Raluca Abrihan

Patronii au la dispoziţie o lună să negocieze noile contracte de muncă pentru mutarea contribuţiilor

Thumbnail

Angajatorii sunt obligaţi să negocieze cu angajaţii, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, noile contracte de munca privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, potrivit unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului. Negocierile vor avea loc colectiv, chiar şi în cazul firmelor în care nu există un contract colectiv de muncă.

 

Prin Ordonanţa de urgenţă numărul 82/2017, Guvernul pune pe seama angajatorului şi a sindicatelor (unde este cazul) sarcina de a negocia noile contracte sau actele adiţionale, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 79/2017, privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Totuşi, noua lege nu prevede sancţiuni în cazul în care patronii nu negociază cu angajaţii.

Acolo unde angajaţii nu au un contract colectiv de muncă, adică firme cu un număr mai mic de angajaţi, angajatorul este obligat să îniţieze negocierea la nivel colectiv, se arată în Ordonanţă. În acest caz “participa la negociere reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor”.

Aceste negocieri trebuie să aibă loc în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie.

Patronii care vor dori să mențină cel puțin aceleași salarii nete ale angajaților după mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, prin ordonanța de urgență decisă de Guvern recent, vor trebui să majoreze salariul brut al angajaților, din anul 2018.

Termenul de transmitere a modificărilor făcute de firmă la Registrul general de evidență a salariaților (Revisal), va fi extins la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării și va fi valabil indiferent dacă modificarea se produce în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă sau a emiterii unei decizii a angajatorului, a explicat Ministerul Muncii pentru StartupCafe.

OUG nr. 82/2017:

Art. VII. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă,’ iniţierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare.

(3) În aplicarea prevederilor alin. (1)—(2) şi prin derogare de la prevederile art 135 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii salariaţilor.

(4) În aplicarea prevederilor alin. (1)—(2) şi prin derogare de la prevederile art. 135 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în unităţile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor.

(5) Prevederile alin. (1)—(4) se aplică în perioada 20 noiembrie—20 decembrie 2017.

sursa: legeaz.net

Patronii IMM despre Ordonanţa ce obligă angajatorii să negocieze noile contracte de muncă pentru mutarea contribuţiilor: Se acordă salariaţilor un motiv pentru grevă

Parallax

Vizualizari
7390
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri