Claudiu Zamfir

Antreprenor IT: Forța de muncă de la țară stă pe ajutoare sociale, Armata iese la pensie la 40 de ani

Thumbnail

Fondatorul firmei IT TotalSoft, Liviu Drăgan, consideră că principalele probleme ale afacerilor din România sunt lipsa forței de muncă și lipsa de moralitate din aparatul de stat. La rândul său, proprietarul lanțului de restaurante City Grill, Dragoș Petrescu, denunță impactul corupției asupra oamenilor de afaceri și recentele legi propuse de guvern în justiție.

La o conferință a fundației Romanian Business Leaders, Liviu Drăgan (foto) a explicat care sunt principalele probleme ale antreprenorilor în viziunea sa:

  • ”România are o problemă majoră că forța de muncă îi migrează în afara țării. Dar nu cred că asta este cea mai mare problemă, ci faptul că suntem în România la ora actală 17-18 milioane de oameni și sunt 4,5 milioane de oameni care lucrează, din care 1,5 sau 1 milion sunt în aparatul de stat. Deci este aproape imposibil să existe o evoluție puternică a unei țări cu un număr atât de mic de salariați. Și toată economia suferă. Nu am văzut niciun guvern care să spună: <<Voi crește forța de muncă ce stă la țară pe ajutoare sociale și pe trei roșii pe care le cultivă în loc să se încadreze în câmpul muncii>>” Se luptă extraordinar de mult ca toată lumea să iasă la pensie la 58, la 56, la 53 de ani, Armata iese la 40 de ani, în loc să-i reîncadreze în câmpul muncii, probabil că stau și ei, marea majoritate”.

 

  • ”A doua problemă majoră este etica. România nu și-a rezolvat problema de moralitate economică. Nu mă refer în special la agenții economici, pentru că, atât timp cât statul fură, și când nu există o cheltuială de stat în spatele căreia să nu fie o prezumție de hoție, România nu o să se însănătoșească”.

Și Dragoș Petrescu, proprietarul celui mai mare lanț românesc de restaurante, vede în corupția din aparatul de stat o problemă majoră de care se lovesc antreprenorii.

”Pentru orice firmă, predictibilitatea, transparența, modul în care trebuie să-ți desfășori activitatea sunt foarte importante și-ți asigură supraviețuirea. Nu este ușor să fii antreprenor, să te lupți cu un hățiș de documente birocratice, autorizații” - a spus Petrescu.

El a criticat recentele proiecte de lege prezentate de Ministerul Justiției, privind acest domeniu.

De ce nu mergem pe calea normală, de ce nu întărim justiția, în loc să o vulnerabilzăm, de ce nu întărim acele instituții așa încât toată lumea să respecte legea? Impactul corupției asupra oamenilor de afaceri este unul foarte mare și din păcate astăzi vedem că lupta nu se duce spre întărirea justiției, ci dimpotrivă” - crede patronul City Grill.

La rândul său, președintele Romanian Business Leaders, Dragoș Roșca, se teme că noile propuneri legislative din justiție ar putea afecta predictibilitatea aplicării legii de către instanțe.

Cum va fi să te duci într-o instanță, ca acum 10 ani, cu inima cât un purice gândindu-te că poate oponentul tău are o pilă la judecător (...). Astăzi mergem într-o instanță cu încredere și câștigăm procese când avem dreptate. Putem să mergem în fața unui partener străin și să-i spunem că legea română este OK și se respectă” - a spus Roșca, un jucător în domeniul investițiilor.

Parallax

Vizualizari
11545
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Domnu' Drăgan, mergeți la țară, adunați vreo 20-30 de tineri pe care să-i înscrieți într-un program de training și rezolvați. Le dați 2500 lei lunar, într-un an sau doi învață meserie. Pentru testarea softului nici nu e nevoie de cine știe ce pregătire.
poza de profil
Catalin
M
"Armata" iese la pensie cel mai devreme la 47.5 ani. Citeste legea, este publica! Aproape toti militarii muncesc in continuare, asa au fost obisnuiti. Problema este la voi, la patroni, cautati sa platiti CAT PUTETI DE PUTIN pt 8 ore zilnic. Cand profitul real al firmei va fi de maxim 10 ori cu cat platiti in medie angajatii, atunci va puteti plange! Pana atunci, mai lasati si de la voi!
poza de profil
Totusi articolul este fara informatiile reale: doar in anumite situatii (aviatie etc) se poaet pensiona la 40 de ani daca ai stagiul minim conform grupei de munca. In rest doar dupa 47 de ani se pot pensiona pe legea actuala (daca nu a expirat ordonanta cu pricina ca ajuta cuantumul pensiei) militarii si politistii (MAI) in conditiile indeplinirii stagiului minim (15 ani gr I, 20 grupa a II a de conditii de munca).

In rest pot sa i dau aprobul in cele spuse.
poza de profil
ah... si pensionarea normala pt palmasi e la 65 de ani, doar medical la 56-58 de ani
poza de profil
Cati angajati cu varsta de peste 53 de ani are Dl Liviu Drăgan?
” Se luptă extraordinar de mult ca toată lumea să iasă la pensie la 58, la 56, la 53 de ani " pentru ca dupa varsta asta (ca un muncitor obijnuit, pentru ca nu putem sa fim toti manageri) daca esti concediat nu mai ai multe sanse sa gasesti un job. Firmele sunt incurajate sa angajeze studenti, si nu au nici o motivare ca sa angajeze oameni de 50 de ani. Risti sa ramai 10-14 ani pe un job de paznic sau femeie de serviciu sau fara job.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri