Adi Iacob
După ce angajații unei aplicații de car-sharing au observat că mulți clienți nu pornesc mașinile după ce le închiriază, aceștia au descoperit că un număr tot mai mare de utilizatori rezervă automobile pentru a dormi, mânca sau încărca telefonul în ele.
Startup-ul japonez Orix, cu 230.000 de utilizatori înregistrați a examinat datele despre kilometri parcurși cu mașinile pe care le oferă și observat că o parte din vehiculele închiriate „nu au parcurs nicio distanță”, scrie publicația niponă The Asahi Shimbun.
Și alte servicii de car-sharing au observat, de asemenea, că multe mașini au înregistrat un număr neobișnuit de mic de kilometri parcurși și au efectuat sondaje în speranța rezolvării misterului.
Times24, cu peste 1,2 milioane de utilizatori înregistrați, a descoperit că unii clienți folosesc mașinile în scopuri surprinzătoare. Un respondent la sondajul companiei a spus că a închiriat vehicule pentru a dormi sau pentru a folosi mașina ca spațiu de lucru. O altă persoană a depozitat bagajele și alte obiecte personale în mașina închiriată atunci când vestiarele din apropiere erau pline.
"Am închiriat o mașină pentru a mânca (...), deoarece nu am putut găsi nicăieri un loc unde să iau masa", a spus un angajat al companiei, în vârstă de 31 de ani, care locuiește aproape de Tokyo.
„De obicei, singurul loc în care pot trage un pui de somn în timp ce îmi vizitez clienții este un internet cafe, dar închirierea unei mașini pentru a dormi costă doar câteva sute de yeni (câțiva dolari), aproape la fel ca la internet cafe“, a afirmat un alt respondent la sondajul companiei.
Într-adevăr, costul de închiriere a unei mașini este de circa 400 de yeni (aproximativ 16 lei) pentru 30 de minute.
Rezultatele sondajelor efectuate de alte firme arată că numărul clienților care închiriază mașini din alte motive în afară de a le conduce este în continuă creștere. Compania NTT Docomo, care operează un serviciu de car-sharing, a constatat într-un sondaj, realizat în anul 2018 pe 400 de clienți, că 1 din 8 utilizatori au închiriat mașini în alte scopuri decât cele de transport.
Majoritatea au spus că au dormit sau s-au odihnit în mașinile închiriate, urmați de clienții care au spus că au folosit mașinile ca locuri liniștite pentru a discuta cu prietenii, familia și partenerii de afaceri la telefon.
De asemenea, utilizatorii au închiriat mașini pentru a viziona filme, pentru a se schimba în costumul de Halloween și pentru a-și exersa vocea sau limba engleză.
Și în România există astfel de servicii. Unul dintre acestea este Pony, lansat în România în 2015, de un start-up din Cluj. Preţurile de închiere a unei maşini încep de la 1,4 lei/minut şi ajung până la 2,5 lei pe minut, în funcţie de tipul maşinii închiriate.
De asemenea, luna trecută startup-ul lituanian care oferă mașini electrice de închiriat prin intermediul unei aplicații - Spark - și-a lansat oficial serviciile în București. Prețurile de închiriere încep de la 1,20 lei/minut și ajung până la 1,4 lei/minut, în funcţie de tipul maşinii.