Claudiu Zamfir
Cei mai mulți dintre antreprenorii din România resimt lipsa de forță de muncă și suferă pierderi de bani din cauza aceasta, relevă un studiu publicat, marți, de o firmă de consultanță.
52% dintre oamenii de afaceri români intervievați au spus că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie românească, ajung la 7,1 miliarde euro, relevă studiul PwC European Private Business Survey. Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaților mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experți în vânzări.
Peste o treime dintre antreprenorii români (36%) arată că deficitul de talente le generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depășesc 10% din cifra de afaceri. Totuși, 48% arată că nu au pierderi din acest motiv.
Măsurile pe care le iau antreprenorii români pentru a atrage specialiști sau pentru a dezvolta abilitățile digitale ale angajaților sunt formarea internă și externă, recrutarea de specialiști în domeniu, respectiv de absolvenți, și calificarea forței de muncă prin colaborarea cu start-up-urile din domeniul tehnologiei.
„Migrația masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.
La nivelul Europei Centrale și de Est, pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de competențe ajunge la 358 miliarde de euro, valoare mai mare decât PIB-urile adunate ale Croației, Ungariei și Slovaciei.
Sondajul PwC a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2019, pe un eșantion de 2.993 de persoane cu funcții de decizie din companii cu o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane euro din 53 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Din total, 600 de intervievați provin din Europa Centrală și de Est.