Claudiu Zamfir

AmCham România, către Guvern: Nu sacrificăm creșterea economică pe termen lung pentru câștigurile pe termen scurt

taxe-dreamstime

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) atrage atenția Guvernului asupra riscului ca măsurile luate intempestiv şi insuficient analizate să aibă, pe termen mediu şi lung, „efecte directe sau secundare negative, inclusiv asupra inflației și creșterii economice”.

Redăm poziția AmCham legată de modificările fiscale discutate de guvernanți:

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) face apel către decidenții politici pentru transparență și viziune pe termen lung în definirea pachetului de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

Mediul de afaceri înţelege urgenţa accelerării demersurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar și nevoia corectării derapajelor care generează costuri de oportunitate pentru România, culminând cu pericolul suspendării fondurilor europene. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă cel mai mare, dacă nu singurul, stimul pe care îl avem nu doar pentru a evita intrarea în recesiune economică, ci și pentru a asigura o creștere economică sustenabilă. Drept urmare, nu ne permitem riscul de a compromite absorbția acestor fonduri.

La fel ca în trecut, ne exprimăm îngrijorarea însă că măsurile luate intempestiv şi insuficient analizate, deşi pe termen scurt generează venituri bugetare, pe termen mediu şi lung pot avea efecte directe sau secundare negative, inclusiv asupra inflației și creșterii economice. Altfel spus, să nu sacrificăm creșterea economică pe termen lung pentru câștigurile pe termen scurt.

Reiterăm sprijinul comunității noastre de afaceri pentru reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile și stimulative și pentru eliminarea tuturor portițelor de optimizare fiscală care lasă loc de abuzuri. Sunt esențiale: evitarea impactului negativ asupra creșterii economice, maximizarea colectării la buget, stimularea investițiilor și sinergia dintre strategia de dezvoltare economică şi politicile fiscale.

Înțelegem din spațiul public că există diverse scenarii de măsuri și politici fiscale în analiză la nivelul Guvernului, precum și o consultare cu Comisia Europeană, însă, ca întotdeauna, solicităm un dialog transparent cu mediul de afaceri, înainte ca o decizie finală să fie asumată, întrucât ne dorim să fim parte din soluție.

Potrivit unor surse politice citate de News.ro, Guvernul analizează mai multe măsuri pentru păstrarea ţintei de deficit negociate cu Comisia Europeană şi ia în calcul păstrarea a două cote de TVA, de 9% şi 19%, au precizat surse politice. Executivul consideră că astfel deficitul ar putea fi scăzut sub 6%. Se ia în calcul şi majorarea salariilor angajaţilor din construcţii, la 4.500 lei.

Alte măsuri care sunt discutate ca variante de lucru sunt o majorare la 19% a TVA-ului pentru hrana pentru animale, precum şi introducerea unei taxe de 1% pentru casele care depăşesc valoarea de 500.000 de euro.

Executivul trebuie să se încadreze în ţinta de deficit negociată cu Comisia Europeană şi consideră că, prin măsurile care vor fi impuse, poate ajunge la 6%.

O prioritate a Executivului, jalon în PNRR o reprezintă şi legea pensiilor şi legea salarizării. În privinţa legii pensiilor speciale, Guvernul aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, care ar termen pe 26 iulie să dea o decizie privind constituţionalitatea proiectului, pentru a încheia jalonul din PNRR.

Parallax

Vizualizari
340
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri