Raluca Abrihan

Patronii din IT: Varianta Guvernului cu ajutoarele de stat nu este posibilă

Thumbnail

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii spune că ajutoarele de stat nu sunt o rezolvare posibilă pentru problema creşterii costurilor firmelor din IT odată cu mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, după ce ieri, ministrul Finanţelor a anunţat că lucrează la o ordonanţă de urgenţă privind un ajutor de stat care să acopere aceste costuri.

"Din mai multe puncte de vedere nu credem că este viabilă varianta propusă de Ministrul Mişa, de a acorda ajutoare de stat firmelor din IT pentru a rezolva această problemă (n.red. costurile angajatilor). În primul rând noi nu solicităm ajutoare de stat. Apoi, ajutoarele respective presupun foarte multă birocraţie – aplicarea pentru astfel de fonduri, tot ce înseamnă absobţia lor, volumul lor este insuficient. Ce se întâmplă cu fiermele care au aplicat deja pentru astfel de ajutoare? Cum am putea să primim o astfel de decizie la nivel european pentru a primi ajutoare de felul acesta? Nu pare o soluţie bună. Nu vrem ajutoare, vrem predictibilitate" – spune Alexandru Lapuşan, vicepreşedinte ANIS şi director al firmei de IT, Zitec.

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa a declarat, potrivit Agerpres, că: "se lucrează la ordonanţa de urgenţă, astfel încât să se dea o schemă de ajutor de stat care să acopere integral costurile angajatorilor care funcţionează în domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajaţi IT-işti şi care ar trebui să plătească nişte costuri suplimentare de 8,5%. Am luat noi o marjă ca să fim siguri că acoperim integral toate costurile companiilor, ca să nu fie niciun cost suplimentar datorită transferului contribuţiilor. O să explicăm şi mecanismul, astfel încât fiecare dintre angajatori să facă solicitarea şi să primească diferenţa de bani pe care altfel ar fi trebuit să o suporte din bugetul propriu."

Reprezentantul ANIS mai atrage atenţia că valoarea ajutoarelor care pot fi accesate de firme este foarte mică. "Ajutoarele de minimis sunt de 200.000 de euro pentru 3 ani. Pentru cine rezolva problema? Punctual pentru câteva firme, probabil. În niciun caz pentru industrie. Aceşti bani ar trebui lăsaţi pentru ce sunt ei făcuţi să fie", a mai adăugat Alexandru Lapuşan.

Asociaţia a mai anunţat că primul efect al modificărilor aduse recent la Codul Fiscal privind taxarea salariilor ”vor fi resimțit de la 1 ianuarie 2018 de cei peste 35.000 de angajați care pot pierde 3.000.000 euro lunar ca urmare a modificării legislației.”

În plus, creșterea solidă de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum și depășirea pragului de venituri de 4 miliarde EUR nu se mai pot repeta și în 2018, în condițiile actuale. Din păcate, modificările recente în plan fiscal forțează evaluări interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arată perspective de creștere în staționare sau chiar în scădere, sub presiunea dificultăților de recrutare și a creșterii costurilor cu forța de muncă.

Lipsa de predictibilitate în plan fiscal și măsurile contradictorii asumate la nivel guvernamental conduc către un prognostic general rezervat pentru evoluția industriei tech în 2018, iar perspectivele pe termen mediu și lung sunt serios afectate. De asemenea, modificările fiscale aplicabile într-un termen foarte scurt influențează negativ și oportunitățile de dezvoltare a industriei locale.

În mijlocul revoluției digitale, România încearcă să capete o poziție fruntașă, confirmată în 2017 de câteva tranzacții importante pe plan internațional, precum achizițiile Vector Watch de către Fitbit și Clever Taxi de către mytaxi, dar și investițiile anunțate pentru UiPath și Bitdefender. Țara noastră are șansa de a multiplica astfel de povești de succes, dar nu o va putea face fără baze solide și predictibilitate”, spune Teodor Blidăruș, președintele ANIS.

Citeşte şi:

Mai puține angajări din 2018 în firmele IT din România. Ne întoarcem cu 5-10 ani în urmă

Parallax

Vizualizari
8122
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Matei
Bitea
mai ales că nici nu este posibil sa acorzi ajutoare de stat unor companii private. deci chestia asta este un copil mort. UE nu permite asa ceva si exista o logica: induce concurenta nelioala cu sprijinul statului. dar cum ai putea sa spsui asa ceva celor de la psd pe care-i doare la basca de alte lucurui si mai mari, nu neaparat de ajutoarele de stat si existenta firmelor de IT

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri