de plată au obligația de a nu percepe pentru plățile instant în euro un comision mai mare decât cel perceput pentru transferurile-credit tradiționale în euro, care nu sunt efectuate instant;
  • sporirea încrederii în plățile instant: băncile au obligația să verifice concordanța dintre numărul contului bancar (IBAN) și numele beneficiarului furnizat de plătitor pentru a avertiza plătitorul cu privire la o posibilă eroare sau fraudă înainte de efectuarea plății;
  • eliminarea obstacolelor din calea procesării plăților instant în euro, menținându-se, în același timp, eficacitatea verificării persoanelor care fac obiectul sancțiunilor UE, printr-o procedură prin care prestatorii de servicii de plată își vor verifica clienții cel puțin zilnic în raport cu listele de sancțiuni ale UE, în loc să verifice fiecare tranzacție în parte.

„Plățile instant devin rapid norma în multe țări. Ele ar trebui să fie accesibile tuturor și în Europa, astfel încât să rămânem competitivi la nivel mondial și să valorificăm la maximum oportunitățile de inovare oferite de era digitală.

Oamenii vor beneficia de mai multe opțiuni și de mai mult confort, iar întreprinderile de un control mai bun al fluxului lor de numerar și de costuri de funcționare mai mici.

Propunerea de astăzi ne va consolida economia, o va face mai eficientă și o va ajuta să se dezvolte” - Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.

Parallax

Vizualizari
226
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri