Adi Iacob
Apple a prezentat noile modele de smartphone-uri — iPhone XS, XR și XS Max — telefonul cel mai mare și mai scump lansat vreodată de compania din Cupertino. La mai puțin de 24 de ore de la lansare, magazinele online din toată lumea, inclusiv România, deja vând accesorii pentru noile telefoane: de la huse, folii de protecție și încărcătoare wireless și până la ecrane de schimb.
De exemplu, pe platforma de comerț online chinezească Alibaba, se găsesc deja sute de produse pentru noile iPhone-uri. De asemenea, și pe platformele românești de e-commerce există zeci de accesorii destinate modelelor noi de smartphone de la Apple.
De multe ori, noile modele de telefoane au aceeași formă și dimensiune ca cele vechi, iar adesea, comercianți din mediul online recurg la schimbarea denumirii accesoriilor pentru a face un update listei lor de produse.
De exemplu, cei care vând huse pentru smartphone-ul lansate de Apple anul trecut — iPhone X, au adăugat produselor lor și “XS”, deoarece noul model vine cu aceeași formă și dimensiune (143.6 x 70.9 x 7.7 mm).
Piaţa locală de accesorii pentru telefoane mobile a depăşit anul trecut 10 milioane de unităţi, potrivit estimării Avenir Telecom, unul dintre cei mai mari distribuitori de telefoane, accesorii pentru telefoane mobile şi servicii de telecomunicaţii din România.
Estimarea ia în calcul numărul de smartphone-uri vândute anul trecut (care se apropie de 4 milioane de unităţi), fiecare nou telefon cumpărat generând achiziţia a cel puţin două accesorii. La acestea se adaugă şi telefoanele mobile deja existente în piaţă, care generează achiziţii suplimentare de accesorii, precum folii şi carcase de protecţie.
O altă tendință care oferă oportunități pe piața de accesorii este schimbarea modului de utilizare a unui smartphone, folosit tot mai mult pentru navigarea pe internet. Acest fapt presupune şi un consum mai mare de energie și atrage cu sine nevoia de accesorii precum încărcătoare auto, baterii externe și cabluri de încărcare.
Preferinţele românilor în materie de accesorii se îndreptă, în primul rând, către carcase, huse şi folii de protecţie și huse din categoria fashion şi răspund nevoii acestora de a-şi proteja şi personaliza telefoanele.
În prezent, există mai multe telefoane mobile decât există oameni în lume. Asta înseamnă că există și oportunități de a intra pe piața în creștere a accesoriilor pentru smartphone-uri.
Construirea unei afaceri în jurul pieței de smartphone-uri vine cu o varietate de avantaje:
Dar, ca și în cazul oricărei afaceri care poate fi realizată ușor și la costuri reduse, va exista concurență. Înainte de a începe o astfel de afacere, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi, și anume tipurile de huse pentru telefon și pentru ce fel de telefon.
În timp ce cele mai recente modele de iPhone sunt probabil un pariu sigur, poți să arunci o privire la aceast studiu (AICI) realizat de Device Atlas, pentru a vedea ce telefoane sunt populare în diferite regiuni ale lumii.
De asemenea, poți face unele cercetări pe baza cuvintelor cheie (keywords) în Keyword Planner de la Google pentru a observa ce trenduri există.
Unele huse sunt mai practice, în timp ce altele sunt mai atractive vizual. Unele oferă protecție sporită, în timp ce altele pot oferi o baterie extra pentru telefon. Există o multitudine de opțiuni, dar iată cele mai comune tipuri de huse:
De multe ori, designul contează cel mai mult pentru cumpărător. Pentru a crea modele pentru husele de telefon există mereu varianta de a apela la un freelancer. Comunitățile de designeri, cum ar fi Dribbble, sunt locuri excelente pentru a găsi pe cineva care să creeze un model.
Sau, dacă vrei designuri rentabile, poți găsi freelanceri pe Fiverr care vor face asta pentru prețuri începând de la 5 dolari.