Denisa Crăciun

Ce aștepări au angajații români de la firmele la care lucrează pentru anul 2023 (studiu)

Asteptarile angajatilor romani in 2023

Anul 2022 a fost plin de incertitudini și provocări, spun 44% dintre angajații români, în timp ce 32,4% susțin că a fost un an de creștere, mai ușor decât 2021, potrivit unui studiu care mai arată care sunt așteptările lucrătorilor de la 2023.

Anul 2022 a fost, de asemenea, stabil din punct de vedere al schimbărilor de joburi, astfel că 68,5% dintre respondenți nu au făcut nicio mișcare în acest sens, arată un studiu al platformei de recrutare online eJobs.

Chiar și așa, întrebați ce își doresc cel mai mult de la 2023, angajații români spun că au în plan schimbarea jobului (23,4%). 

Lista de dorințe continuă cu așteptări de la firmele la care lucrează:

  • creșterea salariului;
  • să lucreze pe termen lung de acasă;
  • să fie promovați.

Apoi, urmează dorințe precum:

  • să își găsească un job pentru că momentan sunt șomeri;
  • să își deschidă propriul business. 

Mai puțin de 10% spun că nu au niciun motiv să aibă așteptări optimiste de la 2023.

„Atunci când descriu 2022 drept un an bun, jumătate dintre respondenți se referă, în primul rând, la faptul că le-a fost mărit salariul. 18% și-au găsit jobul mult visat, 12,6% au fost promovați pe o poziție mai bună în compania pentru care lucrează, iar 3% și-au deschis propriul business. De altfel, de la an la an, vedem tot mai puține persoane care vor să treacă de la statutul de angajat la cel de antreprenor. Pe de altă parte, când vine vorba despre motivele care au făcut din 2022 un an prost, răspunsurile sunt canalizate în doar două direcții mari – faptul că nu și-au putut găsi jobul dorit și faptul că nu au avut parte de creșteri salariale ”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

43,9% dintre respondenți spun că se tem de impactul unei posibile crize economice în 2023. 15,5% se gândesc că le-ar putea scădea veniturile, iar 14,4% iau în calcul că le va fi mai greu decât în 2022 să își găsească un job. 

Din acest motiv, în prezent, dacă nu mai sunt mulțumiți de job, 82% dintre respondenți sunt dispuși să aibă răbdare cu locul actual de muncă până vor avea siguranța că au găsit o variantă de rezervă. Sunt, însă, și 23,4% care nu au temeri legate de noul an. 

„Foarte interesante au fost și opțiunile respondenților cu privire la tipul de angajator către care s-ar orienta sau se vor orienta în 2021, pentru că acestea spun multe despre ce își doresc, dar și despre direcția în care va migra piața. În acest sens, vedem că 30,2% ar alege o multinațională, aducând, ca prim argument, stabilitatea și capacitatea de a rezista unor șocuri economice, iar 21,1% ar alege un angajator care să le permită să lucreze exclusiv remote. Companiile românești atrag doar 14% dintre respondenți, iar cele de mici dimensiuni 14,2%. Startup-urile par să aibă, la acest final de an, cel mai redus capital de încredere din partea candidaților, în condițiile în care doar 7,2% ar alege să lucreze într-o astfel de companie”, detaliză Roxana Drăghici.

Sondajul a fost realizat în luna în perioada octombrie – noiembrie, pe un eșantion de 1.400 de respondenți.

Parallax

Vizualizari
243
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri