Claudiu Zamfir

Afacerile agricole, în creștere. TOP firme în România

Thumbnail

Agricultura este unul dintre domeniile de afaceri pe creștere în România, spune miercuri o firmă de analiză de piață.

Cifra de afaceri a companiilor locale care activează în sectorul agriculturii va crește cu aproape jumătate de miliard de euro în 2019, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei românești, conform estimărilor KeysFin.

Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, în cazul în care condițiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, dacă în 2018 producția agricolă a României atingea maxime istorice, înregistrând recorduri la grâu și porumb, anul acesta statisticile arată o scădere față de anul precedent, nu numai în cazul agriculturii autohtone, ci și la nivel european, ca urmare a condițiilor climatice extreme.

În 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 miliarde lei, înregistrând o creștere de 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014, conform celor mai recente date analizate de specialiștii KeysFin.

 

TOP antreprenori români în agricultură

Cele mai mari venituri le-a avut o entitate de stat, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total) în 2018. Pe locul al doilea a fost o companie multinațională, Smithfield România SRL, cu 868 milioane lei.

Între antreprenorii români, cea mai mare afacere agricolă este Promat Comimpex, de la Tășnad, jud. Satu Mare. Firma este controlată de Cristian Moldovan (55%). Alți asociați sunt Marcela Zina Moldovan (5%) și o companie elvețiană, Ameropa Holdong AG (40%).

Promat Comimpex a avut în anul 2018 o cifră de afaceri de 714 milioane de lei și profit de 32 milioane lei, conform datelor colectate de Termene.ro. Firma a avut în 2018 un numpr mediu de 95 de angajați.

Pe urmă vine firma Agro-Chirnogi SA, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 698 milioane de lei și 7,8 milioane de lei profit net, conform Termene.ro. Firma a avut în medie 504 angajați în anul 2018. Agro-Chirnogi SA este controlată de oamenii de afaceri din Liban Youssef Laoun și El Khalil Jihad și de compania libaneză SES Holdongs SAL.

Puțin mai jos vine afacerea unor antreprenori români. Conform datelor de pe Termene.ro, Transavia SA a avut în 2018 o cifră de afaceri de 597 milioane de lei, profit de 86,6 milioane lei și un număr 1535 de angajați, în condițiile în care vorbim de un business complex, în industria agro-alimentară, cunoscut mai ales pentru producția de carne de pasăre. La Transavia, antreprenorul român Ioan Popa deține aproape 100% din acțiuni.

Potrvit analizei Keysfin, cei mai importanți 10 jucători din agricultură au realizat afaceri însumate în valoare de 6,8 miliarde lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector în 2018.
 

Peste 50% din firmele agricole au avut profit

Analiza Keysfin arată că agricultura poate fi un domeniu profitabil pentru firmele din România, dar trebuie menționat și faptul că aceste afaceri beneficiază și de subvenții naționale și europene masive.

În ciuda provocărilor care țin de condițiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finanțare, din cele peste 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au înregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul în 2018, mai scrie Keysfin.

Deși profitul net însumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decât în 2014, acesta a scăzut în comparație cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017.

În plus, agricultura devine un sector din ce în ce mai stabil, lucru demonstrat prin scăderea numărului insolvențelor cu 18% față de 2017 și cu 46% față de 2014. Totuși, în contextul tendinței de încetinire a economiei globale, specialiștii KeysFin preconizează pentru 2019 o stabilizare a numărului insolvențelor a companiilor cu profil agricol din România la puțin peste 300.
 

Lipsa lucrătorilor în agricultură

La fel ca alte domenii, și patronii din agricultură se confruntă cu lipsa de lucrători. În ultimii ani, accelerarea procesului de migrare pentru o remunerație net superioară celei din țară și absența unor măsuri consistente pentru a-i motiva pe muncitorii din agricultură să rămână acasă au dus la un deficit major al forței de muncă în agricultură, care este acoperit cu greu de angajatori.

Astfel, forța de muncă în sectorul agricol a scăzut cu 7,4% față de 2017 și cu 2,8% comparativ cu 2014, până la 121.400 angajați.

În acest context, dar și ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim, costul mediu pentru un angajat în agricultură a crescut în ultimii cinci ani cu 74%. Creșterea este de 4 ori mai rapidă decât cea înregistrată la nivelul productivității muncii,  evoluție ce trebuie interpretată ca un risc pe termen mediu, cu impact asupra competitivității, în opinia analiștilor KeysFin.

Un alt semnal de alarmă este dat și de faptul că peste 9.700 de companii agricole (aproape 42%) nu au avut angajați în 2018.

Parallax

Vizualizari
4022
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri