Dan Popa

INFOGRAFIC Echilibrul intre viata profesionala si viata privata costa scump noua generatie de angajati (studiu)

Imagine principala
INFOGRAFIC Echilibrul intre viata profesionala si viata privata costa scump noua generatie de salariati (studiu)
La nivel global, aproximativ jumatate dintre tinerii antreprenori
muncesc peste 40
de ore
pe saptamana si patru din zece declara ca numarul de ore suplimentare a
crescut in ultimii cinci ani, cele mai multe cresteri fiind
inregistrate in randul generatiei Y care au si copii mici, se arata in
studiul EY  "Work-life challenges across generations". Potrivit
aceluiasi studiu principalele probleme care fac dificil de gestionat
raportul dintre viata privata si cariera ale noilor antreprenori dar si
ale angajatilor tineri sunt: salariile stagnante, cheltuielile in
crestere, numarul de ore petrecute la munca si cresterea numarului de
responsabilitati. Aproximativ jumatate dintre
respondentii care fac parte din generatia Y si din generatia X au
mentionat drept cauza cresterea responsabilitatilor la locul de munca
iar, mai mult de 40%, cresterea responsabilitatilor fata de familie.





O treime din angajatii cu norma intreaga declara ca gestionarea raportului viata profesionala-viata privata a devenit tot mai dificila in ultimii cinci ani, principalul motiv fiind acela ca "salariul nu a crescut foarte mult, insa cheltuielile da".

Derulat in randurile unui numar de aproximativ 9.700 de angajati cu norma intreaga din companii de dimensiuni diferite din SUA, Germania, Japonia, China, Mexic, Brazilia, India si Marea Britanie studiul are la baza criterii care tin de geografie, generatie, sex, statut parental si o comparatie manageri versus non-manageri.

Studiul a fost realizat in contextul in care, in prezent, pozitiile manageriale se transfera catre generatiile mai tinere, pentru a identifica provocarile cu care se confrunta angajatii din diverse companii in tara lor.

Analiza a vizat in mod special generatia Y, care se confrunta cu o "furtuna perfecta" provocata de cresterea dramatica a responsabilitatilor individuale generate de ocuparea unor functii manageriale, simultan cu transformarea lor in parinti.

Avand in vedere ca acesti tineri care sunt si parintii sunt supusi unor presiuni tot mai mari, studiul a urmarit sa evidentieze ce isi doresc angajatii de la un loc de munca si de ce renunta la el, de ce raman acolo si cum difera aceste motivatii in functie de generatie.

Andreea Mihnea, director HR, EY Romania, explica: "Suntem in era lui "vreau" si tot ceea ce ne inconjoara face sa para ca raspunsul la "vreau" nu are cum sa fie altul decat pozitiv. Suntem bombardati cu posibilitati atat in sfera profesionala, cat si in cea privata, iar optiunile de cariera acum sunt nu doar mai prezente si mai variate, ci si mai puternic promovate pe multele canale de informare actuale".

Potrivit directorului de resurse umane al EY Romania, pericolul generatiei Y este tentatia si relatia acesteia cu sinele sau, mai precis, cu perceptia de sine a fiecaruia. "
Aceasta perceptie pierde teren in fata exteriorului si ne trezim cu un EU avid de maximum de satisfactii pe care ni le dorim cu un efort cat mai rezonabil. In aceasta cheie vad concluziile acestui studiu, cu rezultate mai mult decat rezonabile la nivel de asteptari ale generatiei Y fata de angajatorii lor.

Este normal sa vrei o viata echilibrata, sa te poti bucura de timp liber si de bucurii impartasite cu cei dragi. Este rezonabil sa vrei toate aceste lucruri. Este uman. In acelasi timp, orice alegere inseamna si o renuntare. Orice aspiratie la o cariera implinita inseamna un angajament de a renunta la o parte din aceste lucruri care sunt normale, in favoarea altor beneficii.

Pledez pentru ideea ca, desi fiecare angajator intelege aceste asteptari, el nu isi poate asuma toate efectele alegerilor individuale. Pledez pentru o relatie echilibrata si matura intre alegerile si asteptarile pe care le avem. Daca le acceleram pe amandoua in acelasi timp putem risca sa cream noi insine premisele pentru a nu fi intelesi", mai spune Mihnea.

Alte rezultate ale studiului:
  • La nivel global, generatiile mai tinere au constatat o crestere mare a numarului de ore suplimentare in ultimii cinci ani, perioada care a coincis cu accesul multora la pozitii manageriale si in care si-au intemeiat familii. 47% dintre managerii apartinand generatiei Y au raportat o crestere a numarului de ore lucrate comparativ cu 38% dintre managerii apartinand generatiei X (1965-1980) si 28% dintre managerii apartinand generatiei ¬baby boomers¬ (1946-1964).
  • Dintre cei care ocupa pozitii manageriale, parintii care lucreaza cu norma intreaga (41%) au declarat ca le-a crescut numarul de ore lucrate in ultimii cinci ani, fata de 37% dintre cei care nu sunt parinti.
  • Angajatii cu norma intreaga din Germania si Japonia sunt cei mai predispusi sa afirme ca gestionarea raportului viata profesionala-viata privata a devenit mai dificila, insa la fel sustin si un sfert din angajatii americani. tarile unde cei care sunt parintii considera cel mai greu de gestionat raportul viata profesionala-viata privata sunt Germania, Marea Britanie, India si SUA.
  • Principalele motive ale demisiei: cresteri salariale minimale, lipsa oportunitatilor de promovare, numar excesiv de ore suplimentare
  • Cele mai importante cinci motive pentru care tinerii demisioneaza sunt: cresteri salariale minimale, lipsa oportunitatilor de avansare in cariera, numar excesiv de ore suplimentare lucrate, un mediu de lucru care nu incurajeaza lucrul in echipa si un manager care nu permite un program de lucru flexibil.
Ce isi doresc angajatii de la locul de munca?
Dupa salarii si pachetele de beneficii, principalele cinci lucruri mentionate de angajati ca fiind foarte importante pentru un potential loc de munca sunt: "sa am un program de lucru flexibil si sa dispun in acelasi timp de aceleasi sanse de promovare", strans legat de "sa pot lucra alaturi de colegii mei, inclusiv seful meu, care sa imi sprijine eforturile de a munci flexibil", mentionat de 74%. Alte beneficii legate de flexibilitate cautate de angajatii cu norma intreaga sunt: un program de lucru informal, flexibil, atunci cand are nevoie, concedii parentale platite si un numar rezonabil de ore suplimentare lucrate.

Alte rezultate la acest capitol:
  • La nivel global, cei din generatia Y sunt mai predispusi decat cei care apartin altor generatii sa declare ca e important sa primeasca concedii parentale platite sau subventii pentru ingrijirea copilului.
  • Un rezultat interesant a fost acela ca doua treimi din angajatii cu norma intreaga ar prefera sa se poata reloca mai aproape de familie decat sa beneficieze de reducerea numarului de deplasari in interes de serviciu, subventii pentru ingrijirea copiilor, posibilitatea de a inchide mesageria electronica si apelurile telefonice atunci cand au nevoie de timp pentru altceva si de a lucra de acasa.

Impactul economiei asupra casniciei, muncii, educatiei si planificarii familiale
In ultimii cinci ani, conditiile economice au jucat un rol semnificativ in peisajul provocarilor cu care se confrunta angajatii cu norma intreaga si au afectat in diverse moduri viata privata a acestora.
  • Peste 20% din angajati isi incurajeaza partenerul de viata sa se intoarca la locul de munca si 25% dintre ei si-au indemnat partenerul de viata sa nu demisioneze sau sa nu-si reduca numarul de ore lucrate pentru un echilibru mai bun al raportului viata profesionala-viata privata.
  • Aproximativ 23% din angajati au decis sa nu mai aiba alti copii, iar 20% au amanat decizia de a avea si alti copii.
  • Casniciile au fost si ele afectate. Conditiile economice au determinat aproape unu din sase angajati cu norma intreaga sa divorteze sau sa se separe de partener si aproape inca o sesime sa amane obtinerea unui divort.
  • Aproximativ unu din cinci angajati cu norma intreaga au fost obligati sa intrerupa sau sa amane urmarea unor programe educationale sau au declarat ca le-a fost redusa capacitatea de a plati pentru educatia copiilor lor.

Andreea Mihnea, director HR, EY Romania, adauga: "Continutul studiului este extrem de relevant pentru toti liderii care isi doresc sa lucreze cu oameni multumiti si productivi. Pana acum, majoritatea studiilor legate de acest element cheie al organizatiilor de astazi - mediul multi-generational - au acoperit in special tari mari sau foarte relevante la nivel global. Ne propunem sa aflam cum se reflecta exact aceste perceptii in spatiul romanesc si vom lansa un studiu similar strict pentru piata muncii din Romania, care va releva aspectele concrete pe care trebuie sa le adresam aici de acum inainte. Vom publica rezultatele studiului pentru Romania in vara acestui an"
Parallax

Vizualizari
195
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
:) ma amuza titlul studiului si mai ales cine l-a facut...
poza de profil
je suis Raluca http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-04-25/o-angajata-a-companiei-multinationale-ernst-young-a-murit-extenuata-de-munca.html
poza de profil
jesus inca mai exista oameni care pun botul la imbecilitatea aia?? Bai oameni buni, nimeni nu "moare de munca", poate doar aia care lucreaza pe trawlere de pescuit in Alaska, si chiar si la aia e accident de munca. Cata minte sa ai ca sa crezi ca un om care daca e sanatos, poate sa urce munti si sa alerge sute de kilometri pana la 70 de ani, moare de la stat pe scaun, chiar si 10-12 ore pe zi?? Fata aia avea probleme mari de sanatate - dar normal ca in mintile voastre care nu s-au vindecat de comunism "a muncit-o patronul de a omorat-o". Suna mai revolutionar asa.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri