Claudiu Zamfir
Un computer Apple-1, primul model scos de celebra companie, a fost vândut, zilele trecute, la o licitație online pentru o sumă mult mai mare decât cea pentru care se cumpăra în urmă cu 43 de ani, când a fost scos pe piață.
Casa de licitație Christie's a vândut „artefactul” pentru suma de 371.250 de lire sterline (circa 470.000 de dolari). În anul 1976, când a fost scos pe piață, computerul putea fi cumpărat cu 666,66 de dolari, un preț oricum destul de mare, echivalent cu circa 3.000 de dolari la valoarea de astăzi a banilor.
Apple-1 a fost realizat de cofondatorii Steve Jobs și Steve Wozniak, care au obținut o primă comandă de 50 de bucăți de la Paul Terrell, patronul unui mic magazin de electronice de la Palo Alto, California.
Apple-1 nu era chiar un PC, așa cum sunt cele din ziua de azi. Cumpărătorul final - personă fizică își cumpăra device-ul fără carcasă, sursă de curent, tastatură sau monitor. În schimb, calculatorul era vândut sub forma unei plăci de bază pre-asamblate, ceea ce făcea ca Apple să se situeze oricum cu mult în fața concurenților - scrie casa de licitații.
Astfel, aparatul vândut la licitație zilele tercute este montat într-o servietă din piele, probabil de către cumpărătorul său inițial. Se crede că primul cumpărător al acestui device a fost un anume Stan Veit. Până în ziua de azi, aparatul a trecut prin mâinile a 6 proprietari, ultimul cumpărându-l online la licitație, pe 23 mai 2019, conform evidențelor ținute de „Registrul Apple-1”, o inițiativă a unor pasionați ai brandului californian.
Obiectul vândut la licitație, cu prețul de 371.250 de lire sterline, conține exemplarul Apple-1 cu o tastatură Datanetics montate într-o valiză din piele, un casetofon Panasonic pentru rularea programelor, o serie întreagă de alte piese, un manual de utilizare și altele. Manualul de utilizare este inscripționat cu primul logo al Apple, realizat de Ronald Wayne, cel de-al treilea cofondator al companiei. Este vorba despre logoul folosit în perioada 1976-1977, o schiță în care este reprezentat marele fizician englez Isaac Newton citind la umbra unui pom din care stă să cadă celebrul măr care l-ar fi inspirat pentru descoprirea accelerației gravitaționale.
200 de Apple-1 au fost produse, din care se crede că au supraviețuit mai puține de jumătate până în ziua de azi.
În august 2018, Apple a fost prima companie din lume care a ajuns la o valoare de 1.000 de miliarde de dolari pe bursă.