A.M.

O aplicatie iti spune cate procente din compania ta sa cedezi angajatilor

Imagine principala
O aplicatie iti spune cate procente din compania ta sa cedezi angajatilor

Rasplatirea angajatilor loiali cu actiuni in startupuri este o practica obisnuita in Statele Unite, mai ales in randul companiilor care acceseaza finantari. In multe cazuri, firmele la inceput de drum au optiunea sa ofere actiuni unor alte entitati sau persoane, in schimbul unor servicii – de exemplu, avocatura, insa cel mai celebru exemplu este cel al artistului David Choe, care a pictat peretii sediului Facebook. Actiunile sale ajunsesera sa valoreze, in 2015, peste 200 milioane dolari.


O companie americana, Comparably, ce se concentreaza pe statistici legate de cultura organizationala si compensarea angajatilor, a creat o aplicatie cu ajutorul careia calculeaza cu cate actiuni ar trebui rasplatit un angajat pe care vrei sa-l pastrezi in companie.


Calculatorul creat de Comparably se foloseste de cateva informatii simple, printre care, cele mai importante, departamentul, titlul jobului si investitia totala primita de companie. De exemplu, intr-o firma care a accesat o finantare cuprinsa intre un milion si trei milioane de dolari, un programator ar putea fi rasplatit cu 0,5% din actiuni, iar un designer cu 0,25%.


“Calculatorul” se foloseste de date verificate introduse de alti peste 5.000 de utilizatori care au primit actiuni in startupurile in care lucreaza. De retinut, totusi, ca actiunile cedate angajatilor pot avea diferite forme de derivate financiare, cele mai comune, in SUA, fiind stock options: posibilitatea de a cumpara un anumit numar de actiuni la un pret stabilit la semnarea contractului, ce lasa la latitudinea posesorului momentul in care vrea sa cumpere, dar are si posibilitatea de a le vinde altcuiva.

Parallax

Vizualizari
15
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri