Adi Iacob

Autoritatea de reglementare a piețelor financiare din Franța: Bitcoin este o iluzie periculoasă

Thumbnail

Președintele Autorității de reglementare a piețelor financiare din Franța (AMF), Robert Ophele, a denunțat moneda virtuală bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasă" și un instrument pentru infractori, pronunțându-se ferm împotriva criptomonedei, care a depășit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima dată de la lansare, scrie Bloomberg.

"Este un mod de a achiziționa bunuri ilicite, de a face evaziune fiscală, de a dezvolta și plăți pentru infracțiuni cibernetice. Dacă este o monedă, este una foarte proastă", a afirmat Robert Ophele într-un interviu acordat la Tokyo.

Președintele AMF a explicat că nu este sigur că ar vrea să reglementeze bitcoin deoarece nu are nici o legătură cu economia reală. Autoritățile și băncile din întreaga lume se luptă cu modul de tratare a criptomonedei, a cărei valori crescut de peste 10 ori în acest an, în urma speculațiilor precum că va avea un rol de durată în sistemul financiar.

Săptămâna trecută, șeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat că este prea devreme pentru  ca banca pe care o conduce să aibă nevoie de o strategie privind bitcoin și nu o consideră o rezervă de valoare.

Între timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obținut permisiunea de a începe tranzacțiile de contracte futures pentru bitcoin.

"Este o provocare pentru guvernatorii băncilor centrale și pentru autoritățile de supervizare. Este o piață nereglementată și trebuie să o spun: o iluzie periculoasă", a spus Robert Ophele.

Și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achiziționarea de criptomonede, insistând pe instabilitatea acestui nou tip de monede, scrie Agerpres.

ESMA subliniază că noile operațiuni de strângere de fonduri pe Internet, denumite 'Initial Coin Offerings' (ICO), un termen modelat după expresia IPO — care în limba engleză desemnează oferta publică inițială — sunt nereglementate, volatile și opace.

"ICO-urile sunt investiții extrem de riscante și înalt speculative", avertizează regulatorul, care adaugă că există riscul unei pierderi totale a investiției.

"Multe dintre aceste monede nu au o valoare intrinsecă decât cea a utilizării lor pentru a avea acces la un serviciu sau produs", a adăugat ESMA, avertizându-i totodată pe emitenții acestor monede că ar putea fi supuși reglementărilor în vigoare.

După organismele de reglementare din Elveția și SUA, a venit și rândul ESMA să reclame un control mai stric asupra criptomonedelor. China a interzis pur și simplu operațiunile de tip ICO.

Avertismentul ESMA vine într-un moment în care bitcoin, cea mai emblematică monedă virtuală, cunoaște o evoluție volatilă. După ce în data de 8 noiembrie a atins o valoare record, cursul bitcoin a coborât în următoarele zile până la 5.605 dolari, adică o scădere de aproape 30% iar săptămâna trecută a depășit pragul de 11.000 de dolari.

Surse: Bloomberg, Agerpres

Parallax

Vizualizari
3086
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri